Cristian Popa: Ne jucăm cu focul de Cristian Popa membru al CA al BNR

download - Copie

Luni, 17 august 2020, 18:28 Economie | Finanţe & Bănci

Cristian Popa, membru CA al BNR
Foto: Hotnews

Cristian Popa, membru CA al BNR
​Avem o criză de sănătate publică, o criză economică și riscăm să aprindem una nouă: o criza a datoriei publice. Punând ultimele știri în context este ca și cum ne jucăm cu chibriturile pe întuneric într-un depozit de benzină.

Prin context mă refer la moțiunea de cenzură care ar reduce semnificativ capacitatea Guvernului de a evita o creștere masivă a cheltuielilor publice. Astfel, odată trecută, moțiunea de cenzură ar lua dreptul Guvernului de a da Ordonanțe de Urgență (OuG), iar fără ele la 1 septembrie costurile cu pensiile cresc cu 40%, ceea ce se traduce într-un impact bugetar de 6 miliarde de euro doar în 2021. Odată acordate, aceste drepturi de pensie nu mai pot fi luate înapoi.

Și nu, nu cred că guvernarea și legiferarea prin ordonanțe de urgență este un lucru sănătos, pentru asta avem Parlament; însă în plină pandemie, și în contextul în care doar așa putem evita situații mult mai dificile le pot accepta agilitatea din punct de vedere legal.

 Trebuie spus de la început foarte clar și răspicat: fără modificarea legislației actuale, la câteva zile după 1 septembrie România va fi retrogradata de agențiile de rating la categoria junk/nerecomandat pentru investiții iar costurile de finanțare ale României ar crește semnificativ.

Nu este o predicție, este o certitudine, este o observație de bun simț economic. Costul de finanțare al României ar crește semnificativ, iar finanțarea s-ar obține din ce în ce mai dificil, pentru că am deveni un debitor riscant, cu riscuri în creștere în ceea ce privește capacitatea de rambursare. Ar însemna și presiuni pe curs, pentru că în timp ce unii finanțatori doar vor crește dobânzile la care accepta să împrumute România alții vor căuta să „fugă” de noi, vor căuta să își vândă repede deținerile actuale de active locale (inclusiv titluri de stat) și să își schimbe leii pe valută, pentru a investi în alte țâri cu perspective mai bune. Și asta nu pentru că sunt oameni răi, ci pentru că România ar deveni o țară riscantă, o țară sub-investment grade, deci nerecomandată investițiilor.

Unii ar putea fi chiar forțați să își vândă activele și să iasă din România, pentru că reglementările prudențiale aplicabile le pot cere să investească doar în active cu rating minim „investment grade”, deci nu în România retrogradata (ne putem gândi la un fond de pensii din Europa de vest de exemplu).

Poate vă întrebați de ce, ce treabă are ce facem noi cu banii atât timp cât plătim dobânzile la timp. Vin cu perspectiva unui fost investitor, fost manager de investiții al unui fond mare de pensii private care investea în active locale, majoritar titluri de stat, dar si in afara tarii, știu cum gândeam atunci și cum gândeau alți investitori ca noi.

Datoria publică a României era de aproximativ 35% din PIB înainte de începerea pandemiei, odată cu creșterea cheltuielilor sanitare și a celor de sprijin pentru protejarea locurilor de muncă și odată cu scăderea economiei și a veniturilor bugetare, deficitul a explodat: ultima rectificare arată 8,6% deficit anul acesta.

Pe această direcție ce era 35% va ajunge la peste 50% în 2-3 ani iar cu legislația actuală privind creșterea pensiilor ar fi o chestiune de timp până ar trece de 60%. Piețele nu ne vor permite să ne îndatorăm fără limită. Abordarea investitorilor este simplă: dacă avem capacitate să le returnăm împrumuturile “fără emoții” ne finanțează, dacă nu, nu. Iar dacă pare că suntem la mijloc, deci am putea rambursa dar cu ceva emoții (avem capacitate de rambursare dar mică sau în scădere) atunci vor cere dobânzi pe măsura, mari, pentru că își asumă riscuri. Iar adevărul este că fără a fi siguri de capacitatea lor de rambursare nici noi nu prea ne-am împrumuta cunoscuții.

Și se mai uită la ceva investitorii: la sănătatea bugetului public și la cât de repede pot fi corectate deficitele. Ponderea cheltuielilor publice fixe în total venituri al statului era anul trecut de 84%! Deci 84% din cheltuieli nu sunt în controlul statului pentru că fie se numesc salarii ale bugetarilor fie se numesc pensii și ambele nu pot fi reduse.

