APC solicită Guvernului înghețarea prețurilor la alimentele din coșul de subzistență timp de 12 luni

download - Copie - Copie

DE VLAD PÂRĂU  /   ȘTIRI   /   Publicat: Vineri, 03 aprilie 2020, 22:37   /   Actualizat: Vineri, 03 aprilie 2020, 23:07

APC solicită Guvernului înghețarea prețurilor la alimentele din coșul de subzistență timp de 12 luni
Foto: APC România

ARTICOLE RELAȚIONATE

Asociația Pro Consumatori împlinește 30 de ani de activitate în domeniul protecției consumatorilor. Pe parcursul celor trei decenii, asociația a derulat campanii ca „Trăiește natural, mănâncă tradițional!”, „Stop 5G!” sau „Tu știi ce apă bei?”
Asociația Pro Consumatori împlinește 30 de ani de activitate în domeniul protecției consumatorilor. Pe parcursul celor trei decenii, asociația a derulat campanii ca „Trăiește natural, mănâncă tradițional!”, „Stop 5G!” sau „Tu știi ce apă bei?”

Protestul împotriva vaccinării obligatorii. Costel Stanciu (Asociația Pro Consumatori): Această lege dă posibilitatea Ministrului Sănătății să declare urgență epidemiologică oricând și să instituie vaccinarea obligatorie a întregii populații!
Protestul împotriva vaccinării obligatorii. Costel Stanciu (Asociația Pro Consumatori): Această lege dă posibilitatea Ministrului Sănătății să declare urgență epidemiologică oricând și să instituie vaccinarea obligatorie a întregii populații!

Asociația Pro Consumatori solicită Guvernului României înghețarea prețurilor produselor agroalimentare care formează coșul de consum al populației corespunzător unui trai de subzistență, timp de 12 luni, în urma sesizărilor primite din partea consumatorilor cu privire la creșterile mari de prețuri, în unele unități comerciale, la o serie de alimente considerate de bază în alimentația unei familii, informează APC-Romania.ro.

Având în vedere îngrijorările care există vis-a-vis de continuarea creșterii prețurilor, experții Asociației Pro Consumatori au înțeles dificultățiile financiare cu care se confruntă atât Executivul țării, cât și societățile comerciale din domeniul agroalimentar în această perioadă de criză generată de epidemia COVID-19, drept pentru care propun Guvernului României înghețarea prețurilor la produsele agroalimentare necesare unui trai de subzistență pentru o perioadă de 12 luni.

În opinia experților APC, întemeiată pe recomandările unor experți în alimentație rațională, Iancu Gonțea și Iulian Mincu, și pe rezultatele unor studii realizate de Institutul Național de Statistică și Institutul de Cercetare a Calității Vieții, plafonarea prețurilor, în contextul stării de urgență, trebuie realizată la următoarele produse, considerate de bază pentru un trai de subzistență:

Pâine (franzela, 300 grame), făina neagră de grâu, mălai, carne de porc (carne pentru gătit din spată de porc), carne de pui (pui grill), ouă, lapte 3,5% grăsime, telemea de oaie cu 50% grăsime, telemea de vacă cu 42% grăsime, iaurt 3,5% grăsime, unt 65% grăsime, ulei de floarea soarelui, pastă de tomate 24%, ceapă, morcov, usturoi, pătrunjel, cartofi, fasole, mere, zahăr, gem de caise/prune, cafea.

Argumentele avute în vedere pentru alegerea alimentelor menționate mai sus sunt următoarele:

Pâinea este principala sursă de carbohidrați și proteine, românii fiind mari consumatori de pâine, consumul mediu lunar fiind de 9 kg/persoană. Mălaiul se folosește frecvent în alimentația românilor din mediul rural, este spornic și are avantajul că poate fi depozitat pe perioade lungi de timp, de până la un an.

