Ştiri internaţionale sept 09 2008

download - Copie

Pagina de ştiri

Ştiri internaţionale
   

ANALIZĂ: Dumnezeu nu este mort şi nici creştinismul din America

de Will Hall

NOTA EDITORULUI: Ceea ce urmează este primul din patru articole care se adresează cercetărilor ce au fost publicate în ultimul an despre oamenii de credinţă din SUA. Seria examinează creştinismul din America, ce înseamnă numerele pentru Southern Baptist Convention şi influenţa alegătorilor evanghelici pe piaţa publică.

NASHVILLE, Tenn. (BP)—Biblia avertizează „primul care spune cazul pare a avea dreptate până vine al doilea şi spune partea lui.”

Din nefericire, acest proverb a devenit tot mai adevărat în ultimii ani, iar creştinii şi credinţa lor sunt prezentaţi nefavorabil – alternativ, ca un bloc monolitic apoi fragmentat şi tot mai puţini – de către o mas media care uneori nu este prea sofisticată şi alteori este aparent doar maliţioasă. Chiar şi unii evanghelici au dat dovadă de o lipsă de discernământ în pretenţia de a-i cunoaşte pe evanghelici „eu sunt unul din ei”), apoi apără vederi ce par a fi la limită faţă de ceea ce este evident sau stabilit în legătură cu aceşti evanghelici.

Baptistii din Congregatia USA Southern Baptists trebuie sa se schimbe, sau vor disparea

Presedintele Seminarului Teologic Southern Baptist, Rev. Albert R. Mohler spune ca cel putin doua treimi dintre tinerii baptisti din S.B.C. parasesc [definitiv] biserica intre adolescenta si maturitate. In cuvintarea sa, tinuta recent la seminarul din Louisville, Rev. Albert R. Mohler a avertizat ca organizatia [Cultul] Southern Baptist Convention va disparea in timp daca aceasta tendinta nu este inversata.

Creștinii sunt optimiști pe timp de criză

Creștinii ce provin din diverse comunități sunt mai optimiști pe timp de criză, afirmă psihologii, potrivit Christian TodayFactorii ce produc acest optimism precum simțul umorului, buna educație sunt evidente, însă studiile demonstrează faptul că a avea credință este un factor cheie, a spus Rob Waller, psihiatru consultant și director al Premier Mind & Soul. În astfel de comunități credincioșii se pot încuraja unul pe altul cu prietenie, socializare și alte mijloace de ajutor. Acestea (comunitățile religioase) pot împărtăși poveri și pot compensa lipsa ajutorului din partea familiei. De asemenea, speranța în viața veșnică pune problemele curente în context. Credința că viața este mai mult decât aici, ne poate ajuta în vremuri tensionate- nu te simți prins de capcana timpului, al banilor sau posesiunilor, existând și credința că acest timp nu va dura pentru totdeauna.

Pentru Stiri Crestine, Marius Zarnescu

Creștinii sunt chemați să se roage în timpul Ramadanului

Misionarii cer creștinilor să se roage pentru musulmani, asta în contextul începerii Ramadanului, luna lor sfântă, specifică The Christian PostEste într-un fel un timp al căutării, când ei postesc și sunt mai înclinați spre lucrurile spirituale, a spus Sammy Tippit pentru  Mission Network News, un evanghelist ce își are lucrarea printre musulmani. Au un fel de sete și-o foame pentru Dumnezeu. În timpul acesta al Ramadanului, mulți vor avea vise despre Isus.

După un an, creștinii din Orissa se roagă pentru pace

Compass Direct News raportează faptul că după un an de la cel mai mare atac asupra creștinilor din India, bisericile din țară se roagă și postesc pentru pace. Luni s-a ținut oîntâlnire interdenominațională în New Delhi pentru a marca „Ziua Națională Kandhamal”. Creștinii consideră că s-ar putea să treacă mult timp până pacea și împăcarea vor fi o realitate în Kandhamal, locul unde violența a durat săptămâni întregi în 2008. Atunci peste 100 de persoane au fost ucise, peste 4500 de case și 250 de biserici au fost arse, precum și 13 instituții educaționale.