Cu legislația actuală ponderea ar continua să crească, putându-se ajunge rapid în situația în care Statul să nu își poată acoperi cheltuielile fixe din venituri, deci să nu poată funcționa fără împrumuturi, chiar și cu investiții zero, ceea ce este absurd. România trebuie nu doar să aibă și să exercite capacitatea de a redresa problemele structurale ale finanțelor publice dar trebuie și să convingă finanțatorii de asta, altfel aceștia ne vor evita, vor investi în altă parte a lumii, împrumutând târî credibile.

Când vine vorba de sănătatea bugetului public putem face o paralelă interesantă cu bugetul personal: 31,7% din PIB au fost veniturile statului anul trecut. Anul acesta, la ultima rectificare, ne uităm spre un deficit de 8,6% din PIB, deci împrumuturile sunt 27% din venituri (8,6% raportat la 31,7%, sau cât se împrumuta statul peste venituri) iar la acestea se adaugă plata împrumuturilor din trecut, care trebuie și ele plătite. Dacă am aplica același calcul la nivel personal, la un salariu de 3500 de lei (să zicem), lunar am împrumuta 950 de lei, lună de lună. Asta doar pentru a acoperi cheltuielile lunare. Ar trebui să facem și alte credite noi, pentru plata creditelor contractate în lunile și anii trecuți, refinanțări să le spunem. Este ca și cum am trăi 100 de zile pe an doar pe datorie. Nu sună și nu este, sustenabil deloc, n-am reuși să o ducem foarte mult astfel, însă exact aceasta este situația bugetului public.

Mai trebuie să subliniez un lucru foarte important: îmi doresc pensii decente pentru părinții și bunicii noștri, și-au adus contribuția, și-au plătit partea și au construit țara, cu bune și cu rele, însă ce înseamnă decent? De ce 40% creștere și nu 80%? sau 10%? A existat o discuție serioasă pe acest subiect? Desigur că ar fi frumos ca seniorii noștri să aibă pensii ca în Germania sau Italia, însă una este să iți dorești alta este să iți permiți, ne-am permite oare? Din păcate eu nu îmi aduc aminte de o asemenea discuție.

Mai trebuie și echilibru, pentru că (mai) mulți bani la pensii înseamnă (mai) puțini bani la educație, la sănătate, la autostrăzi și fără ele tinerii vor pleca în străinătate, rămânând întrebarea de unde vor veni acești bani dacă din contribuțiile tinerilor/celor apți de muncă nu? Și bătrânii merg la spital, și își vor nepoții sănătoși, educați și nu plecați în Spania. Iar sistemul public nu este un sistem cu acumulare, nu are bani puși deoparte pentru plata pensiilor din viitor (cum fac pensiile private) ci transfera contribuțiile angajaților actuali, lună de lună, pensionarilor actuali. Deci în discuția (ipotetică dar necesară) de mai sus ar trebui să amintim și demografia, emigrația și îmbătrânirea populației dar si eficienta, mai ridicata in opinia mea, a unui sistem privat de pensii cu acumulare, cu care poate am avea o sansa mai buna la “pensii ca in străinătate”.

În ultimii 1-2 ani a tot apărut întrebarea dacă există bani pentru creșterea pensiilor: deficit înseamnă că ești pe minus, că trebuie să împrumuți, iar deficitul României nu doar că există, dar este nesustenabil de mare iar Casa de Pensii este și ea tot pe deficit. Există deci bani?

Sistemul public de pensii nu este sustenabil, nu era nici înainte de pandemie, însă cu atât nu este nici acum: cu creșteri de beneficii și contribuții mai scăzute (da, economia privată suferă, rata șomajului este așteptată să crească deci mai putini angajați și mai puține contribuții) dezechilibrul acestuia este în creștere.

Blocând dreptul Guvernului de a da OuG-uri, prin moțiune de cenzură, decidenții politici elimina orice posibilitate de ajustare a creșterii punctului de pensie la mai puțin de 40%, punând economia românească pe o traiectorie foarte periculoasă, costisitoare și plină de riscuri, unele numite mai sus, generând dezechilibre majore, greu, dureros și obligatoriu de corectat în anii ce vin și aducând riscuri asupra stabilității financiare. Forțele politice ar trebui să coopereze pentru evitarea unui asemenea scenariu însă realitatea electorala este că tocmai ele ne-au adus în aceasta situație.

