Bătăi crunte și umilințe: Protestatarii din Belarus povestesc calvarul prin care au trecut de S.J. HotNews.ro

download - Copie

Joi, 27 august 2020, 22:40 Actualitate | Internaţional

Protestatari Belarus retinuti

Protestatari Belarus retinuti
Foto: Sergei GAPON / AFP / Profimedia
Forțele de intervenție și poliția sunt din nou pe străzile din Belarus și au început să rețină iar protestatari care demonstrează împotriva președintelui Alexandr Lukașenko. Amintirile ultimei runde de bătăi și arestările sunt încă proaspete în memoria unor protestatari care au relatat pentru Politico tratamentul înfiorător la care au fost supuși de către forțele de securitate.

Noua rundă de arestări a vizat protestatari ai opoziției și muncitori care au intrat în grevă potrivit ONG-ului pentru drepturile omului Viana.

Reținerile fac parte din seria de măsuri reînoite de reprimare care au fost temporar sistate după acțiunile brutale ale forțelor de securitate imediat după izbucnirea protestelor ca urmare a anunțării rezultatului la alegerile prezidențiale din 9 august, peste 7.000 de persoane fiind arestate în zilele care au urmat, sute altele bătute sever și cel puțin trei omorâte.

„Tortura și relele tratamente aplicate [persoanelor arestate] par răspândite și endemice”, potrivit Organizației Mondiale împotriva Torturii, instituța ONU adăugând că „nivelul actual de brutalitate este la un nivel al abuzurilor fără precedent chiar și pentru Belarus”.

Deși noua reprimare nu pare la fel de violentă cu ceea ce s-a întâmplat mai devreme în cursul lunii, există temeri că Lukașenko se va lupta până la capăt să rămână la putere.

În locul nepotrivit la momentul nepotrivit

Pavel Sitenkov, în vârstă de 26 de ani, a fost reținut în orașul Grodno din vestul țării în 11 august. Profesorul de înot profesionist se întorcea seara acasă când s-a oprit să vadă reținerea brutală a unui șofer de taxi.

„Un vehicul blindat cu o mitralieră și un autobuz al poliției au blocat un taxi. Trupele de intervenție l-au târât pe șofer afară către autobuzul lor și au început să îl lovească în toate locurile posibile. Au încercat să îi ia cheile, telefonul și i-au cerut codul PIN al telefonului”, a relatat acesta.

Sitenkov a fost reținut câteva minute mai târziu. Acesta povestește că nu a încercat să fugă sau opună rezistență.

„De ce să fug când doar mă îndreptam către casă?”, afirmă acesta.

„Forțele de intervenție m-au prins de mâini și m-au dus într-o parcare unde alte persoane reținute erau deja întinse cu fața în jos. Dar se pare că polițiștii au decis că a fost prea ușor cu mine și au început să facă uz de forță.

Mă țineau de brațe, mi-au aplecat capul în jos și la un moment dat cineva mi-a secerat picioarele de sub mine. Am căzut pe astfalt și m-am lovit la cap. Am început imediat să văd stele verzi și am simțit dureri severe la cap și coloana vertebrală”.

Sitenkov și alte persoane reținute au fost duse într-un autobuz al poliției și puse să îngenuncheze cu capul plecat.

„Au început să mă întrebe lucruri stupide. Cu cât suntem plătiți? De ce noi, revoluționarii, nu stăm acasă?…Au folosit un limbaj extrem de agresiv…Dacă o persoană refuza să răspundă era imediat bătută.

Cineva a glumit că a fost plătit cu 50 de ruble și a fost bătut extrem de rău. După asta unul din ofițeri a glumit: ‘Vedeți, ați fost plătiți de Vest în timp ce noi am fost plătiți de voi’.

Bătăile și umilințele au continuat în închisoare unde Sitenkov și ceilalți arestați au fost duși.

„Când am ajuns, un polițist mai mult sau mai puțin întreg la cap s-a apropiat de mine și mi-a zis: ‘Nici măcar să nu respiri altfel s-a sfârșit cu tine’”.

În timp ce era mutat într-o celulă a putut auzi cum alte persoane erau bătute.

„Judecând după sunetele pe care le scoteau aș zice că nu erau doar bătuți ci omorâți. Ofițerii de intervenție au forțat oamenii să își dezvăluie parolele de la telefoanele mobile, le verificau din ce canale de Telegram făceau parte și alte lucruri. Dacă găseau ceva ce nu le plăcea începeau să îi bată cu și mai multă brutalitate”.

Profesorul de înot se consideră printre cei norocoși – nu își luase telefonul cu el când plecase de acasă. A fost amendat cu echivalentul a 45 de euro și eliberat după 19 ore.

„Polițistul care m-a escortat mi-a spus că am scăpat ușor. Comparativ cu alții care au fost bătuți atât de tare încât nu mai puteau umbla avea dreptate”.