Pentru Stiri Crestine, Marius Zarnescu


Sute de mii de evanghelici s-au reunit in Mexic la rugaciune pentru tara

Aproximativ 15 de mii de oameni s-au adunat în stadionul “Heriberto Jara Corona” Xalapa, Veracruz, pentru a face “o rugăciune pentru Mexic”, conform portalului Noticias Cristianas. In 100 de oraşe ale ţării mexicanii s-au adunat pentru a participa la intalnire si s-au rugat pentru siguranta crestinilor evanghelici, criza economică, de sănătate şi de lipsa de locuri de muncă în ţară.

La Veracruz, zeci de pastori s-au intalnit cu presedintele statului, Gov Fidel Herrera Beltran, secretarul Muncii Americo Zuniga, Javier Duarte si Elizabeth Morales, primarul David Velasco Chedraui Xalapa.

Delegaţia europeană caută parteneriat în plantarea de biserici

Recent, liderii CMERI (Centrul pentru misiune şi evanghelizare a romilor internaţionali) au vizitat cartierul general al Church of God la invitaţia lui Timothy Hill. CMERI este o federaţie de peste 100 de congregaţii rome în peste 50 de naţiuni din lume. Episcopul Hill a extins invitaţia după ce a aflat de la Jonathan Augustine, superintendentul regional al viziunii CMERI de parteneriatul lor în plantarea de biserici Church of God la poporul rom în Polonia şi Ucraina.


Credinţa care cântă: imnurile fac teologia portabilă

Robert Dilday

RICHMOND, Virginia (ABP) – „Dacă ştii de care imnuri religioase o congregaţie este ataşată cel mai mult, vei putea să deduci ce anume, din creştinism, înseamnă cel mai mult pentru acea biserică.”

Când autorul de cântece religioase Erik Routley scria asta, în 1982, „războiul slujbelor” din Statele Unite atingea un punct fierbinte.

Peste mai mult de un sfert de secol, conflictul – îndeosebi între avocaţii imnurilor religioase, pe de o parte, şi corurile tip slavă-şi-închinare pe de altă parte – au ajuns în principiu la o remiză. În timp ce cei care se închină au încă preferinţe stilistice puternice (şi adesea le glăsuiesc agresiv), muzicienii bisericeşti de azi par să se concentreze mai puţin pe disonanţele stilistice şi mai mult pe conţinut. Chiar şi aşa, cuvintele lui Routley încă sună veridic – şi pentru un motiv bun. După secole în care primii creştini compuneau imnuri simple pentru a-şi exprima credinţa, muzica cântată şi auzită în congregaţii continuă să aibă forma concepţiei teologice a creştinilor.

Convertite iraniene neşovăielnice în credinţă, în ciuda arestului

Două convertite la creştinism, Maryam Rustamopoor (stânga) şi Marzieh Amirizadeh, sunt arătate într-o fotografie înainte de 5 martie, când ele au fost arestate în Iran.

WASHINGTON (BP) – Două convertite iraniene la creştinism stau puternice în credinţa lor, potrivit unui raport din Iran de Farsi Christian News Network (Reţeaua de Ştiri Creştine Farsi).

Cele două convertite, Marzieh Amirizadeh, 30 ani, şi Maryam Rustampoor, 27 ani, au fost chemate să apară în ceea ce FCNN a descris ca fiind „curtea revoluţionară” în Tehran în 9 august. Femeile au fost închise încă de la arestarea lor în 5 martie şi au fost ţinute în închisoarea notorie a Iranului, Evin încă pentru o audiere a tribunaluilui în 18 martie.

Tatăl unui convertit fugar spune că păstorul „i-a spălat creierul” fiicei sale

De Aaron J. Leichman

Mohamed Bary, la dreapta, soţia lui Aysha, în centru, şi fiul lor Rilvan răspund la întrebări despre fiica lor Rifqa în timpul unui interviu joi, 13 august, 2009, în Columbus, Ohio. Rifqa Bary a fugit de acasă pentru că ea a crezut că va fi rănită pentru că s-a convertit la creştinism.

Tatăl unei adolescente care a fugit de acasă pentru că ea s-a temut că familia ei musulmană o vor omorî pentru că s-a convertit la creştinism, neagă că vre-odată şi-a ameninţat fiica lui şi spune că ea a fost „antrenată” de păstorul unei biserici din Orlando, Fla.

