În Siria, „foametea poate fi văzută pe străzi, printre oamenii disperați”

EconomieExternePoliticUltimele știri 1 martie 2021  Niciun comentariuCosmin Frișan

  1. Programul Alimentar Mondial a dezvăluit date îngrijorătoare privind securitatea alimentară din Siria. Cifrele transmise de Mark Lowcock, secretar general adjunct pentru afaceri umanitare și coordonator de ajutor de urgență pentru Organizația Națiunilor Unite, arată că „aproximativ 60% din populația siriană – adică 12,4 milioane de oameni – nu au acces regulat la alimente sănătoase și hrănitoare”. Dintre aceștia, „4,5 milioane de persoane au intrat în această categorie doar în ultimul an”. O creștere pe care o consideră „șocantă”, dar nu „surprinzătoare”.Pentru Amer Kassar, preotul Bisericii Maicii Domnului din Fatima, din Damasc, „foametea poate fi văzută pe străzi, printre oamenii disperați”, a declarat acesta pentru AsiaNews.

„Foametea poate fi văzută pe străzi, printre oamenii disperați care se trezesc la trei dimineața și petrec ore întregi stând  la cozi uriașe, încercând să cumpere pâine, apoi la 8 dimineața se duc la muncă. După-amiază, când ajung acasă, mai au puterea doar de a se târî în pat. Pâinea costă 250 de lire siriene, dar, pentru a o putea cumpără, este nevoie să stai ore întregi la cozi uriașe. Cuptoarele private sunt o alternativă, nu există cozi, însă costurile construcției unuia sunt uriașe, prețul poate ajunge la câteva mii de lire și puțini oameni și le permit. Apoi, avem copiii care nu merg la școală, ci umblă pe străzi, în căutarea unui loc de muncă pentru a susține familia”, continuă el.Preotul explică faptul că, în acest context, furturile și tâlhăriile cresc.

„În cartierul nostru creștin, un bărbat a fost tâlhărit în plină stradă, imediat după ce a ridicat niște bani de la bancă. Hoții au încercat apoi să-l omoare pe păgubaș, pentru a nu depune mărturie împotriva lor. Incidentul s-a petrecut dimineața, în plină zi. Preotul numește aceste gesturi „Curajul disperării.”Vincent Gelot, de la organizația L’Oeuvre d’Orient, explică suferința sirienilor:

„Doar cei săraci au rămas în Siria. Facem coadă la magazine pentru a cumpăra pâine, benzină… De fiecare dată, când merg înspre alimentară, îmi spun că nu poate fi mai rău ca până acum, însă este din ce în ce mai rău.”

Amer Kassar spune că „ultimele luni au fost foarte grele pentru sirieni, deoarece moneda națională a scăzut brusc. Înainte de pandemie, un dolar valora 1.500 de lire siriene, acum a ajuns la 3.600 de lire. Poporul sirian se află în condiții teribile, fără speranță pentru viitor, fără să întrezărească  vreo lumină la capătul tunelului.”

https://www.stiricrestine.ro/2021/03/01/in

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.