Efectele coronavirusului asupra plămânilor. Dr. Maria Dede: Răspunsul este diferit în funcție de imunitatea fiecăruia, nu este determinat de leacuri magice

download - Copie - Copie

de R.F.     HotNews.ro
Marţi, 31 martie 2020, 14:55 Izolați, dar împreună
Maria Dede
Maria Dede
Foto: Hotnews
​Numărul de cazuri continuă să crească, spitalele sunt sub presiune pentru că bolnavii cu forme severe au nevoie de îngrijiri de urgență. Dr. Maria Dede, medic specialist pneumologie, explică cum apare pneumonia, ce se întâmplă în plămâni când suntem infectați și cum sunt ajutați oamenii să respire, în cazurile grave. În contextul actual, oamenii găsesc și informații greșite sau interpretabile ceea ce îi pune în dificultate, ori se panichează fără motive reale, ori tratează cu superficialitate anumite aspecte importante.

Ce știm și ce nu știm despre noul coronavirus?

Avem de-a face cu un virus nou de coronavirus, SARS- CoV-2 cu mecanisme patogenice încă neînțelese pe deplin, care s-a transmis inițial de la animal la om – zoonoza, apoi între oameni provocând boala numita COVID 19 pentru care nu există un tratament specific.

Transmiterea interumana este prin contact direct pe calea aerului prin strănut, tuse sau vorbit la distanțe mici de până în doi metri și contact indirect cu suprafețe contaminate – când o persoană atinge suprafețe infectate și apoi își atinge nasul, gura sau ochii.

Deși aproximativ 80% dintre persoanele infectate fac forme ușoare, există un areal de 15% care ajung la forme severe și 5% la forme critice (insuficiență respiratorie, șoc, disfuncție multiplă de organe) cu o mortalitate de circa 3%. Cei care au predispoziție spre formele severe sunt persoanele în vârstă și cei care asociază comorbidități precum hipertensiune arterială, diabet zaharat, boli cardio-vasculare și boli pulmonare cronice.

Cum apare pneumonia și ce se întâmplă în plămâni când suntem infectați

Afecțiunea la debut seamănă foarte mult cu o infecție virală respiratorie obișnuită și poate să se vindece spontan fără ca pacientul să știe că fost infectat, dar este contagios pentru cei din jur.

În cazul în care răspunsul imunitar nu este cel adecvat, boala progresează și se îndreaptă spre formele severa cu febră persistentă mai multe zile, tuse seacă importantă și respirație dificilă în agravare. În această situație apare pneumonia virală care poate evolua spre sindrom de detresă respiratorie acută.

Plămânii și răspunsul sistemului imunitar la infecția cu coronavirus

În încercarea de a distruge virusul, celulele sistemului imunitar eliberează substanțe numite citokine în special proteaze care digera și țesuturile normale ale plămânilor. Descărcarea acestei furtuni de citokine lezează atât capilare pulmonare, cât și săculeții alveolari la nivelul cărora au loc schimburile gazoase (intrarea oxigenului în sânge și eliminarea bioxidului de carbon din sânge).

Alveolele practic sunt inundate cu lichid din capilare (infiltrat inflamator) și nu-și mai pot îndeplini rolul de schimb gazos. În lipsa oxigenului, care este vital pentru supraviețuire, întreg organismul suferă și se ajunge la insuficiență multiplă de organe și șoc cu risc major de deces. În această situație este foarte important ca organismul să fie ajutat prin livrarea de oxigen în căile respiratorii.

Cum sunt ajutați oamenii să respire, în cazurile severe

În funcție de severitatea insuficienței respiratorii se intervine gradual cu:

1. Oxigenoterapie în flux crescut pe mască sau cort.

2. Ventilație non-invaziva (în cazul pacienților cu bronhopneumopatie obstructiva cronică).

3. Ventilație mecanică invaziva – suport ventilator oferit de către aparate speciale care trebuie să ventileze blând cu volume și presiuni mici ca să nu accentuează injuria pulmonară, cu pacientul în decubit dorsal și ventral pentru a recruta cat mai multe teritorii alveolare, cu administrare de perfuzii în cantitate mica pentru a nu accentua edemul pulmonar.

4. ECMO – oxigenare prin membrana extracorporeală doar în centre specializate, este o procedura mai delicată prin care sângele pacientului trece printr-un circuit în afara corpului unde se încarcă cu oxigen și apoi este reintrodus oxigenat în organism (se șuntează plămânii).

