Misiunea Betania  Ana Gabriela Olaru aug 08 2008

download - Copie

Misiunea Betania

 

Ana Gabriela Olaru Pagina Proiectului Betania este realizată de

 Ana Gabriela Olaru

Coordonatoare Proiect Betania

Centru de zi Betania

În trecut persoanele în vârstă erau foarte respectate. În această privinţă, poetul latin Ovidiu scria: „Mare era odinioară respectul faţă de capul cărunt”. Cu câteva secole mai înainte, poetul grec Focilides dădea îndemnul: „Respectă părul alb: oferă-i bătrânului înţelept acele omagii pe care i le acorzi tatălui tău”.

Dar astăzi? Constatăm că la puţine popoare bătrâneţea este stimată şi pusă în valoare; în schimb, la altele este marginalizată din cauza unei mentalităţi care pune pe primul loc folosul imediat şi productivitatea omului. Datorită acestei atitudini, aşa-numita vârstă a treia sau a patra, este adesea subapreciată, iar bătrânii înşişi sunt determinaţi să se întrebe dacă existenţa lor mai este încă utilă.

Bătrâneţea este, firesc, vârsta la care se pune cel mai adesea problema îngrijirilor. Uneori, bătrâneţea în sine este o boală. Nevoia de a asigura îngrijiri demne pentru această categorie este absolut evidentă şi va fi mai pregnantă în viitorul apropiat, căci se estimează că peste jumătate din populaţia ţării va fi reprezentată de vârstnici. Cât suntem de pregătiti să facem faţă valului de nevoi privind aceste îngrijiri, inclusiv îngrijirile paleative, ale pacientului vârstnic?

Venim în intâmpinarea nevoilor seniorilor şi dorim înfiinţarea unui Centru de zi şi a unui Cămin Rezidenţial.

Opinii referitoare la deschiderea Centrului de zi/ Centru Rezidenţial:

“Laudabila initiativa cu centru de zi! Imi place la Betania.M-am bucurat mult de cate ori am putut sa particip la intalaniri”(f.n.)

“…cei care se simt singuri au nevoie de incurajare, au nevoie sa li se dovedeasca ca mai sunt de folos societatii ,sa aiba unele indeletniciri placute si neobositoare”(voluntara 82 ani)

“Se pot asocia grupuri programate pentru lucrari de intretinere a spatiului inconjurator centrului” (beneficiara-79 ani)

“Persoanele in varsta au nevoie de multa dragste si comunicare”(L. 43 ani)
“..le vom cunoaste nevoile mai usor..”(f.n.)

”Si aici văd pe litoral autobuze cu persoane în vârstă şi cu lucrători sociali care îi ajută să coboare din autobuz, le face loc la mese şi le cumpără peşte şi cartofi, şi apoi le ia câte o îngheţată şi stau puţin la ocean şi apoi urcă ar în autobuz şi.. acasă! Asta se întâmpăa o dată pe săptămână sau poate chiar la 2 săptămâni” (S.- Australia)

“Numai Dumnezeu a facut ca să vă scoată în calea mea. Aşa de bine mă simt…mă culc noaptea şi nu îmi mai este frică. Am fost plimbată şi am participat la întâlnirile celor de vârsta mea,mi-am făcut prieteni noi. Acum am început să simt că trăiesc cu adevarat, şi sunt fericită!”(C.V.-80 ani)

Partenera programului, respectiv, B.C.B “Sfanta Treime” Constanta va continua colaborarea şi va pune la dispoziţie pastori şi voluntari pentru derularea activităţilor.

Se intentioneaza incheierea de parteneriate si colaborari in comunitate.

SCRISOARE DE INTENTIE

Scrisoarea în format .doc o puteti descărca de aici.

Fundaţia OSANA este o organizaţie bazată pe principii creştine, care a luat fiinţă în anul 1996 cu scopul de a oferi servicii şi practici profesionale în asistenţă socială in cadrul si cu ajutorul comunitatii. Una din activitatile noastre, desfasurate prin proiectul Betania, are ca beneficiari un grup de 60 persoanele varstnice. In neputintele specifice varstei, persoanele varstnice  au nevoie de servicii de îngrijire, socializare, suport în familie si comunitate în vederea îmbunãtãtirii calitãtii vietii.

Misiunea noastra este de a oferi persoanelor varstnice confort si un mediu adecvat pentru imbunatatirea si cresterea calitatii vietii, si prin implicarea comunitatii locale.

Bătrâneţea este marcată de intrarea în perioada de pensionare a individului, un moment care produce o puternică criză de identitate. Un alt aspect este văduvia. Văduvia este cu precădere considerată ca una din tranziţiile majore ale îmbătrânirii; este vârsta când apar cele mai multe probleme de sănătate, probleme care, pentru a putea fi combătute necesită medicamente şi de aici cheltuirea unei sume importante din veniturile persoanelor vârstnice, care şi aşa sunt, în mare parte, insuficiente

O data cu aparitia posibilitatilor de finantare a serviciilor sociale, prin intermediul Programului Operaţional Regional 2007-2013, confruntandu-se cu nevoia de ajutor a batranilor în cadrul comunităţii prin proiectul Betania, Fundatia OSANA doreste sa-si continue activitatea în beneficiul acestei categorii sociale dezavantajate, prin extindrea Centrului de zi cu o suprafata de 100 mp si infiintarea unui Centru Rezidential Betania, constructie in suprafata 600 mp.

