Pagina Pastorală / Un bărbat în plan divin (I)….Apocalipsa pe intelesul tuturor Cosmin Pascu

download - Copie

 

Un barbat in planul divin (I)

(Materialul acesta se poate tine sub forma uni seminar cu barbatii. Am facut-o si o voi mai face. Am deja un Power Point presentation).

Ce este un bărbat adevărat?
(extrase prelucrate din cartea „The Masculine Journey, Understanding The Six Stages of Manhood”, de Robert Hitcks).

Identitatea masculină a fost sursa tuturor relelor din istoia mai recentă sau mai îndepărtată. Lumea de acum este o creație masculină. Acesta este motivul pentru care ea este într-o continuă criză. Singura șansă pentru echilibrarea tendințelor războinice și destructive din lume ar fi, după părerea psihologilor, „îmblânzirea” bărbaților.

Freud a răsturnat piramida instinctelor masculine așezând-o pe vârful pornirilor sexuale. Un critic al concluziilor lui a spus „Freud, este de părere că bărbatul are două capete și necazurile apar atunci când capul de jos are tendința de a dirija capul de pe umeri.” continuare aici…

După calvinism-arminianism, Open Theism-Open Futurism? de Marius Cruceru

Dacă cineva doreşte să se distreze copios la o întîlnire cu ai noştri confraţi de peste ocean, iată soluţia: la o masă, în jurul desertului trebuie să lanseze următoarea “provocare”: sînteţi calvinist sau arminian? Discuţia va fi politicoasă la început după care s-ar putea să se apropie de anatemizări reciproce şi de o previzibilă indigestie. Sînt calvinişti care nu discută cu arminieni şi nu se invită reciproc la amvoane.

Puţini americani ştiu că majoritatea bisericilor neoprotestante din România sînt arminiene. Curios lucru, aceasta include chiar şi bisericile maghiare, care au membri veniţi din spaţiul calvin. Arminianismul bisericilor baptiste din Europa de răsărit are cauze care merită explorate. Opinia mea este că această tendinţă este motivată de o teologie prin reacţie faţă de mediul ortodox şi catolic din care vin unii dintre enoriaşii noştri.

Pentru cineva care vine din mediul ortodox în care te trezeşti “încreştinat”, altcineva alegînd pentru tine, fără a avea dreptul alegerii proprii, o teologie care presupune predestinarea este de respins. Omul este liber, el trebuie să aleagă, trebuie să facă ceva în privinţa propriului destin şi pentru menţinerea acestui destin. Aşa ar suna argumentele pe scurt. continuare aici…

Vocea martirilor si vocea vanzatorilor de Paul Negrut

Se implinesc 100 de ani de la nasterea fratelui Richard Wurmbrand. A fost un mare om al lui Dumnezeu care a suferit pentru credinta in Domnul Isus Hristos ani grei de puscarie si tortura, dar care a sfarsit cu bine alergarea, a pastrat credinta si a ajuns acasa la Domnul, in glorie.

Din frageda frageda copilarie am auzit despre fratele Wurmbrand de la parintii mei si de la frati predicatori care au poposit in casa parinteasca din Burzuc. In anii facultatii am ajuns sa aflu mai multe despre fratele Richard de la fratele Boeru din Bucuresti. Tot atunci am primit si cateva din scrierile dansului care au patruns in tara si care erau raspandite cu grija si evlavie de oameni dedicati Cuvantului sfant si a invataturilor biblice.  Admiratia si respectul s-au impletit cu dorinta de a-l cunoaste pe acest mare om al lui Dumnezeu. Omeneste vorbind, in anii 70 implinirea unei  asemenea dorinte era imposibila pentru ca fratele Richard era plecat din tara si eu eram, la fel ca multi alti,  inchis intr-o tara ale carei usi erau bine pazite. continuare aici…

Apocalipsa pe intelesul tuturor Cosmin Pascu

In urmatoarele luni vom incerca sa petrecem mai mult timp alaturi de cartea Apocalipsa, si asta datorita responsabilitatii noastre de a intelege correct si efficient aceasta carte. Pentru a nu intra in domenii ne-existente in Cuvantul lui > Dumnezeu, vom incerca sa trecem dincolo de mentalitatea fundamentalist a celor care pretind ca scopul acestei carti este unul de a speria omul si de a-L forta sa intre intr-o relatie cu Cristos. In acelasi timp, vom indrazni sa recastigam scopul principal al acestei carti si pentru cine este scrisa aceasta revelatie a Domnului Isus Cristos prin autorul acestei carti. Va invit sa petrecem urmatoarele minute in contextul si intentia acestei scrisori importante pentru fiecare cititor.

Despre cine scrie Ioan?