De asemenea la pacienții simptomatici, se utilizează diverse medicamente, unele fiind încă în faza de studiu clinic, scopul fiind acela de a gasi soluția terapeutică eficientă: tratamente antivirale utilizate în alte afecțiuni (HIV, gripă, Ebola), antiparazitare, terapii moleculare cum ar fii anticorpii monoclonali.

Având în vedere contextul epidemiologic actual, pentru a putea stopa pandemia, lumea medicală de pe întreg mapamondul face eforturi intense și continue în acest sens existând multe studii în derulare în ceea ce privește prevenția și tratamentul bolii.

În scopul prevenției se lucrează în diverse centre de cercetare la obținerea unui vaccin și de aceea s-a trecut peste faza de testare pe animale de laborator și s-a început testarea pe oameni pentru obținerea unui rezultat cât mai rapid.

Bineînțeles că în contextul actual, oamenii găsesc și informații greșite sau interpretabile ceea ce îi pune în dificultate.

Informație greșită: Tratamentul gripei tratează covid 19

Există scheme care includ oseltamivir utilizat în tratamentul infecției cu virus gripal, dar nu este eficient singur și nici în combinații cu alte terapii. Încă nu s-a găsit schema ideală de tratament, dar se lucrează la acesta. Mai mult decât atât, medicamentele se iau în funcție de severitatea bolii, nicidecum profilactic sau fără indicația medicului.

Informație greșită: Spălarea nasului cu ser hiperton îndepărtează virusul

Este utilă în cazul altor infecții, dar în infecția actuală nu ne bazăm pe supoziții sau pe ce funcționează în alte situații. Este nevoie de timp pentru a ști mai multe despre patogenia virusului. El oricum ajunge și în căile respiratorii inferioare, iar mai departe sistemul imunitar al fiecăruia face diferența.

Informație greșită: Dacă nu vin în contact cu alte persoane, nu pot să iau boala

Boala se poate face prin contactul cu diverse suprafețe infectate de persoane bolnave și având în vedere că virusul supraviețuiește ore bune chiar zile la rând, o persoană sănătoasă care atinge o suprafață pe care există viruși viabili si apoi nu-și spală mâinile și-și atinge ochii, nasul sau gura se va contamina cu virusul.

Informație greșită: Grupa de sânge contează

Există speculații cum că o anumită grupă de sânge ar fi predispusa la contactarea infecției cu noul coronavirus. Nu există o legătură între prezența unei infecții și grupa sangvină până la momentul actual, cel mai probabil este o constatare statistică care nu are legătură cu boala.

Alte abordări terapeutice împotriva COVID-19

Oamenii încearcă să-și întărească imunitatea cu diverse leacuri, cum ar fi: siropuri după ”rețeta bunicii”, acupunctură, terapii bioenergetice sau homeopate. Imunitatea depinde de mulți factori și scade în anumite situații: vârstă înaintată, de nutriție, lipsa cronică de somn, rezidență – exemplu cămin de bătrâni, boli asociate, dar și de materialul genetic al fiecărui individ. Așadar răspunsul în fața infecției este diferit în funcție de imunitatea fiecăruia, nu este determinat de leacuri magice.

În același timp, au diverse surse de informare, mass media, rețele de socializare, diferite site-uri, dar nu întotdeauna găsesc informații corecte, ceea ce-i determină să aibă o atitudine greșită în dublu sens, ori se panichează fără motive reale, ori tratează cu superficialitate anumite aspecte importante.

În ceea ce privește personalul medical, lucrurile stau diferit pentru că există acces personalizat către jurnale și publicații de specialitate unde informația este filtrata și se bazează pe dovezi științifice.

Există surse de informare corectă si pentru publicul larg pe site-urile oficiale ale statului și citez câteva exemple:

www.insp.gov.ro https://www.insp.gov.ro/

www.mai.gov.ro https://www.mai.gov.ro/

www.sts.ro https://www.sts.ro/

www.dspb.ro http://www.dspb.ro/

https://fiipregatit.ro/ https://fiipregatit.ro/
––
Acest articol este parte a demersului MedLife – Izolați, dar împreună. Susținut de medici și specialiști, demersul este menit să informeze corect și să ofere suport medical și emoțional celor care au nevoie. #izolatidarimpreuna vorbește despre solidaritate și despre cum putem acționa responsabil în tot acest timp: prin izolare, prin informare corectă și prin dedicare, cu empatie și căldură, putem depăși acest impas.

