Cât de periculoase pentru sănătate sunt tehnologiile 5G. Adevărul spus de un faimos fizician român stabilit în Olanda

download - Copie

ON FEBRUARY 16, 2020 BY GEORGEIN EVENIMENT

de Daciana Mitrache

Cristian Presură, un fizician român stabilit în Olanda, cercetător la Philips Research Eindhoven, a demontat cu argumente teoriile conspiraţioniste cu privire la pericolul tehnologiilor 5G.

Interviul cu fizicianul Cristian Presură a fost realizat în urma unei întâlniri cu publicul realizată la Vâlcea, de Centrul Europe Direct. Presură este originar din staţiunea montană vâlceană Voineasa. A absolvit Colegiul Naţional „Alexandru Lahovari” din Râmnicu Vâlcea, iar apoi o facultate de electrotehnică şi o alta de fizică, în România, şi a plecat în Olanda cu o bursă, unde şi-a luat doctoratul în fizică şi a devenit angajat la Philip Research Eindhoven. Lucrează aici ca specialist pe senzori medicali, la Divizia Cercetare. Cristian Presură este inventatorului senzorului optic din ceasurile inteligente care măsoară pulsul. Este, de asemenea, autorul a două cărţi publicate special în limba română: „Fizica povestită” şi „O călătorie prin Univers. Astrofizica povestită”.

Reporter: În cadrul întâlnirii cu publicul de la Vâlcea aţi vorbit pe tema pericolului tehnologiilor 5G. Sunteţi sau nu împotriva lor?  

Fizician Cristian Presură: Discuţia legată de acceptarea sau nu a unor tehnologii este una la care nu ar trebui să răspund personal, ci societatea. O chestiune valabilă pentru orice tehnologie: maşini, căruţe, bombele nucleare, tehnologiile 5G, 7G sau 20G, când probabil vom putea suna chiar şi pe alte planete. Pentru că nu contează ce este bine pentru mine, ci ce este bine pentru societate. Întrebarea vine pe un background al  unor oameni cărora le este frică de tehnologia 5G. Acum câteva săptămâni au fost demonstraţii, inclusiv aici, la un liceu vâlcean – Colegiul Naţional Alexandru Lahovari. Nişte oameni s-au îngrijorat de pericolul pe care l-ar putea prezenta noua tehnologie, după ce s-au documentat din anumite surse.

Personal, ca fizician, pledez pentru acest tip de tehnologie. Dar acest „pentru” trebuie făcut cu grijă, pentru că sunt foarte multe aspecte care trebuie luate în calcul…

Vor reprezenta aceste tehnologii o linie de demarcaţie între săraci şi bogaţi, aşa cum a afirmat preşedintele Amazon: „Tehnologia creează o linie de demarcaţie clară între câteva elite ultrabogate şi o puzderie de colonii digitale”?  

Informaţia a fost cea care a făcut diferenţa, de-a lungul istoriei, între oamenii bogaţi şi săraci, nu neapărat tehnologia. Să ne amintim cum au apărut băncile, spre exemplu: au ştiut exact unde era nevoie de bani. Tehnologia este doar un mijloc prin care să creezi ceva. Nu sunt de acord cu afirmaţia, din acest punct de vedere. Dar, dacă ai informaţia şi foloseşti apoi tehnologia în interes personal, atunci, da, se crează nişte diferenţe. Pentru că avem acum Amazon – una dintre cele patru companii din lume care a depăşit un trilion de dolari, în contextul în care PIB-ul României este de 200 de miliarde de dolari, iar bugetul de 60 de miliarde. Au avut, deci, informaţia despre cum să facă bani folosind tehnologia.

Oamenii au ieşit în stradă pentru a opri un proiect de ordonanţă de urgenţă al Guvernului prin care se simplifica procedura de amplasare a antenelor pentru tehnologiile 5G. Ei au susţinut că numărul mare de antene pentru tehnologiile 5G ne va afecta grav sănătatea. Ce părere aveţi?  

În anii 1900, când s-a introdus curentul în New York era aceeaşi reticienţă. Oamenii erau speriaţi. Existau postere cu oameni care atârnau pe firele de curent electric cu chipurile schimonosite. Cam la fel este şi reacţia emoţională din zilele noastre, legată de faptul că vom fi peste tot înconjuraţi de radiaţii. Este normal să fim îngrijoraţi pentru sănătatea noastră. Întrebarea care se pune e dacă aceasta este o afirmaţie adevărată. Nu este adevărată.

În plus, în România există o serie de specialişti în electrotehnică, cu doctorate, avem chiar şi un Institut de Protecţie a Câmpurilor Electromagnetice. Toate companiile electronice au în interior un astfel de institut cu personal specializat în verificarea aparaturii înainte de a fi pusă pe piaţă.

Citeste mai multadev.ro/q5o9xp

Related

Pastorul Cristian IONESCU: „Ferească Dumnezeu să nu le dea copiii! Nu jucăm x şi o cu Norvegia”In „Eveniment”

Beni Cocar: Am Mers Pe Urmele Domnului Isus Și Nu Am Vrut Să Fac Nici Un Compromis Cu SecuritateaIn „Familia”

Prețul unui avort…In „Incurajare”

Cât de periculoase pentru sănătate sunt tehnologiile 5G. Adevărul spus de un faimos fizician român stabilit în Olanda

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.