In totdeauna, atunci cand citim un document sau o scrisoare este important sa ne intrebam care este intentia autorului in ceea ce priveste documnetul prezentat unei audiente. Ioan, autorul acestei scrisoari, care este o revelatie a unui presonaj viu si real, doreste sa ne prezinte persoana Domnului Isus Cristos. In alte cuvinte, atunci cand citim aceasta carte, responsabilitatea noastra, ca si cititori ai acestei revelatii, este de a citii acest document cu un obiectiv clar: Apocalipsa este o scrisoare atutentica, al carei scop este de a ne descrie si de a ne introduce in audienta Domnului Isus Cristos si inaintea lucrarii Sale. Poate ca aceasta afirmatie pare a fi foarte simpli si detasata fata de ceea ce observam pe paginile cartii Apocalipsa. Insa, daca aceasta realitate este adevarata, ca totul este doar despre Cristos, atunci cititorul este chemat sa se subordoneze acestei revelatii. Mult mai mult, cititorul este incurajat, ca atunci cand citeste intrega scrisoare, sa se asigure ca o citeste din perspectiva Domnului Isus Cristos. Povestiriile fascinante sau fabulele omenesti nu ar trebui sa ocupe un podium special in citirea sau interpretarea acestei carti. Totodata, este necesar, daca dorim sa intelegem corect intentia si scopul acesti scrisori, sa ne departam de invataturile copilaresti ale celor care transforma aceasta carte intr-o sperietoare de oameni. Cartea Apocalipsa are un scop si o tinta adevarata, iar spre aceasta tinta at trebui sa ne atintim privirile.

Care este intentia autorului?

Intentia autorului este prezentata in documentul scris. In ceea ce ne priveste pe noi, intentia lui Ioan, autorul acestei scrisori, este descrisa in primul capitol al acestei revelatii despre Isus Cristos. Pentru a ne asigura ca nu incurca intentia autorului cu ceea a cititorului, responsabilitatea noastra este de a lasa textul descris sa ne prezinte scopul descris dincolo de cuvintele contextului descris de autor. Primul verset din Apocalipsa unu ne atrage atentia spre faptul ca aceasta revelatie (cartea Apocalipsa) este o revelatie a Domnului Isus Cristos si nu a unui numar (precum 666) sau al unor descriptii imperiale (cum ar fi Biserica Catolica sau Guvenul unui stat asociate cu persoana Antihristului). Cartea Apocalipsa este despre Domnului Isus Cristos, asta este intentia autorului. Ioan, in acelasi prim verset, ne prezinta foarte clar prim faptul ca aceasta revelatie i-a fost atribuita acestuia din partea lui Dumnezeu. In verestul unu si doi (din capitol 1) Ioan ne prezinta modul in care aceasta revelatie a ajuns spre audienta sa. Obsevam in aceste versete aparitia unui inger, aparitia unui slujitor (autorul cartii – Ioan), care marturiseste acele lucruri. Care lucruri? Cele despre persoana Domnului Isus Cristos. In versetul doi, observam ca Ioan va introduce intreaga audienta inaintea Cuvantului lui Dumnezeu si inaintea marturiei (lucrarii de rascumparare si glorificare) Domnului Isus Cristos. Ultima intentie autorului este de a ii incuraja pe cei care citesc aceasta carte. Scopul acesteia este de a binecuvanta (v.3) pe cei care citesc aceasta carte. In aceasta realitate, a versetului 3, Ioan ne prezinta traiectoria acestei binecuvantari. Aceasta binecuvantare este valabila doar fata de cei care citesc aceasta scrisoare, fata de cei care mediteaza asupra acesteia si pentru cei care accepta marturia celor scrise, adica lucrarea de edificare si glorificare a celor care au fost rascumparati de Domnul Isus Cristos.

Pentru cine este scrisa aceasta scrisoare?

Deseori uitam carte cine sau pentru cine este scrisa o scrisoare. In cazul de fata, o astfel de greseala nu este acceptata atat din punct de vedere editorial cat si din perspectia obiectiva a acestei scrisori. Este foarte clar pentru Ioan ca aceasta carte (sau scrisoare) este directionata spre cele sapte biserici si pentru cei care sunt (si care au fost) rascumparati prin lucrarea de rascumparare a Domnului Isus Cristos. Versetul patru din primul capitol al acestei scrisori ne arata aceasta directie si scopul principal al autorului. Cartea Apocalipsa, in contextul secolului in care traim este scrisa pentru fiecare persoana care a fost rascumparata prin Domnul Isus Cristos.

Concluzie

In acest articol am incercat sa scoatem in evidenta scopul si tinta acesti carti. Impreuna am privit asupra primelor patru versete, prezente in scrisoarea scrisa de Ioan, care fac parte dintr-un document directionat catre cele sapte biserici – ce sunt situate in diferite locatii ale teritoriului numit Asia Mica. In introducerea acestei scrisori am observat ca aceasta scrisoare este despre Domnul Isus Cristos, scrisa de un persoanaj real (adica Ioan) care este imputernicit si calauzit de Dumnezeu pentru a scrie aceasta revelatie celor care au fost rascumparati de Isus Cristos.

Pentru noi, cei care am fost rascumparati de Domnul Isus Cristos, aceasta scrisoare ar trebui sa ne motiveza sa studiem in adancime lucrurile prezentate de autor, deoarece acestea sunt o binecuvantare pentru cei care le citesc si pentru cei care le accepta prin faptul ca traiesc o viata autentica in Domnul Isus Cristos.

http://publicatia.voxdeibaptist.org/pastorala_apr09.htm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.