Europenii s-au trezit fără muncitori și strigă după sezonierii români. Petre Daea, fost ministru al Agriculturii: Poate ar fi mai bine să-i păstrăm în țară și să producem hrană pentru România

download - Copie - Copie

DE RALUCA OANȚĂ  /   ECONOMIE, AGRICULTURĂ   /   Publicat: Duminică, 05 aprilie 2020, 21:17   /   Actualizat: Duminică, 05 aprilie 2020, 21:24   /   4 comentarii

Europenii s-au trezit fără muncitori și strigă după sezonierii români. Petre Daea, fost ministru al Agriculturii: Poate ar fi mai bine să-i păstrăm în țară și să producem hrană pentru România

ARTICOLE RELAȚIONATE

 Platformă online pentru micii producători autohtoni, lansată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale

Platformă online pentru micii producători autohtoni, lansată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale

 Puteți cumpăra produse românești de la producători autohtoni, de pe Mall-ul Țărănesc Online

Puteți cumpăra produse românești de la producători autohtoni, de pe Mall-ul Țărănesc Online

În contextul pandemiei de coronavirus, țări europene precum Germania, Italia sau Franța s-au trezit cu deficit de forță de muncă- mai ales în agricultură, unde majoritatea sezonierilor sunt străini care au plecat acasă- și fac acum un apel disperat, căutând acorduri cu țări precum România sau Polonia pentru întoarcerea muncitorilor.

După ce Germania a constat că se confruntă cu un deficit de forță de muncă de mii de muncitori și a anunțat săptămâna trecută că deschide granițele pentru sezonierii români și polonezi, Italia caută un acord cu țările din estul Europei pentru ca muncitorii să revină la muncă.

Ținând cont că un sfert din sezonierii din Italia sunt români, ministrul italian Teresa Bellanova se va întâlni, luni ,cu ambasadorul României în Italia, George Gabriel Bologan, anunță  Il Sole24ore, citat de Digi24.

Solicitarea ministrului italian vine pe fondul apelului Comisiei Europene adresat statelor membre UE de a facilita, dincolo de restricțiile impuse de epidemia de coronavirus,  deplasarea muncitorilor sezonieri.

„Suntem în contact cu diverse țări, luni mă voi întâlni cu ambasadorul român în Italia. Coridoarele permise de UE nu sunt suficiente. Trebuie să găsim soluții de la o țară la alta și lucrăm pe acest front”, a spus ministrul agriculturii italian, Teresa Bellanova.

Și ministrul de Interne, Mercel Vela, a anunțat, sâmbătă, noi măsuri în sprijinul românilor care doresc să plece, în această perioadă, la muncă în străinătate.

„Avem și o veste bună: am primit o solicitare pentru un transport și am introdus în ordonanță o măsură privind zborurile efectuate de operatori pentru transportul lucrătorilor sezonieri din România spre alte state. Cu avizul autorităților competente”, a spus, sâmbătă, ministrul Vela.

În schimb, fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, consideră că nu este o idee bună ca muncitorii români să fie supuși anumitor riscuri prin plecarea la muncă în străinătate în această perioadă.

„Am aflat cu toții că Germania a deschis granițele pentru agricultorii români ca forță de muncă. Poate ar fi bine să nu îi mai punem pe drumuri, supunându-i anumitor riscuri și să îi păstrăm în țară, să producem hrană în România pentru noi și pentru alții, pentru ca avem unde si cu ce si să exportăm hrana, poate, în schimbul unor ventilatoare atât de necesare astăzi și nu numai. Iată o oportunitate pe care nu trebuie să o ratăm!”, a scris, sâmbătă, pe Facebook,  fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea.

OPINII
Prof. Radu Baltasiu

Rețeaua bunăvoinței este leacul bolii sufletelor moarte (I)

de Prof. Radu Baltasiu

„…la nivel național, în perioada 17-23 februarie au fost înregistrate 8004 cazuri de gripă sezonieră – în creștere față de cele raportate în săptămâna precedentă și de aproape 6 ori mai multe comparativ cu cele din aceeași săptămână a anului trecut” (TVR, 1 martie 2020).

PE ACELAȘI SUBIECT
Două mii de grădinari oferă gratuit semințe românești, pentru a salva gustul nostru vechi al legumelor și fructelor

Două mii de grădinari oferă gratuit semințe românești, pentru a salva gustul nostru vechi al legumelor și fructelor

ȘTIRILE ZILEI

Imagini cu autoritățile în acțiune în incinta unei biserici din Râmnicu Vâlcea: Mi-a murit soțul, să nu-l pomenesc? Nu aveți voie doamnă!

Au apărut imagini în care organele de Poliție amenință un preot cu o amendă de 20.000 de lei pentru că ar fi săvârșit o slujbă în aer liber,

Șapte vești bune în această perioadă

Așa cum am promis săptămâna aceasta, ActiveNews a demarat campania „Vestea cea Bună”,

Cinci întrebări în plină pandemie COVID-19

În plină pandemie COVID-19, suntem bombardați cu tot felul de știri (multe false), cu anunțuri legate de leacuri

ȘTIRI

O țară în arest la domiciliu

Procentul de haștagi rezist și #staiacasă este fix același, cam 66,6%

Sublocotenent Alexandra Munteanu: România, fii puternică! Ești România Reginei Maria!

Sublocotenent Alexandra Munteanu: România, fii puternică! Ești România Reginei Maria!

Procesiune în București cu moaștele Sfântului Dimitrie pentru încetarea pandemiei Covid-19. Moaștele Sfintei Parascheva aduse în procesiune în județul Neamț

Duminică, 05 aprilie 2020, moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor, au fost scoase din Catedrala Patriarhală și purtate pe străzile Capitalei, într-o procesiune condusă de Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul, informează agenția Basilica.

Și totuși, cât de rău stăm la testare?

Să vedem cine stă cel mai bine

Nouă tone de materiale sanitare au ajuns în România din China. Marți sosește un alt transport

Pe 3 aprilie, 9 tone de materiale sanitare, constând în 200.000 de măști FFP2, au ajuns în România din China, a anunțat Ministerul Afacerilor Interne.

EXTERNE

Guvernul Orban a decis taxarea multinaționalelor și a băncilor pentru a obține banii necesari suplimentării veniturilor medicilor. În Ungaria

Guvernul Orban, al Ungariei, a anunțat că va impune noi taxe pentru firmele multinaționale de retail și pentru bănci, pentru a spori veniturile bugetare necesare pentru lupta împotriva coronavirusului, informează Breitbart.

CULTURĂ

Duminica a 5-a din Post (a Cuvioasei Maria Egipteanca). Predica Sfântului Ioan Gură de Aur

El, atunci gândește numai la cele cerești și în timpul rugăciunii nu are nimic comun cu viața cea pământească, dacă încă se roagă bine.

ECONOMIE

Europenii s-au trezit fără muncitori și strigă după sezonierii români. Petre Daea, fost ministru al Agriculturii: Poate ar fi mai bine să-i păstrăm în țară și să producem hrană pentru România

În contextul pandemiei de coronavirus, țări europene precum Germania, Italia sau Franța s-au trezit cu deficit de forță de muncă- mai ales în agricultură

https://www.activenews.ro/economie-agricultura/Europenii-s-au-trezit-fara-muncitori-si-striga-dupa-sezonierii-romani.-Petre-Daea-fost-ministru-al-Agriculturii-Poate-ar-fi-mai-bine-sa-i-pastram-in-tara-si-sa-producem-hrana-pentru-Romania-160896

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.