Se îmbunătățesc relațiile dintre țările africane și Israel

download - Copie

Israelul și Sudanul au convenit să înceapă o cooperare care să ducă la normalizarea relației dintre cele două țări. E un eveniment istoric, reprezentând și cea mai importantă reușită diplomatică israeliană din ultima vreme în privința legăturii cu Africa.

Prim-ministrul Israelului, Beniamin Netanyahu, și general-locotenentul Abdel Dattah al Burhan, șeful Consiliului de Suveranitate al Sudanului, s-au întâlnit luni (3 februarie 2020) la Entebbe, sub auspiciile președintelui Ugandei, Yoweri Kaguta Museveni.

„Am convenit să începem o cooperare al cărei țel este normalizarea relațiilor dintre cele două țări”, a declarat Israelul.

Al Burhan „este dornic să își ajute țara să se modernizeze, scoțând-o din izolare și punând-o pe harta lumii”, conform declarației făcute.

Netanyahu „crede că Sudanul se îndreaptă într-o direcție pozitivă”.

Luni dimineața, înainte să plece să în Uganda, Netanyahu spunea că speră „ca la sfârșitul zilei să aibă vești bune pentru Israel”.

Schimbarea din Sudan în domeniul relațiilor cu Israelul face parte din eforturile Sudanului de a determina SUA să elimine sancțiunile economice pe care i le-a impus și de a îmbunătăți situația națiunii.

Sudanul, a cărei populație e majoritar musulmană, a fost ostil față de Israel până acum. Israelul este singura țară în care sudanezilor le este interzis accesul, având în vedere că, în trecut, Sudanul a avut legături cu Hamas, Hezbollah și Iran.

Această evoluție în domeniul diplomatic constă într-o schimbare de anvergură a politicii externe sudaneze, care, până de curând, a fost aliniată cu Iranul și a servit drept punct de trecere pentru transportul de arme din Iran în Orientul Mijlociu.

Israelul are acum legături strânse cu Sudanul de Sud, care și-a câștigat independența în 2011.

În ultimii ani, premierul israelian Beniamin Netanyahu a făcut multiple vizite de ordin politic în țările Africane. În urma lor, politicieni din acele țări au vizitat Israelul, contribuind la stabilirea unei relații mai bune.

Sursa: TPS

Fii la curent cu știri și reportaje din lumea creștină: https://alfaomega.tv/stiri

https://alfaomega.tv/stiri/stiri-despre-israel/11898-se-imbunatatesc-relatiile-dintre-tarile-africane-si-israel

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.