Serviciile oferite de fundatie au ca obiectiv respectarea Standardelor de calitate conform Ord. nr 246/27 martie 2006, emis de Ministerul Muncii ,Solidaritatii Sociale si Familiei.

Obiectivul general pentru Centru de zi:

“Extinderea, modernizarea si echiparea Centrului de servicii de asistenta pentru persoane varstnice, prin infiintarea unor ateliere de lucru”

 Obiectivele Centrului de zi Betania:

Ø  Oferirea de informatii specifice varstei,

Ø  Îmbunãtãtirea conditiei psihice si sociale a persoanei, a calitãtii vietii

acesteia,

Ø  Distribuirea de materiale de îngrijire – în limita donatiilor si a resurselor existente,

Ø  Implicarea persoanelor varstnice in viata comunitãtii,

Ø  Instruirea si sprijinirea persoanelor varstnice in vederea obtinerii drepturilor legale care li se cuvin.

Ne propunem:

ü  asigurarea accesibilitãtii persoanei la Centrul de zi, prin transport de la domiciliu la Centru si invers,

ü  asigurarea unor activitati recreative pe perioada cât se gãseste la Centru,

ü  supravegherea stãrii generale si asigurarea administrãrii eventualelor tratamente medicamentoase orale si parenterale,

ü  îndrumarea si însotinerea persoanei la consultatii de specialitate,

ü  participarea la un program individualizat pentru reintegrare socialã, consiliere,

ü  furnizarea de informatii legate de sanatate,

ü  infiintarea unei biblioteci cu carti si materiale specifice unui centru de zi.

 Servicii acordate la centru de zi:

consiliere psihologicã si psihoterapie,

ü  activitãti recreative si de socializare,

ü  asistentã medicalã primara in centru si la domiciliu.

Principalele tipuri de activităţi/servicii:

ü  activitãti instructiv-educative, de dezvoltare a abilitãtilor si disponibilitãtilor cognitive, psihomotorii, afectiv-relationale si social-adaptative, conform planului de interventie individualizat;se va pune accent pe stimularea autonomiei personale si pe dezvoltarea încrederii în sine a beneficiarilor,

ü  activitãti recreative si de socializare,

ü  asistentã medicalã primara si îngrijire,

ü  asigurarea unei gustari (ceai,cafea,lapte, fructe, biscuiti,fursecuri simple) in perioada de timp petrecuta in Centrul de zi.

Obiectivul general pentru Centru Rezidential este:

„Modernizarea si dotarea centrului de servicii pentru persoane varstnice, prin infiintarea unui nou centru social – Centru Rezidential pentru persoane varstnice”

Scopul extinderii, modernizarii si echiparii acestui Centru este de a oferi conditii optime de socializare, ingrijire si gazduire adecvata, promovand posibilitatea ca fiecare beneficiar sa isi poate creste  nivelul de calitate al vietii atat in plan personal cat si al familiei din care provine, in cazul in care aceasta exista, intr-un mediu adaptat nevoilor acestora.

Aceste obiective nu se pot realiza fara un STUDIU DE FEZABILITATE, intocmit de specialisti,si care este parte din aceste proiecte. In cadrul acestui studiu sunt prevazute in amanunt toate aspectele  tehnice, legate de constructii, dotare,modernizare,echipare, bugete, obiective,perspective si sustinabilitate.

Contravaloarea acestui STUDIU este inclusa in devizul proictului si este deductibila.

Fundaţia Osana vă solicită sprijin financiar, în vederea întocmirii documentaţiei pentru obţinerea Cerificatului de Urbanism, a Autorizaţiei de Construcţie şi a Studiului de Fezabilitate, costuri estimate la peste 10.000 Euro, precum şi pentru derularea proiectului în sine. Dorim să încheiem contracte de sponsorizare sau parteneriate cu persoane fizice şi juridice, care sunt sensibile la nevoile acute ale persoanelor încadrate în aceasta categorie de vârstă.  ACUM avem nevoie de acest sprijin important pentru derularea şi îmbunătăţirea activităţii cu persoanele vârstnice în cadrul proiectului Betania.

În Sfanta Scriptura, respectul faţă de cel bătrân se transformă în porunca: „Înaintea celui cu părul alb, să te ridici..”(Lev 19:32) / „Cinsteşte-l pe tatăl tău şi pe mama ta” (Deut 5:16). Trebuie să ne străduim să inlaturam tendinţa de a-i ignora pe cei bătrâni, sau de a-i marginaliza… tinerii, adulţii şi bătrânii avem nevoie unii de alţii!

 Vă mulţumim!

 Ana-Gabriela Olaru
Coordonator Program Betania
Fundatia OSANA
www.osana.ro

e-mail anaolaru@datanet.ro

http://www.voxdeibaptist.com

sus

http://publicatia.voxdeibaptist.org/betania_aug08.htm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.