Guvernul României a alocat 3,5 milioane de euro din Fondul de rezervă bugetară pentru ajutoare sanitare destinate Chișinăului, trimițând peste Prut și 42 de medici și asistenți. Igor Dodon mulțumește poporului român și lui Klaus Iohannis

download - Copie

DE VLAD PÂRĂU  /   ȘTIRI   /   Publicat: Vineri, 01 mai 2020, 21:58   /   Actualizat: Vineri, 01 mai 2020, 22:45
Foto: Facebook

Guvernul României a alocat 3,5 milioane de euro din Fondul de rezervă bugetară pentru ajutoare sanitare destinate Chișinăului, trimițând peste Prut și 42 de medici și asistenți. Igor Dodon mulțumește poporului român și lui Klaus Iohannis
ARTICOLE RELAȚIONATE

Igor Dodon promite că după prezidențiale va propune modificarea Constituției pentru a bloca un referendum de Unire cu România
Igor Dodon promite că după prezidențiale va propune modificarea Constituției pentru a bloca un referendum de Unire cu România

Iohannis: „Săptămâna viitoare vom decide dacă vom continua în starea de URGENȚĂ sau dacă vom găsi o altă formă administrativă”. După 15 mai ar putea fi decretată starea de ALERTĂ
Iohannis: „Săptămâna viitoare vom decide dacă vom continua în starea de URGENȚĂ sau dacă vom găsi o altă formă administrativă”. După 15 mai ar putea fi decretată starea de ALERTĂ

Guvernul României a decis joi seară, în ședință, alocarea a 3,5 milioane de euro din Fondul de rezervă bugetară, pentru acordarea unui ajutor umanitar medical cu titlu gratuit pentru Republica Moldova, necesar în lupta cu epidemia de COVID-19, informează Radio România Chișinău.

Premierul Ludovic Orban, care s-a deplasat vineri dimineață la Iași, de unde au pornit spre Chișinău cei 42 de medici și asistenți medicali trimiși în misiune, declarase în ședința de Guvern din ajun că  Republica Moldova se confruntă cu o penurie de materiale sanitare, iar România trebuie să dovedească solidaritate cu românii de dincolo de Prut:

„Este mare nevoie, în Basarabia este o penurie de astfel de materiale și cred că noi, acum, după ce am reușit să stabilizăm situația de la noi, trebuie să ne arătăm solidaritatea către Republica Moldova”, a argumentat Ludovic Orban decizia prin care Guvernul României alocă Republicii Moldova 3,5 milioane de euro din Fondul de rezervă bugetară.

Premierul a cerut ca într-un timp cât mai scurt, până săptămâna viitoare, să fie încheiate procedurile de transmitere a materialelor, echipamentelor, substanțelor și medicamentelor donate Republicii Moldova.

Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, a oferit detalii despre acest ajutor.

„În cursul săptămânii viitoare vor sosi la Chișinău, cum spunea și primul ministru al României, d-l Orban, în această dimineață ( joi, 30 aprilie – n.r.) la Iași, 500 000 de măști de protecție, 50 000 de combinezoane, medicamente și alte material necesare pentru combaterea acestui flagel”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu într-un interviu pentru Radio România Chișinău.

Și președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a transmis „mulțumiri speciale poporului român și personal președintelui României, Klaus Iohannis” pentru acest sprijin destinat Chișinăului.

„Prietenul la nevoie se cunoaște.

Vreau să aduc mulțumiri speciale poporului român și personal președintelui României, Klaus Iohannis, pentru suportul acordat Republicii Moldova.

Suntem recunoscători pentru acest ajutor umanitar binevenit, în valoare de 3,5 milioane de euro, care presupune 500 mii de măști, 50 mii de combinezoane și un set important de medicamente. Totodată, cel mai valoros ajutor pentru noi în această perioadă sunt medicii români care au ajuns ieri la Chișinău pentru a ne oferi o mână de sprijin în lupta împotriva Covid-19.

Așa cum am menționat și în emisiunea mea, „Președintele Răspunde”, în aceste vremuri grele noi apreciem în mod aparte suportul care vine din partea vecinilor și partenerilor Republicii Moldova, înțelegând că și aceste țări trec prin propriile perioade dificile.

Știu că România a fost mereu alături de noi, iar țările noastre sunt legate nu doar prin spațiul geografic și cultural comun, dar și prin aceeași viziune de modernizare și dezvoltare în spirit european.

Consider că ceea ce contează cu adevărat în dialogul dintre ambele state este accentul pe bunăstarea și securitatea cetățenilor noștri, departe de zona tipic geopolitică. Iar astfel de momente de întrajutorare arată că frații noștri de peste Prut sunt săritori la nevoie, sunt adevărați parteneri strategici ai Republicii Moldova și noi, din partea noastră, vom opta în continuare pentru consolidarea acestor bune relații în toate domeniile”, a scris Igor Dodon, vineri, pe pagina sa de social media.

Unii politicieni din Partidul Socialiștilor din R. Moldova au avut însă comentarii negative cu privire la ajutorul trimis de Guvernul României, argumentând că acesta ar fi venit prea târziu, după ce Federația Rusă, Republica Populară Chineză și chiar Ungaria au fost mai prompte, și sugerând Bucureștiului să se ocupe mai întâi de orașele dintre Carpați și Prut unde s-au înregistrat focare de infecție cu COVID-19, a informat Antena 3.

CELE MAI POPULARE
PE ACELAȘI SUBIECT

https://www.activenews.ro/stiri/Guvernul-Romaniei-a-alocat-3-5-milioane-de-euro-din-Fondul-de-rezerva-bugetara-pentru-ajutoare-sanitare-destinate-Chisinaului-trimitand-peste-Prut-si-42-de-medici-si-asistenti.-Igor-Dodon-multumeste-poporului-roman-si-lui-Klaus-Iohannis-161299

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.