Piatra Magdala – piatra din sinagoga unde Isus a predicat

29.11.2018  |    Stiri Israel si Orientul Mijlociu

Incepem programul nostru cu o descoperire despre care unii arheologi israelieni spun ca ar fi cea mai de seama din ultimii 50 de ani. E vorba despre piatra Magdala, gasita langa malul Marii Galileii, intr-o sinagoga din primul secol, unde aproape sigur ca Isus a predicat.

Satul se numeste Magdala si e satul Mariei Magdalena. In acest sat locuia ea, aici L-a intalnit pe Isus si de aici a mers dupa El.

Arheologul israelian Afran Najar supravegheaza sapaturile de la Magdala si ne spune ca orasul statea ascuns sub un strat superficial: „In unele locuri, doar puneam mana si gaseam cate un zid, care parca astepta dupa noi

de 2 000 de ani.”

Cea mai importanta descoperire din Magdala a fost o sinagoga datand din vremea lui Isus.

Dupa spusele arheologilor, aceasta ar fi prima sinagoga descoperita in Galileea.

„Exista o expresie care apare mereu in diferite locuri din evanghelii: Isus strabatea toata Galileea, invatand pe norod in sinagogi. Aceasta sinagoga e cea mai aproape de Capernaum, locul unde locuia Isus. Aproape sigur ca Isus a trecut pe aici de mai multe ori.”

Aici, au descoperit o comoara veche de 2 000 de ani. I se spune Piatra Magdalei.

Unii arheologi spun ca aceasta e cea mai de seama descoperire din ultimele decenii.

CBN a relatat prima data despre aceasta piatra indata ce a fost descoperita, in 2009. Parintele Kelly, din ordinul catolic Legionarii lui Hristos, ne-a prezentat o replica a pietrei din Magdala, in timp ce puteam privi Muntele Sionului: „Aceasta piatra reprezinta cea mai importanta descoperire facuta vreodata in legatura cu cel de-al Doilea Templu, cel din vremea lui Isus, reconstruit de Irod si nu e ceva de mica insemnatate. Menora sapata pe piatra e una cu totul unica.”

Prima a fost descoperita inainte de distrugerea Templului din anul 70 d.H.

Legionarii lui Hristos detin acea zona si construiesc un intreg complex in Magdala, cu un parc arheologic, un hotel si un centru religios.

Parintele Solana a gandit intregul proiect si doreste ca acesta sa fie un centru pentru toata lumea: „Sunt sigur ca acesta va fi un dar pentru omenire, pentru cultura, pentru religie si, desigur, pentru Israel. Vizitatorii pot vedea cum Biblia prinde viata. Altarul e in forma unei corabii de pescuit, reamintind de Isus, Care le predica oamenilor de pe tarm, de la bordul corabiei. Pentru mine, relatarile din evanghelii au capatat viata in acest loc si nu le voi mai vedea niciodata la fel.”

Parintele Solana spune ca mottoul centrului e Duc in Altum, latineste pentru departeaz-o la adanc, si e un mesaj pentru astazi: „Isus ne spune, parca, tuturor, Departeaz-o la adanc, Mai incercati o data, Mergeti!.Cred ca acesta e un frumos mesaj de care lumea are nevoie in acest moment, in contextul crizei financiare, a problemelor de munca si a multor altor situatii. Trebuie sa incercam mereu. El e de partea noastra.”

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 256 – decembrie 2018, la Alfa Omega TV.

Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri

Sursa: https://alfaomega.tv/stiri/stiri-despre-israel/9764-piatra-magdala-piatra-din-sinagoga-unde-isus-a-predicat

https://alfaomega.tv/stiri/stiri-despre-israel/9764-piatra-magdala-piatra-din-sinagoga-unde-isus-a-predicat

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.