Jim Mathis: Negare – Criză – Acțiune

download - Copie - Copie (2)

ON FEBRUARY 17, 2020 BY GEORGEIN INCURAJARE

De câțiva ani, am observat că aveam tensiunea sângelui destul de mare. De fiecare dată când o măsuram era un pic mai mare decât înainte. Mereu am crezut că era din cauza cafelei, sau a oboselii sau vreo altă cauză care putea fi explicată ușor și putea fi îndepărtată. În cele din urmă, doctorul mi-a spus direct: „Ai tensiunea prea mare. Așa că te voi trece pe un tratament cu medicamente.” Medicamentele au funcționat, iar tensiunea a revenit la normal. Am fost într-o perioadă de negare; doctorul m-a forțat să îmi recunosc negarea și mi-a prescris un curs de acțiune.

Altă dată, datoria mea financiară era în creștere. A început ușor când nu am plătit toată suma datorată la un card de credit. Mă tot gândeam că o să recuperez luna viitoare, dar nu era așa. Am negat această problemă până când aceasta s-a transformat într-o adevărată criză financiară, suma datorată fiind prea mare să fie tolerată. A trebuit să îmi fac un plan de acțiune și am plătit datoria în tot cam atât timp cât mi-a luat să o acumulez.

De când am devenit adult, în fiecare an am crescut în greutate câte puțin. Am încercat să mă conving că este normal și, în plus, cunoșteam pe mulți care erau cu mult mai supraponderali decât mine. De asemenea, mă gândeam că nu era bun cântarul pe care îl foloseam, sau că aveam pantofii prea grei, sau că abia ce mâncasem mai mult și, oricum, greutatea mea varia în funcție de perioada zilei în care mă cântăream.

În cele din urmă, am ajuns la o greutate dincolo de zona mea de confort. Așa că a devenit o criză personală. Am cumpărat un cântar digital și am început să mă cântăresc la aceeași oră în fiecare zi; nu am vrut să apară nicio variabilă. Din nou am fost în fază de negare, am ajuns în criză și a trebuit să îmi dezvolt un plan de acțiune.

Cu mulți ani în urmă am început să slăbesc pe plan spiritual. Fusesem la biserică în tinerețe, și chiar am avut parte de o „experiență religioasă”. Mă uitam înapoi la acea experiență, mă convingeam că sunt în ordine cu Dumnezeu, dar, cumva, mi-am dat seama că nu eram. În cele din urmă am ajuns într-o criză de credință și știam că trebuie să îmi schimb viața. Am început să merg din nou la biserică și m-am implicat într-un grup de studiu biblic. Acolo mi-am dat seama că perspectiva mea asupra lui Dumnezeu era aceea a unui copil, o perspectivă pe care o luasem de la Școala Duminicală, cu zeci de ani în urmă.

După o perioadă de căutare profundă la nivelul sufletului meu, am decis să devin un urmaș dedicat al lui Hristos – de data aceasta ca adult, cu un plan. La fel ca în cazul tensiunii mele, a datoriei financiare sau a greutății corporale, am fost într-o perioadă de negare asupra lipsei de credință. Am avut o criză în care mi-am dat seama că lucrurile trebuie să se schimbe, iar această criză m-a condus la o credință nouă și mai matură în Isus Hristos.

De-a lungul anilor, am observat acest tipar și în viața altora din jurul meu, cu privire la o multitudine de subiecte. Pentru unii, abilitatea de a trăi în negare este mai mare decât la alții; se pare că nu ajung niciodată la stadiul de criză, unde să recunoască nevoia de acțiune. Alții confruntă realitatea și iau măsuri înainte de a ajunge la o criză majoră. Sunt domenii în viața ta unde ești în negare? Vă îndreptați spre o criză sau ar trebui să iei anumite măsuri acum?

Eu v-aș sugera să vă consultați cu alții pentru ajutor: cu Dumnezeu și cu prieteni apropiați. „Mă veţi căuta, şi Mă veţi găsi, dacă Mă veţi căuta cu toată inima.” (Ieremia 29:13). „Un om înţelept este plin de putere, şi cel priceput îşi oţeleşte vlaga. Căci prin măsuri chibzuite câştigi bătălia, şi prin marele număr al sfetnicilor ai biruinţa.” (Proverbe 24:5-6)

Întrebări pentru discuții

Ați avut vreo problemă, fie cu datoria financiară, fie de sănătate, de comportament sau vreo problemă la locul de muncă pe care ați negat-o mai multă vreme înainte de a trece la anumite acțiuni? Dacă da, descrieți problema, cum v-a afectat și cum ați procedat.
Este posibil să fiți încă într-o perioadă de negare cu privire la unele probleme și provocări nerezolvate din viața dumneavoastră? Cum credeți că ar fi bine să le abordați înainte ca acestea să devină o criză majoră?

Pe plan spiritual, credeți că sunteți unde ar trebui să fiți în relația cu Dumnezeu? De ce? De ce nu? Dacă nu sunteți sigur, la cine ați apela pentru sfaturi, care să vă ajute să vă dați seama de starea exactă în care sunteți?

Să presupunem că sunteți obligat să recunoașteți că sunteți într-o fază de negare în viața dumneavoastră, și ați ajuns la stadiul de criză. Ați fi dispus să renunțați la mândrie și să vă supuneți călăuzirii unei persoane de încredere pentru a vă ajuta să luați anumite acțiuni care sunt necesare? De ce? De ce nu?

NOTĂ: Pentru aprofundarea subiectului, puteți lua în considerare și următoarele texte biblice: Deuteronomul 5:32-33; Psalmi 139:1-12,23; Proverbe 8:17, 11:14, 19:20; 1 Timotei 4:7.

Material realizat de Asociaţia CBMC România (Connecting Business and the Marketplace to Christ) şi furnizat de către Biserica Creştină după Evanghelie din România

https://newsnetcrestin.blogspot.com/2020/02/mana-de-luni-jim-mathis-negare-criza.html

Jim Mathis: Negare – Criză – Acțiune

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.