Simptome coronavirus: 10 indicatori cheie și ce trebuie să faci

download - Copie - Copie

Actualizat 1416 GMT (2216 HKT) 20 aprilie 2020

Febra, tusea și scurtarea respirației se găsesc în marea majoritate a tuturor cazurilor de
Covid-19. Există însă semnalele suplimentare ale virusului, unele care seamănă foarte mult cu răceala sau gripa și altele care sunt mai neobișnuite.
Orice sau toate simptomele pot apărea oriunde în intervalul de la două până la 14 zile după expunerea la virus, conform Centrelor americane pentru controlul și prevenirea bolilor.
Iată 10 semne că tu sau persoana iubită poate avea Covid-19 – și ce să faci pentru a te proteja pe tine și familia ta.

1. Scurtarea respirației

Scurtarea respirației nu este de obicei un simptom precoce al Covid-19, dar este cel mai grav. Poate apărea de la sine, fără tuse. Dacă pieptul devine strâns sau începeți să simțiți ca și cum nu puteți respira suficient de adânc pentru a vă umple plămânii cu aer, acesta este un semn pentru a acționa rapid , spun specialiștii.
„Dacă există o scurtare a respirației, apelați imediat furnizorul de îngrijiri medicale, o îngrijire locală de urgență sau departamentul de urgență”, a spus președintele Asociației Medicale Americane, Dr. Patrice Harris.
„Dacă scurtarea respirației este suficient de severă, ar trebui să suni la 911”, a adăugat Harris.
CDC enumeră alte semne de avertizare de urgență pentru Covid-19 ca o „durere sau presiune persistentă în piept” și „buze albăstrui sau față”, care pot indica o lipsă de oxigen.
Obțineți asistență medicală imediat, spune CDC.

2. Febra

Febra este un semn cheie al Covid-19. Deoarece unii oameni pot avea o temperatură centrală a corpului mai mică sau mai mare decât cea obișnuită de 98,6 grade Fahrenheit (37 de grade Celsius), specialiștii spun că nu se fixează pe un număr.
Unul de la CNN Chris Cuomo, care se luptă cu virusul de la locuința sa din New York, este unul dintre acești oameni.
„Am alergat puțin. Temperatura mea normală este 97,6, nu 98,6. Așadar, chiar și când am 99 de ani, nu ar fi mare lucru pentru majoritatea oamenilor. Dar, pentru mine, sunt deja cald”, a spus Cuomo Corespondent medical șef CNN Dr. Sanjay Gupta într-o primărie CNN.
Totuși, majoritatea copiilor și adulților nu vor fi considerați febrili până când temperatura lor nu va atinge 100 de grade Fahrenheit (37,7 grade Celsius).
„Există multe concepții greșite despre febră”, a spus dr. John Williams, șeful diviziei de boli infecțioase pediatrice la Spitalul de Copii al Universității din Pittsburgh Medical Center din Pittsburgh.
„Cu toții mergem și coborâm destul de mult în timpul zilei la fel de mult ca jumătate de grad sau un grad”, a spus Williams, adăugând că pentru majoritatea oamenilor „99,0 grade sau 99,5 grade Fahrenheit nu este febră”.
Nu vă bazați pe o temperatură luată dimineața, a spus expertul în boli infecțioase, Dr. William Schaffner, profesor de medicină preventivă și boli infecțioase la Școala de Medicină a Universității Vanderbilt din Nashville. În schimb, luați-vă temperatura în după-amiaza târzie și seara devreme.
„Temperatura noastră nu este aceeași în timpul zilei. Dacă o luați la ora opt dimineața, poate fi normal”, a explicat Schaffner.
„Una dintre cele mai frecvente prezentări de febră este că temperatura ta crește la sfârșitul după-amiezii și seara devreme. Este o cale obișnuită prin care virusii produc febră.”

