Chemarea Siberiei – Ziua #5: „Anul Nou – Sagaalgan”

21 de zile pentru Buryatia, Important, Interne, Misionari români, Rugăciune

download - Copie

24 februarie 2020
Ulan-Ude, Buryatia
21 de Zile de Rugăciune pentru Buriați

Astăzi este ziua cea mare, prima zi a Anului Nou – conform calendarului lunar. Să continuăm să ne rugăm pentru poporul buriat în acest timp de sărbătoare! Buriații se trezesc înainte de răsăritul soarelui, în timp ce este încă întuneric, aprind focul în sobe și luminile în casă. Fac asta pentru ca zeul care „aduce noroc” să-i vadă și să nu treacă pe lângă ei în plimbarea lui de dinainte de răsăritul soarelui. Dacă-i prinde dormind, atunci anul viitor nu le va merge bine, cred ei.

Prima zi de Sagaalgan buriații o petrec în mijlocul familiei. Pregătesc mâncăruri „albe” (simbolul gândurilor/intențiilor bune, dar și al unui nou început), mâncăruri cum ar fi buuzî (un fel de găluște cu carne tocată în aluat, fierte în abur – poate cea mai cunoscută mâncare tradițională buriată/mongolă), smântână, brânză de vaci, lapte și alte mâncăruri din făină albă sau carne. De asemenea, fac schimb de cadouri unul cu altul. Așa începe Sagaalgan-ul (Luna Albă) – Anul Nou conform calendarului lunar mongol.

Cântecul de mai jos este o compoziție originală a „Atelierului de Laudă” (un proiect muzical al creștinilor buryați) și este o adaptare după Psalmului 91 (în descrierea videoului de pe youtube puteți găsi traducerea în rusă, engleză & germană).

MOTIVE DE RUGĂCIUNE:

Rugați-vă ca buriații să iasă de sub blestemul zeilor capricioși și să vină sub binecuvântarea lui Dumnezeu, „Căci ce binecuvântezi Tu, Doamne, este binecuvântat pentru veșnicie!” (1 Cronici 17:27)

Rugați-vă ca Cel ce este Lumina Lumii, Isus Hristos, să lumineze și inimile buriaților, astfel încât ei, urmându-L, să nu mai umble în întuneric. (Ev. după Ioan 8:12)

Rugați-vă ca Dumnezeu să binecuvânteze familiile buriaților, familia fiind foarte importantă pentru ei, dar și ca multe dintre aceste familii să ajungă să-L cunoască pe Dumnezeu, cu mic și mare!
Mulțumim că îi purtați pe buriați în rugăciune!

În Harul Lui,

Marius Giura

https://www.stiricrestine.ro/2020/02/24/chemarea-siberiei-ziua-5-anul-nou-sagaalgan/?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.