ANALIZĂ INTERNAŢIONALĂ: Uciderea a 8 creştini poate porni o revizuire a legii privind blasfemia

NASHVILLE, Tennessee (BP) – La câteva zile după ce o gloată de musulmani din Pakistan au ucis opt creştini, pe baza zvonurilor că un Coran – cartea sfântă a islamului – a fost pângărit, prim-ministrul ţării a făgăduit o revizuire a legilor care, spune el, „sunt în detrimentul armoniei religioase”. Anunţul lui Yousuf Raza Gilani din 6 august ridică perspectiva schimbărilor în controversatele legi „ale blasfemiei” din Pakistan, legi care impun pedepse aspre, chiar cu moartea, pentru insulte aduse islamului, profetului Mohamed sau Coranului.

„Un comitet cuprinzând experţi în constituţie, ministrul pentru minorităţi, ministrul afacerilor religioase şi pe alţi reprezentanţi vor discuta legile care sunt în detrimentul armoniei religioase, pentru a soluţiona felul în care pot fi ele îmbunătăţite”, a spus Gilani, conform Associated Press. El a cuvântat la o adunare din Gojra, acolo unde opt creştini au fost ucişi şi câteva zeci de case ale creştinilor au fost incendiate, după ce un fals zvon a circulat, cum că un Coran ar fi fost pângărit.

Peste 30.000 de penticostali s-au adunat pentru al 53-lea consiliu general

De Joshua A. Goldberg

În jur de 32.000 de penticostali din jurul lumii se vor aduna în Orlando, Fla., în această săptămână pentru al 53-lea Consiliu General al Adunărilor lui Dumnezeu, care se va deschide oficial luni.

Întrunirea de cinci zile a liderilor din corpul de 51 milioane de membri, va fi un timp pentru a conduce afacerile, a stabili politica pentru slujitorii săi, alegerea oficialilor, şi permiterea conducerii să ofere viziunea şi să stabilească direcţia în care se îndreaptă cea mai mare mişcare penticostală din lume, ca biserică.

Studenţii de facultate îl reliefează pe Hristos în Europa

Bethany Arndt vorbeşte cu o studentă sub Arcul de Triumf din Paris. Arndt, membră a echipei Youth Hostel Missions (Misiunile de Pensiuni de Tineret) de anul trecut, continuă să îl propovăduiască pe Hristos cu oamenii pe care îi întâlnea în timpul călătoriei anuale misionare de o lună, de la Universitatea din Mobile.

De Kathy Dean

MOBILE, Alabama. (BP) – Imaginaţi-vă o lume în care Dumnezeu nu contează, mântuirea este irelevantă şi simplul act al rugăciunii înainte de masă este ceva făcut doar în intimitatea de acasă.

Lumea este mai aproape de aşa ceva decât cred oamenii, a spus prelatul campusului Universităţii din Mobile, Neal Ledbetter.

Pastor din Texas acuzat de anonimat cibernetic faţă de o fostă membră

de Bob Allen

MARSHALL, Texas (ABP) – Un pastor active în Cooperative Baptist Fellowship a demisionat din biserică în mijlocul acuzaţiilor că ar fi trimis emailuri nepotrivite unei femei care făcuse odată parte din congregaţie.

Biroul şerifului Caddo Parish din Shreveport, La., a eliberat un comunicat de presă la data de 11 august, cu privire la Matthew Darren Wood, 38 ani, din Marshall, Texas, care s-a predat după ce a primit o somaţie pentru delictul de ascundere cibernetică. El este acuzat de trimiterea a mai multe emailuri anonime, cu natură sexuală, unei femei de 21 de ani din Shreveport, într-o zi din martie.

Atacuri năpraznice asupra creştinilor sunt raportate în Sri Lanka

Krishni de Alwis

COLOMBO, Sri Lanka – Atacuri asupra creştinilor din Sri Lanka au răbufnit considerabil în săptămânile recente, după înfrângerea guvernului de către separatiştii Tamil din luna mai.

Au fost raportate atacuri în districtele Puttlam, Gampaha şi Kurunegala, din vestul Sri Lanka, districtul central Polonnaruwa, districtul Mannar în nord şi districtul Matara în sud, potrivit National Christian Evangelical Alliance of Sri Lanka (NCEASL) (Alianţa Evanghelică Creştină Naţională din Sri Lanka).