3. Tuse uscată

Tusea este un alt simptom comun, dar nu este doar orice tuse.
„Nu este o căpușă în gât. Nu te limpezi doar de gât. Nu este doar iritat”, a explicat Schaffner.
Tusea este deranjantă, o tuse uscată pe care o simți adânc în piept.
„Provine din sânul sau sternul și puteți spune că tuburile bronșice sunt inflamate sau iritate”, a adăugat Schaffner.
Un raport întocmit de Organizația Mondială a Sănătății în februarie a descoperit că peste 33% din 55.924 de persoane cu cazuri confirmate de laborator de Covid-19 au tăiat sputa, un mucus gros, uneori numit flegmă, din plămânii lor.

4. Frisoane și dureri corporale

„Fiara iese noaptea”, a spus Cuomo, referindu-se la frisoane, durerile corporale si febra mare care l-a vizitat la 1 aprilie.
„Era ca și cum cineva mă bătea ca pe un pinata. Și tremuram atât de mult încât … mi-am tăiat dinții. Le numesc rigorile „, a spus el de la subsolul său, unde este carantinat de restul familiei sale.
„Am fost halucinant. Tatăl meu vorbea cu mine. Vedeam oameni de la facultate, oameni pe care nu i-am văzut în veci, era ciudat”, a spus Cuomo.
Nu toți vor avea o reacție atât de severă, spun specialiștii. Este posibil ca unii să nu aibă frisoane sau dureri corporale. Alții pot experimenta frisoane mai ușoare ca gripa, oboseală și dureri la nivelul articulațiilor și mușchilor, ceea ce poate face dificil să știe dacă gripa sau coronavirusul sunt de vină.
Un posibil semn că s-ar putea să aveți Covid-19 este dacă simptomele dvs. nu se îmbunătățesc după o săptămână sau cam, dar de fapt se agravează.

5. Confuzie bruscă

Vorbind despre semne care se agravează, CDC spune că o confuzie bruscă sau o incapacitate de a se trezi și a fi în alertă poate fi un semn grav că ar putea fi nevoie de îngrijiri de urgență. Dacă dumneavoastră sau persoana iubită aveți aceste simptome, în special cu alte semne critice, cum ar fi buzele albăstrui, probleme cu respirația sau dureri în piept, CDC spune să solicitați imediat ajutor.

6. Probleme digestive

La început știința nu credea că diareea sau alte probleme gastrice tipice care adesea vin cu gripa aplicată coronavirusului noval, cunoscută și sub numele de SARS-CoV-2. Pe măsură ce mai multe cercetări asupra supraviețuitorilor devin disponibile, această opinie s-a schimbat.
„Într-un studiu din China, unde s-au uitat la unii dintre cei mai timpurii pacienți, aproximativ 200 de pacienți, au descoperit că simptomele digestive sau ale stomacului gastrointestinal (gastrointestinal) sunt de fapt acolo la aproximativ jumătate din pacienți”, a spus Gupta în programul de știri al CNN New Day. .
În general, „Cred că obținem un pic mai multă cunoaștere a tipurilor de simptome pe care le-ar putea avea pacienții”, a spus Gupta.
Studiul a descris un subset unic de cazuri mai ușoare în care simptomele inițiale au fost probleme digestive, cum ar fi diareea, adesea fără febră. Acei pacienți au prezentat întârzieri în testare și diagnostic decât pacienții cu probleme respiratorii și au luat mai mult timp pentru a elimina virusul din sistemele lor.

7. Ochi roz

Cercetările din China, Coreea de Sud și alte părți ale lumii indică faptul că aproximativ 1% până la 3% dintre persoanele cu Covid-19 au avut și conjunctivită, cunoscută în mod obișnuit ca ochi roz.
Conjunctivita, o afecțiune extrem de contagioasă atunci când este cauzată de un virus, este o inflamație a stratului subțire și transparent de țesut, numită conjunctivă, care acoperă partea albă a ochiului și interiorul pleoapei.
Dar SARS-CoV-2 este doar unul dintre numeroasele virusuri care pot provoca conjunctivită, așa că nu a fost o surpriză reală pentru oamenii de știință că acest virus recent descoperit ar face la fel.
Cu toate acestea, un ochi roz sau roșu ar putea fi un alt semn că ar trebui să apelați la medicul dumneavoastră dacă aveți și alte simptome de poveste ale Covid-19, cum ar fi febra, tuse sau scurtarea respirației.