Există desigur o ultima posibilitate, a unui sprint între moțiune și OuG, urmând ca pe 31 august să vedem dacă un potențial OuG dat înaintea moțiunii încă „stă în picioare” și nu este invalidat de Parlament.

Pentru mine este foarte clar: ne jucăm cu focul! periculos chiar. Rămâne doar întrebarea dacă ne vom reveni la rațiune sau vom scăpa chibritul aprins pe jos, de asta depinde viitorul acestei țări.

Cristian I. Popa, CFA este membru al Consiliului de administrație al BNR și membru al Consiliului Asociației CFA România.

Opinia prezentă îi aparține autorului și nu reprezintă poziția BNR sau CFA.

Subiectele zilei

Marti, 18 August 2020

DOCUMENT Coronavirus în România: Autoritățile au extins lista județelor unde este restricționat programul teraselor și al cluburilor / Carantină pentru 6 regiuni din Spania / Lista actualizată a statelor cu risc epidemiologic ridicat

Autoritățile au decis luni să extindă lista județelor unde este restricționat programul pentru terase, cluburi și baruri și pentru sălile de jocuri de noroc, restricțiile fiind în vigoare
citeste tot articolul
? Ciolacu: Am depus moțiunea de cenzură împotriva celui mai dezastruos guvern din ultimii 30 de ani / Avem o propunere de premier, nu e membru PSD – UPDATE

PSD a depus luni moțiunea de cenzură împotriva Cabinetului Orban, „cel mai dezastruos guvern pe care l-a avut România în ultimii 30 de ani”, a anunțat liderul
citeste tot articolul
[P] Apetitul pentru achiziția de locuințe rămâne ridicat; 1 din 3 potențiali clienți caută vilă; confortul și spațiile de locuit mai mari câștigă teren în detrimentul locației, iar parcurile, grădinile și terasele sunt un must

Este piața rezidențială din București pregătită să răspundă cererii de vile? Apetitul pentru achiziția de locuințe rămâne ridicat, în condițiile în care peste 80% dintre cei care
citeste tot articolul
FT: UE avertizează Londra că va avea mai mult de așteptat până să obțină accesul pe piață după Brexit

Șeful serviciilor financiare din UE i-a avertizat pe mai marii din City of London că s-ar putea să aibă mai mult de așteptat după sfârșitul anului până să afle dacă vor fi obținut
citeste tot articolul
Cristian Popa: Ne jucăm cu focul

Avem o criză de sănătate publică, o criză economică și riscăm să aprindem una nouă: o criza a datoriei publice. Punând ultimele știri în context este ca și cum ne jucăm cu chibriturile
citeste tot articolul
VIDEO Lista Gabrielei Firea pentru Consiliul General București: Petre Roman, Mitică Dragomir, Anghel Iordănescu

Fostul premier Petre Roman, Cornel Dinu, Mitică Dragomir, Anghel Iordănescu și Elisabeta Lipă se numără printre candidații propuși de PSD pentru Consiliul General al Municipiului București (CGMB).
citeste tot articolul
Nature, despre Laserul de la Măgurele: Acuzațiile de corupție învăluie proiectul imensului laser european din România

Institutul din apropierea Bucureștiului găzduiește cel mai puternic laser științific din lume – însă unii oameni de știință spun că managementul deficitar amenință instalația și proiectul, scrie
citeste tot articolul
Coronavirus în lume: China a aprobat primul brevet de vaccin anticovid / India a depășit 50.000 de decese

Numărul cazurilor de coronavirus din lume se apropie de 22 de milioane, iar numărul deceselor continuă să crească în mod alert în cele mai afectate națiuni: SUA (173.000), Brazilia
citeste tot articolul
Protest al patronilor de restaurante: Vânzarea la terase va fi întreruptă miercuri, timp de o oră

Membrii organizației patronale HORA din industria ospitalității anunță că își vor suspenda activitatea miercuri, timp de o oră, în semn de protest față de măsurile adoptate de Guvern,
citeste tot articolul
În Groenlanda, calota glaciară se topește iremediabil, avertizează oamenii de știință / Nivelul mării va crește cu 60 de centimetri până la sfârșitul secolului

În Groenlanda, topirea calotei glaciare este ireparabilă, potrivit oamenilor de știință care susțin că va continua să se micșoreze „chiar dacă încălzirea globală se va opri
citeste tot articolul
Piticul sovietic