Carnea de porc se regăsește în obișnuințele de consum ale adulților din țara noastră. Carnea de pui este o carne accesibilă ca preț și este carnea cea mai recomandată de nutriționiști pentru copii și bătrâni. Consumul mediu lunar de carne și preparate din carne este de 6 kg/persoană.Telemeaua de oaie este preferată de adulți, iar telemeaua de vacă este recomandată pentru copii. Iaurtul este recomandat pentru copii și persoanele în vârstă. Untul se folosește cu precădere la micul dejun. Uleiul de floarea soarelui este grăsimea folosită frecvent de români la gătit. Ceapa, morcovul, usturoiul și pătrunjelul pot fi folosite la toate felurile de mâncare. Cartoful și fasolea sunt legumele folosite frecvent în alimentația românilor. Consumul mediu lunar de cartofi este de 6,9kg/persoană. Merele se găsesc în toate anotimpurile, fiind în același timp extrem de hrănitoare pentru organismul uman, iar un adult consumă în medie 4,5 kg pe lună. Un măr pe zi ține doctorul departe! Zahărul este sursa cea mai ieftină de carbohidrați, care se folosește frecvent în gospodăriile românești pentru a pregăti dulciuri accesibile, necesarul zilnic de carbohidrați fiind de 70 grame/zi/adult.

„În situația în care 80% dintre români își fac cumpărăturile în marile structuri comerciale de tip supermarket, respectiv hipermarket, în actuala stare de urgență generată de COVID-19, Guvernul României și Parlamentul României trebuie să înghețe prețurile alimentelor care formează coșul de consum pentru un trai de subzistență și să oblige aceste structuri comerciale să asigure prezența produselor în oferta lor comercială. Totodată, este imperios necesar, având în vedere creșterile nejustificate de prețuri la unele produse de strictă necesitate, atât alimentare, cât și nealimentare, ca statul să monitorizeze în permanență aceste prețuri, iar creșterile de prețuri, pe perioada stării de urgență și până în momentul în care economia se stabilizează, să fie aprobate de ANAF numai în baza prezentării unor metodologii de calcul care să prezinte structura tuturor elementelor de costuri, iar adaosul comercial să nu fie mai mare de 10%, la care trebuie adăugată și rata anuală a inflației prognozate de BNR”, a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele Asociației Pro Consumatori.

APC România este o organizație de utilitate publică, cu o activitate neîntreruptă de 30 de ani în domeniul protecției consumatorilor și membră a Organizației Europene a Consumatorilor.

ȘTIRI

Președintele Iohannis transmite diasporei să nu vină în țară și credincioșilor că vor petrece Învierea acasă

Președintele Klaus Iohannis a făcut un apel către diaspora să nu vină acasă cu ocazia Sărbătorilor Pascale, afirmând că este „un sacrificiu dureros”, „pentru a putea fi din nou împreună mai târziu”.

Toate bisericile rămân deschise în Georgia de Florii și Paști. „Hrana spirituală este la fel de importantă ca cea fizică”, a spus Patriarhul Ilia

Toate parohiile și mănăstirile ortodoxe din Georgia vor rămâne deschise pentru Duminica Floriilor și Paște, conform unei hotărâri luate de Patriarhul Ilia și publicate pe site-ul oficial al Patriarhiei Georgiene

Președintele Iohannis a promulgat legea care impune educația sexuală pentru copii. Fetițele vor învăța la școală cum să se ferească de „sarcini nedorite”

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care prevede obligativitatea organizării în unitățile școlare

70 de ani de luptă împotriva „dușmanului de clasă”. Promovarea religiei, considerată acțiune dușmănoasă regimului și sancționată cu trimiterea „instigatorilor” în lagăre de muncă

În urmă cu 70 de ani, în ziua de 3 aprilie 1950, era emis Ordinul prin care se identificau „dușmanii de clasă”- moșieri, oameni religioși

Mesajul președintelui Academiei Române, prof. Ioan-Aurel Pop, la 154 de ani de făurirea celui mai important for de cultură și știință din România