8. Pierderea mirosului și a gustului

În cazuri ușoare până la moderate de coronavirus, o pierdere a mirosului și a gustului apare ca unul dintre cele mai neobișnuite semne precoce ale Covid-19.
„Ceea ce se numește anosmia, ceea ce înseamnă practic pierderea mirosului, pare a fi un simptom al cărui număr de pacienți s-au dezvoltat”, a spus corespondentul șef al CNN, Dr. Sanjay Gupta, ancorei CNN, Alisyn Camerota, în ziua nouă.
„Poate fi legat de pierderea gustului, legat de pierderea poftei de mâncare, nu suntem siguri – dar este clar că trebuie să te uiți”, a spus Gupta. „Uneori, aceste simptome precoce nu sunt cele clasice”.
Anosmia, în special, a fost observată la pacienții care au testat în cele din urmă pozitiv pentru coronavirus fără alte simptome, în conformitate cu Academia Americană de Otorrinolaringologie-Chirurgie la cap și gât.
O analiză recentă a cazurilor mai ușoare din Coreea de Sud a descoperit că simptomul major prezent la 30% dintre pacienți a fost o pierdere a mirosului. În Germania, mai mult de două din trei cazuri confirmate au avut anosmie.
Se știe de mult timp în literatura medicală că o pierdere bruscă a mirosului poate fi asociată cu infecții respiratorii cauzate de alte tipuri de coronavirusuri, așa că nu a fost o surpriză faptul că noul coronavirus ar avea acest efect , conform ENT UK (PDF) , o organizație profesională care reprezintă chirurgii de urechi, nas și gât din Regatul Unit.
Există ceva ce poți face acasă pentru a testa dacă pierzi mirosul? Răspunsul este da, folosind „testul de jeleu” pentru a spune dacă mirosurile curg din spatele gurii prin faringele nazale și în cavitatea nazală. dacă puteți alege arome distincte, cum ar fi portocale și lămâi, simțul mirosului dvs. funcționează bine.

9. Oboseala

Pentru unii oameni, oboseala extremă poate fi un semn precoce al noului coronavirus. OMS raportează că a găsit aproape 40% din cei aproape 6.000 de oameni cu laborator au confirmat cazuri de oboseala cu experienta.
La doar câteva zile în carantina sa, Cuomo era deja epuizat de febrile și durerile corpului pe care boala le aduce.
„Sunt atât de letargic încât pot să mă uit afară și, parcă, trece o oră și jumătate”, a spus Cuomo pentru Gupta pentru Anderson Cooper 360 . „Cred că am făcut un pui de somn de 10 minute și au fost trei ore și jumătate”.
Oboseala poate continua mult după dispariția virusului. Rapoartele anecdotice ale persoanelor care s-au recuperat de la Covid-19 spun că epuizarea și lipsa de energie continuă cu mult peste perioada de recuperare standard de câteva săptămâni.

10. Durere de cap, dureri în gât, congestie

Raportul OMS a constatat, de asemenea, că aproape 14% din cele aproape 6.000 de cazuri de Covid-19 din China aveau simptome de dureri de cap și dureri în gât, în timp ce aproape 5% aveau congestie nazală.
Cu siguranță nu sunt cele mai frecvente semne ale bolii, dar, evident, similare cu răcelile și gripa. De fapt, multe simptome ale Covid-19 se pot asemăna cu gripa, inclusiv dureri de cap și problemele digestive menționate anterior, durerile corpului și oboseala. Încă alte simptome se pot asemăna la o răceală sau alergii, cum ar fi dureri în gât și congestie.
Cel mai probabil, spun specialiștii, pur și simplu ai răceală sau gripă – la urma urmei, acestea pot provoca febră și tuse.

Deci ce ar trebui să faci?