Împreună facem ca adaptarea la aceste noi condiții să fie mai ușoară. Să scăpăm de incertitudini, să fim responsabili și rezilienți în fața provocării cu care ne confruntăm. Învățăm să fim uniți, prezenți unii pentru ceilalți, chiar dacă o facem de la distanță, să ne protejăm pe noi, dar și pe cei care au cea mai mare nevoie. Pentru că în noi stă puterea de a schimba traiectoria acestei perioade și pentru că fiecare dintre noi poate face diferența. Dacă crezi că acest articol poate să fie și altora de ajutor, te rugăm să îl dai mai departe.

Subiectele zilei

Miercuri, 1 Aprilie 2020

Ce „deficiență tehnică” a avut DSP București de „a uitat” un deces: n-a mers fax-ul

Un deces de la Spitalul Universitar din București a ajuns în statistica oficială a Institutului Național de Sănătate Publică după patru zile și după ce a fost semnalat de către presă, Direcția
citeste tot articolul
Financial report Numărul deceselor din Marea Britanie a urcat cu 381 într-o zi. Pot bancnotele să transmită virusul? În Bulgaria devine obligatorie purtarea măștii în locuri publice. Piacenza, un oraș „sub asediu”

Financial Times: Numărul deceselor din Marea Britanie a urcat cu 381 într-o zi. Gove spune că testarea trebuie dusă „mai departe și mai repede”, dar spitalele se confruntă cu o
citeste tot articolul
Coronavirus în România: două noi decese. Bilanțul morților a ajuns la 82

Două noi decese înregistrate în România din cauza coronavirusului au fost anunțate marți seară, astfel că bilanțul ajunge la 82. Este vorba despre doi bărbați, ambii în
citeste tot articolul
Cum va funcționa amânarea la plata ratelor bancare? Cât de pregătit e Statul să lupte cu această criză? Vom apela la un nou acord cu FMI? Ce alte măsuri mai pregătesc Finanțele? Vezi răspunsurile lui Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, invitat online #deladistanță, miercuri, 1 aprilie, ora 13

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice va participa miercuri 1 aprilie de la ora 13.00, la o întâlnire online realizată la distanță și va răspunde întrebărilor cititorilor
citeste tot articolul
Coronavirusul digitalizează România. Va reuși să elimine și faxul de la DSP-uri?

Există o parte bună a acestei crize medicale. E adevărat că-i minusculă raportat la ce prăpăd lasă în urmă COVID-19, atât în sănătate, cât și în economie. Partea bună
citeste tot articolul
17 cadre medicale și 10 pacienți de la Spitalul Universitar din București, confirmați cu coronavirus

27 de persoane – 17 cadre medicale și 10 pacienți – de la Spitalul Universitar de Urgență București au fost confirmate cu coronavirus, conform raportării conducerii spitalului, susține Grupul de
citeste tot articolul
Consumul, probabil, nu-și va reveni instantaneu. Problema de azi din China ar putea fi și la noi

Nu știu câți vă veți teme să mergeți în Mall-uri, să consumați o pizza la restaurant sau să mergeți, spre exemplu, la sala de fitness, după ce criza coronavirusului se va încheia.
citeste tot articolul
Scandal în Senat: PSD și-a trecut pe repede înainte inițiativele legislative pentru criza coronavirusului / PNL și USR contestă modul de desfășurare al ședinței

PSD a reușit să-și impună marți, în Senat, adoptarea fără dezbatere a celor cinci inițiative legislative pe care le-a depus săptămâna trecută. În ciuda opoziției PNL și USR,
citeste tot articolul
VIDEO. Distanțarea socială la țară. Cum respectă carantina totală oamenii din câteva sate din Giurgiu și Teleorman

Am fost duminică în câteva sate din județele Giurgiu și Teleorman să vedem cum respectă carantina totală, impusă din cauza pandemiei de coronavirus, oamenii de la țară.
citeste tot articolul
Subiectele zilei: COVID-19. Mărturii de pe patul de spital; Absența raportărilor corecte expune vieți: fata pastorului din Suceava mort joi și anunțat decedat de COVID-19 după 4 zile a ajuns abia azi la spital

Recorder: COVID-19. Mărturii de pe patul de spital ? Libertatea: Absența raportărilor corecte expune vieți: fata pastorului din Suceava mort joi și anunțat decedat de COVID-19 după 4 zile a ajuns abia
citeste tot articolul
Business report: Cu ce cheltuieli de sănătate a intrat România, cu viteză, în criza Covid-19; Industria locală de pharma la un maxim istoric în 2020; Ce nu a precizat ministrul Economiei când a motivat plafonarea prețurilor

