Babilonul Religios de Daniel Branzei

download - Copie

Pagina Pastorală

 

Babilonul Religios

de Daniel Branzei

In Apocalipsa 17:1 ne este prezentata caderea Babilonului:„Apoi unul din cei sapte ingeri, care tineau cele sapte potire, a venit de a vorbit cu mine, si mi-a zis: „Vino sa-ti arat judecata curvei celei mari, care sade pe ape mari”.

Identitatea acestei femei stricate a fost disputata de-a lungul istoriei. Reformatorii si cei care au suferit din cauza Bisericii Catolice au fost si unii chiar mai sunt de parere ca femeia curva este religia de Stat, care si-a pervertit loialitatea fata de Christos din pricina concubinajului cu „mai marii” vremii”.

Exista insa o precizare in caracterizarea facuta de Dumnezeu in textul Apocalipsei care pune la indoiala aceasta interpretare: „Cu ea au curvit imparatii pamantului, si locuitorii pamantului s-au imbatat de vinul curviei ei!” (Apoc. 17:2).

„A cazut, a cazut Babilonul cel mare! A ajuns un locas al dracilor, o inchisoare a oricarui duh necurat, o inchisoare a oricarei pasari necurate si urate, pentru ca toate neamurile au baut din vinul maniei curviei ei, si imparatii pamantului au curvit cu ea, si negustorii pamantului s-au imbogatit prin risipa desfatarii ei” (Apoc. 18:2-3)

Daca aceasta biserica adultera este catolicismul, ce facem cu … ortodoxia? Jumatatea de est a Imperiului Roman si toate conducerile care s-au perindat de atunci pe aceste meleaguri au cochetat cu ortodoxia, nu cu catolicismul. Niciodata insa, catolicismul si ortodoxia n-au fost influente asupta tuturor imparatilor pamantului. Zone imense ale Asiei si marile teritorii ale Africii, au trait sub influenta unor alte forme religioase pagane, confucianismul, zoroastrismul si animismul, ca sa nu numim pe decat trei dintre ele. Asta ca sa nu mai spunem ca de cateva sute de ani, influenta crestinismului asupra celor care conduc lumea moderna este ca si inexistenta. Ei practica astazi credinta in alte forme alternative de religie.

In cea mai adanca decadere a ei, Biserica catolica a ajuns sa semene cu o religie pagana, dar n-a fost si nu este o religie pagana. In ea au patruns, ca in toate celelalte religii, elementele unei „proto-religii” cu originea, ati ghicit, in … Babilon.

Iata ce ne spune John Walvoord, in comentariul sau asupra cartii Apocalipsa:

„Numerosi scriitori noteaza faptul ca multe ritualuri pagane necurate ale Babilonului s-au strecurat in biserica crestina primara, iar mai tarziu au fost incorporate in Romano-Catolicism (si Ortodoxie) , de care Protestantismul s-a separat in Evul Mediu. Texte stravechi din surse extrabiblice indica faptul ca sotia lui Nimrod, cel care a intemeiat cetatea Babilon, a devenit conducatoarea unei miscari mistice numite „misterele babiloniene”, care constau in ritualuri religioase secrete. Femeia aceasta, cunoscuta sub numele de Semiramis, a ajus mare preoteasa idolatra. In stravechea religie a Babilonului se spune ca ea ar fi nascut un fiu pe care l-a conceput in chip miraculos. Acest fiu, numit Tamuz, a fost considerat salvatorul poporului sau, un fel de precursor fals al lui Mesia, presupus a fi implinirea promisiunii date de Dumnezeu lui Eva: „Vrajmasie voi pune intre tine si femeie, intre samanta ta si samanta ei. Aceasta iti va zdrobi capul, si tu ii vei zdrobi calcaiul” (Geneza 3:15).

Elementele acestei legende babiloniene au fost incorporate in ritualurile religioase ale marilor religii ale lumii. Imaginea mamei, regina a cerului, tinand un fiu in brate este intalnita in toata lumea antica si a fost introdusa in practici cu semnificatia curatirii de pacat. Cu toate ca ritualurile practicate in falsa religie a Babilonului erau mult diferite de la o cetate la alta, aproape in fiecare loc exista un ordin de preoti care se inchinau „mamei fecioare si fiului ei”, practicau stropirea cu apa sfanta si au infintat un ordin al fecioarelor care sa practice prostitutia religioasa. Despre Tamuz, cum s-a numit acest fiu, se spune ca a fost ucis de o fiara salbatica si apoi a fost readus la viata, ceea ce, evident, este o imitatie satanica care anticipa invierea lui Christos.