„În acest moment, ghidul actual – și acest lucru se poate schimba – este că dacă aveți simptome similare cu răceala și gripa și acestea sunt simptome ușoare pentru a modera simptomele, rămâneți acasă și încercați să le gestionați” cu odihna, hidratarea și utilizarea medicamentelor de reducere a febrei, a spus Harris AMA.
Obțineți buletinul săptămânal al CNN Health

 

Înscrieți-vă aici pentru a obține rezultatele la Dr. Sanjay Gupta în fiecare marți de la echipa CNN Health.

Acest sfat nu se aplică dacă aveți peste 60 de ani, deoarece sistemele imunitare slăbesc odată cu înaintarea în vârstă sau dacă sunteți gravidă. Oricine are probleme cu coronavirusul trebuie să apeleze la furnizorul de servicii medicale, în conformitate cu CDC.
Nu este clar dacă femeile însărcinate au o șansă mai mare de a se îmbolnăvi grav de coronavirus, dar CDC a spus că femeile se confruntă cu schimbări în corpul lor în timpul sarcinii, care le pot crește riscul unor infecții.
În general, infecțiile cu Covid-19 sunt mai riscante dacă aveți afecțiuni de sănătate subiacente, precum diabet, boli pulmonare cronice sau astm, insuficiență cardiacă sau boli de inimă, anemie cu celule secera, cancer (sau suferă chimioterapie), boli de rinichi cu dializă, un corp indice de masă (IMC) peste 40 (extrem de obezi) sau o tulburare autoimună.
Pacientii mai in varsta si persoanele care au conditii medicale subiacente sau sunt imunocompromise ar trebui sa ia legatura cu medicul lor devreme in cursul unor chiar boli usoare, recomanda CDC.
Pentru a fi clar, aveți un risc mai mare – chiar dacă sunteți tineri – dacă aveți probleme de sănătate subiacente.
„Persoanele sub 60 de ani cu boli de bază, cu diabet, boli de inimă, imunocompromise sau au anterior orice fel de boală pulmonară, acei oameni sunt mai vulnerabili în ciuda vârstei lor tinere”, a spus Schaffner.
O istorie a călătoriilor într-o zonă în care noul coronavirus este larg răspândit (și acele părți ale lumii, inclusiv SUA, se ridică în fiecare zi) este, evident, un alt factor cheie în a decide dacă simptomele tale pot fi Covid-19 sau nu.

Cum să fii evaluat

În cazul în care nu aveți simptome, vă rugăm să nu solicitați testarea sau să adăugați în lista de apeluri la centre de testare, clinici, spitale și altele asemenea, spun specialiștii.
„Nu testăm oamenii fără simptome, deoarece este o problemă a resurselor”, a spus Schaffner despre centrul de evaluare de la Vanderbilt. Cu toate acestea, subliniem faptul că persoanele care au acest grup mic de simptome importante – febră și orice este legat de tractul respirator inferior, cum ar fi tuse și dificultăți de respirație – ajung să fie evaluate. „
Dacă aveți aceste trei semne, unde trebuie să mergeți?
„Dacă aveți asigurare și căutați un furnizor sau cineva care să apeleze sau să vă conecteze, există întotdeauna un număr pe spatele cardului de asigurare; sau dacă mergeți online, există informații pentru pacienți”, a spus Harris.
„Dacă nu aveți asigurare, puteți începe cu departamentul de sănătate de stat sau centrele locale de sănătate ale comunității, acestea sunt cunoscute oficial ca centre de sănătate calificate federal”, a sfătuit Harris, adăugând că unele state au un număr de telefon 1-800. apel.
„Dacă există un centru de testare și evaluare în apropierea dvs., puteți merge direct acolo”, a spus Schaffer. „Este întotdeauna bine să le anunți că vii. În caz contrar, trebuie să apelezi la furnizorul de servicii medicale și ei îți vor îndruma ce să faci.”

https://edition.cnn.com/2020/04/20/health/10-key-coronavirus-symptoms-wellness/index.html?utm_medium=social&utm_content=2020-07-05T09%3A01%3A05&utm_term=link&utm_source=twCNN

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.