Votarea candidatului greșit

Oleg Kulinkvovic, în vârstă de 30 de ani, a fost reținut în a doua noapte de după alegerile din 9 august în fața blocului în care locuiește în centrul capitalei Minsk.

„Doi ofițeri care patrulau prin zonă au pretins să îmi deblochez telefonul. Am refuzat. A fost suficient ca să mă aresteze”.

Specialistul IT a votat pentru principala rivală a președintelui Lukașenko, Svetlana Tihanovskaia, și a participat la protestele de stradă din prima noapte de după alegeri.

„Ne-au legat mâinile la spate cu sârmă industrială și ne-au făcut să îngenunchem. În următoarele ore mascații au adus mai multe persoane reținute și fie le-au bătut, fie le-au agresat verbal”, a relatat acesta experiența sa dintr-o stație de poliție din Minsk.

Kulinkovic și alte persoane arestate au fost trimise la o închisoare din Zhodino aflată la 57 de kilometri distanță de capitala Belarusului.

„Ne-au aliniat cu fața la perete și fie ne-au bătut, fie ne-au lovit. A fost o perioadă de pauză când ne-au băgat în dubă așa că mascații au profitat de timpul acela să mă bată de m-a luat dracu’.

În duba poliției au obligat oamenii să se întindă cu fața în jos la podea. Cei mai slabi primii, apoi ăia mai grași. Ne-au pus în patru straturi. Oamenii au început să aibă dureri îngrozitoare, în special cei aflați dedesubt și de-a lungul pereților. Un tip aflat sub mine a urlat tot drumul”.

VIDEO Belarus: O televiziune de stat a difuzat imagini cu protestatari bătuți puși cu fața la perete și mâinile legate

Kulinkovic a povestit că trupele de intervenție păreau „să se distreze” și mai târziu i-au pus să îngenuncheze pe durata drumului.

„Drumul către Zhodino a durat cam patru ore. În tot acest timp ei băteau oamenii. Mascații și-au dat jos cagulele și nu păreau să se teamă că arestații le vor ține minte fețele”.

Înainte de a fi eliberat, lui Kulinkovic i-a fost dat să semneze o foaie „în care declaram că am luat parte la o adunare ilegală și înțeleg că dacă voi fi arestat din nou în decurs de un an voi fi anchetat penal.

După asta m-au dus într-o cameră unde era un morman de obiecte confiscate de la persoanele arestate. Mi-au dat 30 de secunde să îmi găsesc lucrurile. De abia am reușit să îmi găsesc telefonul și nici nu m-am uitat după altceva. N-avea niciun rost”, a relatat acesta.

Până la începutul săptămânii trecute 600 de persoane au depus cereri oficiale de a fi investigate abuzurile comise asupra lor de forțele de ordine și alte 100 au afirmat că au fost torturare, potrivit Comitetului de Investigații din Belarus care n-a publicat statistici mai recente.

Agenția a anunțat miercuri că va investiga plângerile.

Citește și:

Vladimir Putin se declară pregătit să intervină cu forțe de ordine pentru Lukașenko, dar face apel la dialog

Vineri, 28 August 2020

Document. În ce condiții se deschid restaurantele, cinematografele și sălile de spectacol, de la 1 septembrie

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat joi Hotărârea numărul 43 care prevede redeschiderea începând cu data de 1 septembrie 2020 a restaurantelor și cafenelelor
citeste tot articolul
Bătăi crunte și umilințe: Protestatarii din Belarus povestesc calvarul prin care au trecut

Forțele de intervenție și poliția sunt din nou pe străzile din Belarus și au început să rețină iar protestatari care demonstrează împotriva președintelui Alexandr Lukașenko. Amintirile
citeste tot articolul
Washington Post: S-ar putea ca Rusia să nu aibă nevoie să invadeze Belarusul. E deja acolo

Intervenția militară ar fi dificil de justificat. Protestele care s-au răspândit în tot Belarusul nu sunt anti-rusești, deși nu sunt nici rusofile. Deci Kremlinul are toate motivele pentru
citeste tot articolul
Din culisele ședinței PSD. Cum arată strategia pentru moțiunea de cenzură și ce calcule interne se fac

Liderii PSD s-au întâlnit joi, în ședința de urgență pentru a discuta strategia pentru moțiunea de cenzură. În spatele ușilor închise, președintele PSD, Marcel Ciolacu,
citeste tot articolul
?FOTO Cea mai modernă secție pentru mari arși din București, inaugurată la Spitalul Bagdasar Arseni

Cea mai modernă unitate funcțională pentru tratarea marilor arși din București a fost inaugurată joi la Spitalul Bagdasar Arseni din București. Unitatea funcțională pentru mari arși este inferioară
citeste tot articolul
Coronavirus în lume : Primul contract semnat de Comisia Europeană pentru achiziția unui potențial vaccin împotriva COVID-19 / În ce faze se află cele 170 de vaccinuri dezvoltate în toată lumea