Cel mai recent, atacatorii din 28 iulie au dat foc la o biserică de la Adunările lui Dumnezeu în Norachcholai, districtul Puttlam, distrugând clădirea. Pastorul a primit telefoane frenetice de la vecini cam la ora 8:45 p.m. care raportau că, clădirea era în flăcări, ca un ecou al incendierii similare din urmă cu aproape un an care a distrus clădirea originală din acel loc.

Patriarhii rus şi georgian pledează pentru pace la un an de la războiul din Ossetia

Sophia Kishkovsky

Moscova (ENI). Liderii bisericii ortodoxe din Rusia şi Georgia au cerut pace, în vreme ce omologii politici au discutat acuzaţiile de agresiune ce marchează aniversarea de un an a războiului din Ossetia de sud.

Patriarhii ruşi şi georgieni au mai comemorat şi victimele războiului brutal, scurt cu privire la regiunea de sud Ossetia.

Patriarhul Kirill I al bisericii ortodoxe ruseşti şi Patriarhul Ilia II al bisericii ortodoxe georgiene au accentuat moştenirea spirituală comună a părţilor aflate în război, continuând linia de anul trecut a lui Ilia şi a decedatului Patriarh Aleksei II al bisericii ortodoxe ruse, care au căutat reconcilierea în timpul conflictului.

Creştinii kenyeni şi musulmanii la cuţite cu privire la Curţile islamice

Fredrick Nzwili

Nairobi (ENI). Creştinii din Kenya spun că nu sunt necesare Curţile islamice, dar unii musulmani fără nume din ţara est africană au fost citaţi spunând că dacă astfel de instituţii nu sunt în constituţie, ei s-ar putea rupe de propriul lor stat.

Reprezentanţii de săptămâna aceasta a celor două credinţe diferite s-au angajat într-un meci de strigare în oraşul de coastă Mombasa. Ei îşi arătau vederile unui grup de experţi la o audiere în care un grup de musulmani insista asupra includerii Curţilor islamice, cunoscute sub numele de Kadhis, în noua constituţie.

Decizia agenţiei americane de a adăuga India la Lista de supraveghere este „regretabilă”, spune un oficial

de Aaron J. Leichman

O decizie a unei agenţii guvernamentale americane de a plasa India pe o listă de potenţiali violatori ai libertăţii religioase este „regretabilă”, spune ministrul de externe indian.

Miercuri, comisia de libertate internaţională religioasă USA (USCIRF) a aşezat India oficial pe Lista de supraveghere – o listă ce necesită, după spusele agenţiei, o monitorizare îndeaproape, datorită naturii şi întinderii încălcării libertăţii religioase, tolerate sau conduse de guvern.

Specific, USCIRF a spus că India a primit intrarea pe această listă datorită creşterii tulburătoare a violenţei comune împotriva minorităţilor religioase – mai ales creştinii din Orissa din 2008 şi musulmanii din Gujarat din 2002 – şi „răspunsul total inadecvat din partea guvernului indian de a proteja drepturile minorităţilor religioase.”

Două Dioceze Episcopale anunţă public slujitorii homesexuli candidaţi pentru funcţia de Episcop

De Eric Young

Doi slujitori homesexuali publici au fost numiţi să asiste episcopul Diocezei Episcopale din Los Angeles ca episcopi aleşi, alcătuind un alt studiu de caz pentru Biserica Episcopală, ale cărei acţiuni în ultimii ani au încordat relaţiile cu întreaga Comunitate Anglicană.

Într-o zi după ce comitetului Diocezei Episcopale din Minnesota a anunţat un preot homesexual ca fiind unul dintre cei trei numiţi pentru funcţia de episcop, Dioceza Episcopală din Los Angeles a arătat că doi din şase nominalizaţi pentru episcopii cu drept de vot sunt homesexuali declaraţi, incluzând pe unul care a fost cu „partenera de viaţă” din 1988.

