Lumea islamică întreabă „Ce s-a întâmplat cu noi?”

download - Copie

ON FEBRUARY 29, 2020 BY GEORGEIN UNCATEGORIZED

Cartea lui Kim Ghattas, Black Wave: what happened to us? (Valul negru: ce se întâmplă cu noi?) este relevanță pentru securitatea Europei, dar și a României.

[Recenzie: www.theguardian.com]

Cartea e interesantă și relevantă pentru cei care sunt preocupați, printre altele, de migrația masivă a musulmanilor în Europa, atât din trecut, cât și în viitor, de focarele de conflict armat care mocnesc la doar câțiva mii de kilometri de România și de posibilitatea unui nou val terorist în Europa generat de conflictele armate perpetue între musulmanii Orientului Mijlociu.

Ghattas face o trecere în revistă detaliată a lumii musulmane din 1979 până în prezent. Pentru a înțelege ce se întâmplă azi în lumea musulmană e important să pricepem ce s-a întâmplat în 1979. Conform autoarei, situația politică din Orientul Mijlociu de astăzi este o consecință a trei evenimente majore care s-au petrecut în 1979: (1) revoluția islamică din Iran, din februarie 1979; (2) atacurile islamiste din Mecca din noiembrie 1979; și (3) invadarea Afganistanului de către Uniunea Sovietică pe 24 decembrie 1979.

Primul eveniment a rezultat în conflictul dintre Iran și Arabia Saudită. Conflictul e armat, dar nu direct. E un „proxy war”, adică un conflict armat dus de terți. Războiul dintre Iran și Irak din anii 80; terorismul islamist din Bosnia și Kosovo din anii 90; și războiul civil mai permanent din Yemen, sunt văzute ca niște conflicte în care Iranul susține o facțiune împotriva altei facțiuni susținută de Arabia Saudită.

Iranul a încercat să-și exporte revoluția în Liban, Egipt și Europa, iar Arabia Saudită a contracarat cu sume enorme de bani, promovând o variantă wahhabistă a religiei musulmane în aceste țări.

Atacurile din Mecca din noiembrie 1979 au fost sprijinite de Iran și au dus la un conflict ideologic pentru influența în lumea musulmană între Iran și Arabia Saudită. Conservatorismul musulman saudit a avut mai mult succes și influență, el fiind sprijinit cu sume masive de bani de Arabia Saudită. Iranul are o populație de aproape 3 ori mai mare decât Arabia Saudită, dar Arabia Saudită are resurse financiare mult mai mari.

Invadarea Afganistanului de către Uniunea Sovietică a destabilizat Afganistanul, iar consecințele sunt bine cunoscute. Golul politic cauzat de retragerea sovieticilor din Afganistan a dus la instaurarea Talibanului. Talibanul a generat un număr relativ mare de teroriști înstăriți ori bine finanțați (de tipul ben Laden) de Arabia Saudită, culminând în atacurile din America în septembrie 2001. Acestea din urma au dus la invadarea Irakului și a Afganistanului de către Statele Unite și la destabilizarea întregului Orient Mijlociu.

Primăvara arabă (“Arab Spring”) a agravat destabilizarea Orientului Mijlociu prin războaie civile (Tunisia, Libia, Iraq, Siria), ducând la migrația masivă a musulmanilor în Europa.

În consecință, situația geo-strategică pe termen scurt a Europei, inclusiv a României, nu surâde. Ghattas crede că conflictul dintre Iran și Arabia Saudită va continua, cu Statele Unite în spatele Arabiei Saudite.

Instabilitatea politică, socială și economică a vastului Orient Mijlociu va continua și se va aprofunda. Iar noi, europenii, ne putem aștepta la migrația continuă a musulmanilor în Europa și la și mai mult terorism.

Peter Costea

Lumea islamică întreabă „Ce s-a întâmplat cu noi?”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.