Este cel mai mare pitic din lume, după cum se știe de pe vremea lui Petru cel Mare. Narativul neamurilor ne-evoluate – din care, din păcare, și românii fac parte – conține hiperbola
citeste tot articolul
?VIDEO Belarus: Lukașenko anunță un nou scrutin prezidențial după adoptarea unei noi constituții / Anterior se declarase dispus să renunțe la putere după un referendum

Muncitori din mai multe uzine din Minsk au manifestat luni, la apelul opoziției belaruse, care a anunțat o grevă generală după imensa manifestație de duminică, pentru alungarea de la putere a
citeste tot articolul
Orașe întregi ar putea fi construite pe Lună sau Marte, la adăpostul tuburilor de lavă

Planeta Marte este străbătută de uriașe tuburi de lavă, cu plafoane care ajung la înălțimi care rivalizează cu celebra Empire State Building. Astfel de tuburi de lavă, însă și mai mari,
citeste tot articolul
Europa League: Inter Milano, de neoprit – Italienii s-au calificat în finală (5-0 vs Șahtior Donețk)

Inter Milano, echipa lui Antonio Conte, s-a calificat în finala Europa League, după ce a reușit să treacă (în manșă unică) cu scorul de 5-0 de Șahtior Donețk, fosta echipă a lui Mircea
citeste tot articolul
Omul care a donat statului român singurele aparate de recoltare de plasmă din țară denunță „cele 5 aberații” din metodologia de colectare a plasmei: Donatorul trebuie să își facă teste medicale pe cheltuiala proprie

Noul Ordin al Ministerului Sănătății privind colectarea de plasmă de la foști pacienți vindecați de coronavirus, care a intrat în vigoare săptămâna trecută, „nu rezolvă problemele, ba
citeste tot articolul
VIDEO Huiduieli la depunerea candidaturii PNL la sectorul 5. Violeta Alexandru: PSD și-a trimis un grup de agitatori care să ne împiedice să vorbim

Cristian Băcanu, candidatul PNL susținut de USR-PLUS la Primăria Sectorului 5, și-a depus luni candidatura, iar declarațiile de presă susținute de el și de Violeta Alexandru au fost întrerupte
citeste tot articolul
Halkidiki – încercare de supraviețuire a profesioniștilor din turism

Pandemia, care a oprit pe neașteptate sectorul turistic din întreaga lume, un sector nevralgic, a răsturnat toate datele, cufundând industria turismului într-o stare de nesiguranță
citeste tot articolul
Salariul minim și politica salarială vor fi stabilite pe baza coșului minim de consum pentru un trai decent. De la numărul de role de hârtie igienică, la cel al tunsorilor

Patru role de hârtie igienică/lună, 8 tunsori/an, 2,5 pachete de absorbante și 4 periuțe de dinți vor fi luate în calcul pentru stabilirea salariului minim și a politicii salariale.
citeste tot articolul
VIDEO Primarul sectorului 5, plângeri penale după acuzațiile USR-PLUS privind falsificarea semnăturilor

Primarul Sectorului 5, Daniel Florea, susține că le-a făcut plângeri penale pentru infracțiunea de favorizare a infractorului „ticăloșilor deghizați în politicieni” care
citeste tot articolul
Marian Vanghelie vrea din nou primar la Sectorul 5: „Am fost atașat de sistemul de învățământ și am o viziune privind ceea ce trebuie făcut din prima zi în sectorul de învățământ”

Marian Vanghelie, primar al sectorului 5 timp de 16 ani, și-a depus luni candidatura pentru un nou mandat. El a susținut că a terminat circa 600 de blocuri, a făcut 700 de străzi, a „terminat tot
citeste tot articolul
Barcelona și-a ales noul antrenor, după demiterea lui Quique Setien

Quique Setien a fost dat afară de Barcelona după înfrângerea cu 2-8 cu Bayern. În locul său va fi adus Ronald Koeman, actualul selecționer al Olandei, potrivit Mediafax.
citeste tot articolul
Clasamentul WTA: Simona Halep se menține pe 2 – Urcare spectaculoasă pentru Irina Begu

Câștigătoare a turneului de la Praga, Simona Halep se menține pe locul 2 în clasamentul WTA, cu 6.356 de puncte acumulate. Irina Begu a înregistrat cea mai spectaculoasă urcare din
citeste tot articolul

https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-24236121-jucam-focul.htm?cfnl=

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.