Curs de Guvernare: Cu ce cheltuieli de sănătate a intrat România, cu viteză, în criza Covid-19. Țara e pe primul loc în UE la mortalitatea din cauze tratabile ? Actual de Cluj:
citeste tot articolul
Efectele coronavirusului asupra plămânilor. Dr. Maria Dede: Răspunsul este diferit în funcție de imunitatea fiecăruia, nu este determinat de leacuri magice

?IZOLATI, DAR IMPREUNA Numărul de cazuri continuă să crească, spitalele sunt sub presiune pentru că bolnavii cu forme severe au nevoie de îngrijiri de urgență. Dr. Maria Dede, medic specialist
citeste tot articolul
VIDEO Șeful DSP Arad, către mai mulți medici și asistente: V-ați ales prost meseria, auziți? De fricoși și de lași eu nu am nevoie

Discuții aprinse între șeful Direcției de Sănătate Publică Arad, Constantin Cătană, și personalul medical din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU), care urma să meargă la
citeste tot articolul
Formularele necesare la șomajul tehnic plătit de stat, publicate în Monitorul Oficial: Declarație pe proprie răspundere, cerere, listă pentru firme, PFA, întreprinderi individuale

Ministerul Muncii a publicat în Monitorul Oficial, marți seara, 4 ordine de ministru prin care se stabilesc formularele necesare firmelor, persoanelor fizice autorizate (PFA), cluburilor
citeste tot articolul
Parchetul extinde ancheta penală la Suceava: Decesele pacienților cu coronavirus au legătură cu „activitatea ilicită” a funcționarilor din sistemul medical

Parchetul Tribunalului Suceava a anunțat marți extinderea anchetei penale pentru abuz în serviciu și fals intelectual, după raportarea unui număr foarte mare de decese la Spitalul Județean la
citeste tot articolul
Coronavirus in lume: 865 de morți în SUA; 849 de decese în Spania, cel mai negru bilanț zilnic de până acum / Numărul global de cazuri a trecut de 850.000

Numărul cazurilor de coronavirus din întrega lume a depășit 850.000, iar cel al deceselor a trecut de 41.000, în timp ce bilanțul pacienților cu Covid-19 care s-au vindecat a ajuns la
citeste tot articolul
TABLOU INTERACTIV Coronavirus în România: Situația pe județe, așa cum e comunicată acum oficial. Harta celor în carantină și celor care sunt monitorizați

Până marți la amiază în România au fost confirmate peste 2.240 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. Institutul Național de Sănătate Publică, la decizia Grupului de
citeste tot articolul
O femeie a murit în 27 martie la Spitalul Universitar. DSP a „uitat” să raporteze decesul din cauza unor „deficiențe tehnice”

Bilanțul deceselor din cauza coronavirusului în România se ridică la 79. Este vorba despre o femeie care a murit în 27 martie la Spitalul Universitar de Urgență din Capitală. Decesul
citeste tot articolul
Corporate Report: Companiile aeriene au făcut în martie împrumuturi de la bănci de peste $17 miliarde pentru a o scoate la capăt cu lichiditățile

Transportatorii din SUA au fost cei mai activi, împrumutând $12,5 miliarde, conform datelor prelucrate de Bloomberg . Delta Air Airlines conduce topul, cu $5,6 miliarde, urmată de
citeste tot articolul
În plin Brexit, Londra nu dorește să ceară ajutorul Uniunii Europene

Teoretic, Regatul Unit poate încă pretinde sprijin din partea UE. Dar, la doar câteva săptămâni după Brexit, ajutorul Bruxelles-ului este, fără îndoială, ultimul lucru pe care
citeste tot articolul
FOTO Iubirea nu are margini pentru un cuplu vârstnic care se întâlnește la granița Germania-Danemarca, din cauza închiderii acestora

Un cuplu vârstnic se întâlnește zilnic la granița dintre Germania și Danemarca, acesta fiind închisă de mai bine de două săptămâni din cauza epidemiei de coronavirus. Cei
citeste tot articolul
Bancul zilei: Reclama, sufletul comerțului

O fierărie a decis că este cazul să își mărească vânzările, așa ca s-au gândit la un mesaj general, dar foarte percutant: Vrei să ai casă la munte? Vrei cea mai tare masină de….
citeste tot articolul

Citeste mai multe despre     •  •  • 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.