India a ajuns la peste 60.000 de decese asociate cu Covid-19 și a raportat joi un bilanț zilnic record de 76.014 de cazuri, venit după efectuarea a aproape 925.000 de teste într-o singură zi.
citeste tot articolul
Bouygues Telecom va demonta 3.000 de antene Huawei situate în zone foarte dense din Franța

Operatorul Bouygues Telecom a anunțat joi că va retrage 3.000 de antene de telefonie mobilă Huawei până în 2028 în zone cu populație foarte densă, la cererea guvernului francez,
citeste tot articolul
Vladimir Putin se declară pregătit să intervină cu forțe de ordine pentru Lukașenko, dar face apel la dialog

Președintele rus Vladimir Putin s-a declarat pregătit joi să trimită forțe de ordine în Belarus dar a susținut că nu va face acest lucru decât atunci când „situația ar fi
citeste tot articolul
CNSU a actualizat lista țărilor și zonelor cu risc epidemiologic ridicat

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a actualizat, joi seară, lista țărilor și zonelor cu risc epidemiologic ridicat, persoanele care ajung în România din regiunile respective
citeste tot articolul
În plin scandal legat de interlopi, ministerul de Interne nu îl transferă pe Messi / Replica unui cititor: ”Voi vreți să îl pensionați la 45 de ani?”

În plin scandal legat de întâlnirea șefilor Poliției române cu liderii unui clan interlop, Ministerul de Interne apelează la umor pe facebook-cel puțin așa cred ei- și vorbesc
citeste tot articolul
Everest – Cum s-au schimbat în ultimii 30 de ani șansele celor care au vrut să ajungă pe vârf

Șansele celor care încearcă pentru prima oară să ajungă pe Everest s-au dublat în ultimii ani față de acum peste două decenii, dar încercarea de a atinge cel mai înalt punct
citeste tot articolul
Despescu amenință sursele care au dat informații despre întâlnirea șefilor din Poliție cu clanul Duduianu cu „toleranță zero”

Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Bogdan Despescu, a amenințat joi cu „toleranță zero” față de „cei care divulgă acțiuni aflate în derulare sau informații
citeste tot articolul
Un submarin ar putea explora mările de pe Titan, conform unui proiect de misiune propus NASA

Un submarin robotizat ar putea explora mările de hidrocarburi de pe Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn, conform proiectului supus aprobării NASA al unei misiuni care ar putea fi lansată
citeste tot articolul
Presa greacă: Trudim șase luni pentru a plăti statul

Un studiu realizat de grupul de reflecție Markos Dragoumis Center for Liberal Studies (KEFiM) din Atena arată că un grec oarecare muncește 178 de zile din cele 365 ale anului, adică aproape jumătate
citeste tot articolul
Coronavirus în România: Record absolut -1.504 de cazuri noi, la peste 25.000 de teste. Bilanțul atinge 83.150 / O nouă zi cu un număr mare de decese

Alte 1.504 de cazuri noi de coronavirus – record absolut – au fost raportate în România în ultimele 24 de ore, în urma a peste 25.000 de teste efectuate, iar bilanțul
citeste tot articolul
Aeroporturile din Burgas, Varna și Sofia au o scădere a traficului fără precedent

Aeroporturile din Sofia, Burgas și Varna înregistrează scăderi fără precedent ale zborurilor în această vară din cauza crizei coronavirusului, transmite travelnews.bg, care citează date de
citeste tot articolul
Europa League: CSU Craiova se trezește prea târziu și este eliminată de Lokomotiv Tbilisi

CS Universitatea Craiova a pierdut surprinzător, joi, în deplasare, în fața echipei Lokomotiv Tbilisi (Georgia), scor 2-1 (0-0), și a fost eliminată în primul tur preliminar al
citeste tot articolul
?Europa League: FCSB s-a calificat în turul doi preliminar (3-0 vs FC Shirak)

FCSB s-a calificat în turul doi preliminar al Europa League, după ce s-a impus, scor 3-0, în fața echipei FC Shirak. În ciuda rezultatului, formația din Armenia a pus de mai multe
citeste tot articolul
US Open: Adversarele jucătoarelor din România – Irina Begu și Mihaela Buzărnescu, dueluri de foc în primul tur

Jucătoarea Irina Begu, locul 70 WTA, o va întâlni pe favorita 6, sportiva cehă Petra Kvitova, numărul 12 mondial, în primul tur al turneului US Open, conform tabloului principal
citeste tot articolul

https://www.hotnews.ro/stiri-international-24254942-batai-umilinte-protestatarii-belarus-relateaza-tratamentul-care-supusi.htm?cfnl

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.