Academia Română își serbează anul acesta 154 de ani de existență în condiții excepționale. Într-un mesaj postat pe contul de Facebook

Dan Dungaciu: Europa va fi solidară sau nu va fi deloc? UE își joacă destinul la ruleta coronavirusului

Profesorul Dan Dungaciu a postat pe pagina web a Laboratorului de Analiză a Războiului Informațional și Comunicare Strategică (LARICS) o amplă analiză despre felul în care se raportează Uniunea Europeană și statele membre la criza provocată de coronavirus,

Gigi Becali crede într-o minune: „Vom putea merge la biserică de Paști, la Înviere”

Gigi Becali speră că va putea participa la biserică la slujba de Paști. Patronul FCSB-ului crede că preoții care s-au îmbolnăvit de COVID-19

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, despre incendiul ce a cuprins Biserica Ortodoxă din Gai, Arad: Ca prin minune, Biblia și Tricolorul nu au ars!

Biblia și Tricolorul au scăpat ca prin minune, fără să fie arse, după ce un puternic incendiu a cuprins Biserica Ortodoxă din zona Gai din Arad, a anunțat, vineri, pe Facebook, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU)

Ludovic Orban: Alegerile locale nu vor avea loc în 28 iunie, din cauza restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus

Premierul Ludovic Orban a declarat joi seara pentru Digi24, că alegerile locale nu vor avea loc în 28 iunie, din cauza restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus.

NATO își face bază lângă București. Cât va costa noua facilitate militară

NATO finanțiează modernizarea unei baze militare din Tunari, în proximitatea Capitalei. După finalizarea lucrărilor

APC solicită Guvernului înghețarea prețurilor la alimentele din coșul de subzistență timp de 12 luni

Asociația Pro Consumatori solicită Guvernului României înghețarea prețurilor produselor agroalimentare care formează coșul de consum al populației corespunzător unui trai de subzistență, timp de 12 luni, în urma sesizărilor primite din partea consumatorilor cu privire la creșterile mari de prețuri

ANCOM cere păsuirea românilor care nu-și plătesc facturile la cablu, telefon și internet: Sunt principalul mijloc de realizare a comunicațiilor între cetățeni!

ANCOM le-a cerut furnizorilor de telefonie fixă și mobilă, internet și televiziune să nu întrerupă furnizarea serviciilor

Ajută într-adevăr ghimbirul la slăbit? (P)

Ghimbirul este o planta cu un continut scazut de calorii. Este foarte utilizat in bucataria indiana si nu numai. Literatura medicala indica faptul ca ghimbirul poate fi folosit atunci cand vrei sa slabesti.

EXTERNE

În Ungaria, cadrele medicale vor primi un bonus de 1.400 de euro. În România, Iohannis spune că „pentru personalul medical care lucrează cu pacienții covid-19 sumă de 500 de euro pe lună ar fi un bonus onorabil”

Pentru implicarea activă în lupta împotriva coronavirusului, personalul medical din Ungaria va fi răsplătit, în acest an, cu nu mai puțin de 500.000

Controversă în Olanda după ce vârstnicii au fost îndemnați să se gândească dacă vor să fie tratați la terapie intensivă

În Olanda, medicii le recomandă pacienților vârstnici să se gândească bine înainte de a fi de acord să fie tratați de COVID-10 la terapie intensivă

CULTURĂ

SPORT

Doi foști mari jucători ai echipei naționale a României, declarații anti UE: Domnule președinte, vreau să dați drumul la economie, la fabrici. Să nu mai țineți cont de europenii ăștia nenorociți care ne-au terminat și acum nu ne mai cunosc

Doi foști componenți ai echipei naționale de fotbal a României, Dorin Goian și Ionel Ganea, au criticat dur Uniunea Europeană pentru comportamentul din ultimul timp.

https://www.activenews.ro/stiri/APC-solicita-Guvernului-inghetarea-preturilor-la-alimentele-din-cosul-de-subzistenta-timp-de-12-luni-160877

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.