Rugăciune de 30 de zile cheamă creştinii să se roage pentru lumea musulmană

O chemare specială pentru creştinii din toată lumea timp de 30 de zile, pentru a se ruga pentru musulmani, a apărut în cadrul unei întâlniri a liderilor creştini internaţionali în Estul Mijlociu, în 1992. Prima „rugăciune de 30 de zile” a avut loc în martie 1993. Anul acesta, rugăciunea este programată din data de 22 august – 20 septembrie şi coincide cu Ramadanul (o lună sfântă de post în Islam). Conform cu Dr. Grant McClung, „Această mişcare de rugăciune este coordonată din Franţa, dar broşuri speciale de rugăciune sunt uşor de găsit prin http://www.WorldChristian.com şi http://www.30daysprayer.com/muslim.”

Portugalia menţine căsătoria tradiţională prin 3-2 decizia curţii

În această poză făcută în 16 februarie 2006, Teresa Pires, stânga, îmbrăţişează pe Helena Paixao în Aveiro, nordul Portugaliei. Cele două femei reprezintă primul cuplu gay care a lansat o provocare publică legilor căsătoriei din Portugalia, unde căsătoriile dintre persoanele de acelaşi sex sunt interziese. Joi, 31 Iulie 2009, Curtea Constituţională a Portugaliei a spus că cele cinci legi judecătoreşti ale sale 3-2 împotriva unui apel înaintat de Paxao şi Pires după ce au fost îndepărtate de un birou al stării civile din Lisabona, pentru că legea menţionează că mariajul este între oameni de sexe diferite.

Într-o decizie 3-2, Curtea Constituţională a Portugaliei a arătat că constituţia naţiunii, care interzice discriminarea pe baza orientării sexuale, nu mandatează legalizarea căsătoriei între persoane de acelaşi sex. Cuplul lesbian, care şi-a pierdut decizia, se va întâlni cu Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

SUA au pus India sub observare din cauza tulburărilor privind libertatea religioasă

Comisia SUA pentru Libertate Religioasă a adăugat India pe „lista de supraveghere” a ţărilor care au eşuat în onorarea normelor libertăţii religioase. Comisia a făcut acest pas ca urmare „a replicii în mare măsură inadecvate” la violentele atacuri asupra membrilor unor grupări de minorităţi religioase, aşa cum a fost violenţa de gloată asupra creştinilor din statul Orissa în decursul ultimului an. Guvernul Indiei a respins criticile şi a avertizat asupra „interferenţei necuvenite” de la Washington.

Întrunire a creştinilor în California pentru apărarea rugăciunilor cu „Isus”

Nathan Black

Fostul preot militar al marinei, Gordon James Klingenschmitt a plecat spre Lodi, California, locul devenit câmpul cel mai vast al bătăliei pentru rugăciunea în numele lui Isus Hristos.

Klingenschmitt, care în prealabil intrase în greva foamei pentru a protesta pentru dreptul de a invoca numele lui Isus, se aşteaptă ca sute de oameni să i se alăture miercuri pentru o întrunire de rugăciune pe tot cuprinsul statului, sub genericul „Ridicaţi-vă pentru Isus”.

Ateul Sam Harris se simte „incomod” cu alegerea NIH făcută de Obama

Erik Young

Renumitul genetician Francis S. Collins are „recomandări impecabile” şi „pare o alegere briliantă” pentru a conduce prima agenţie de cercetări medicale a naţiunii, dar unul dintre cei mai controversaţi atei ai naţiunii încă are îndoielile sale.

Raport din Vietnam: după un violent raid al poliţiei, catolicii bătuţi se confruntă cu acuzări

[Sora Emily Nguyen semnalează din dioceza vietnameză Vinh]

Poliţia vietnameză a anunţat că şapte catolici care au fost reţinuţi după un raid violent al poliţiei la biserica Tam Toa se vor confrunta cu acuzări de infracţiuni.

La conferinţa de ştiri ţinută la biroul Ministerului Informaţiei şi Comunicaţiilor din Hanoi miercuri, 28 iulie, general-maiorul Hoang Cong Tu –director general deputat al departamentului securităţii generale de sub tutela Ministerului Securităţii Publice – a anunţat decizia guvernului vietnamez de a-i pune sub acuzare pe cei şapte catolici, care au fost reţinuţi fără posibilitatea eliberării pe cauţiune.

http://publicatia.voxdeibaptist.org/stiri_sept09.htm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.