Religia Babilonului nu este descrisa expres in Biblie, dar avem referinte clare la conflictul dintre adevarata credinta si aceasta pseudoreligie. Profetul Ezechiel s-a ridicat sa protesteze din partea lui Dumnezeu fata de ceremonia bocirii lui Tamuz”Si mi-a zis: „Vei mai vedea si alte uraciuni mari, pe care le savarsesc ei!” Si m-a dus la intrarea portii Casei Domnului dinspre miaza-noapte si iata ca acolo stateau niste femei care plangeau pe Tamuz” (Ezechiel 8:13-14).

Ieremia condamna practica pagana a facerii de turte in cinstea imparatesei cerului si arderea tamaiei in cinstea ei:”Nu vezi ce fac ei in cetatile lui Iuda si pe ulitele Ierusalimului? Copiii strang lemne, parintii aprind focul, si femeile framanta plamadeala, ca sa pregateasca turte imparatesei cerului, si sa toarne jertfe de bautura altor dumnezei, ca sa Ma manie” (Ieremia 7:17-18).

„Nu te vom asculta in nimic din cele ce ne-ai spus in Numele Domnului. Ci voim sa facem cum am spus cu gura noastra, si anume: sa aducem tamaie imparatesei cerului, si sa-i turnam jertfe de bautura, cum am facut, noi si parintii nostri, imparatii nostri si capeteniile noastre, in cetatile lui Iuda si in ulitele Ierusalimului. Atunci aveam paine de ne saturam, eram fericiti, si nu treceam prin nici o nenorocire! Dar, de cand am incetat sa aducem tamaie imparatesei cerului, si sa-i turnam jertfe de bautura, am dus lipsa de toate, si am fost nimiciti de sabie si de foamete…”

„De altfel, cand aducem tamaie imparatesei cerului si-i turnam jertfe de bautura, oare fara voia barbatilor nostri ii pregatim noi turte ca s-o cinstim facandu-i chipul, si-i aducem jertfe de bautura?” … Asa vorbeste Domnul, Dumnezeul lui Israel: „Voi si nevestele voastre ati marturisit cu gurile voastre si ati implinit cu mainile voastre ce spuneti: „Vrem sa implinim juruintele pe care le-am facut, sa aducem tamaie imparatesei cerului, si sa-i turnam jertfe de bautura!” (Ieremia 44:17-19,25).

Pentru cei care privesc cu atentie, inchinarea catre Baal, foarte raspandita la popoarele Canaanului, a fost o alta forma a aceleasi religii a misterelor originara in Babilon. Baal este echivalentul perfect al lui Tamuz. Mai toate religiile antice contin elementele „tainelor” din religia babiloniana. Europa precrestina a fost fascinata de „Mitraism”, o religie a acestor „taine” care a lasat urme adanci in practicile si ritualurile catolicismului si ortodoxiei. Pe vremea bisericilor din primul secol, cultul misterelor Babilonului ajunsese si in Pergam, locul uneia din cele sapte biserici ale Asiei (Apocalipsa 2:12-17).

Probabil ca multi v-ati intrebat de ce episcopii si cardinalii catolici poarta pe cap acele turnuri asemanatoare cu niste capete de peste. Ei bine, marii preoti ai cultului babilonian purtau pe cap coroane in forma de cap de peste, ca o recunoasterea lui Dagon, zeul peste. Acesti mari preoti se numeau „pazitori ai podului”, adica ai pasajului de trecere dintre oameni si satan, titlu imprimat pe aceste coroane. Echivalentul roman al acestui titplu, „Pontifex Maximus”, a fost folosit de Cezar Augustus si de imparatii romani de mai tarziu, dar a fost adoptat si ca titlu al episcopului Romei. In primele secole de existenta ale bisericii din Roma, confuzia a crescut la cote incredibile. S-a incercat combinarea unor elemente ale religiei misterelor din Babilon (Mitraismul) cu credinta crestina. Rezultatul n-a fost increstinarea paganismului, cum s-a dorit, ci paganizarea crestinismului, cum vedem astazi. Confuzia amalganului de atunci este prezenta si astazi. Apostazia, vizibila astazi in forma ei latenta, va inflori in forma ei finala in vremea acestei „superbiserici” care se pare ca va inghiti toate formele religioase de dupa rapirea adevaratei Biserici la cer.

Articol apărut pe Blogul Semnele Vremurilor (http://semnelevremurilor.wordpress.com)

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.