Este greșit să-l sărbătorim pe Moș Nicolae?

Când eram mică, bunica mea obișnuia să îmi pună dulciuri în cizmulițe în noaptea de 5 decembrie, adică în „noaptea lui Moș Nicolae”. Îmi punea ciocolată, bomboane și o nuielușă, pentru a-mi aminti că trebuie să fiu cuminte în anul următor. Așteptam cu o mare nerăbdare noaptea aceea. A doua zi, mă trezeam dis de dimineață pentru a merge să văd ce primisem, iar la școală toți copiii ne lăudam cu ce „ne adusese Moș Nicolae”.

Crescând, însă, am început să-mi pun întrebări: De unde provine acest obicei? Este greșit să le punem copiilor noștri dulciuri în cizmulițe? 

Sfântul Nicolae a existat în realitate, a fost un episcop din Myra (în Turcia de azi), iar ziua de 6 decembrie îi este închinată lui, deoarece se crede că a încetat din viaţă la această dată, în anul 342, după ce a fost întemniţat pe vremea în care creştinii erau persecutaţi.

Se spune că Moş Nicolae a fost mai darnic cu pedepsele decât cu recompensele. Conform tradiţiei creştine, el pedepsea pe cei care se abăteau de la dreapta credinţă lovindu-i cu nuiaua peste mâini.

Totuși, e clar că Moșul Nicolae pe care noi îl sărbătorim acum nu prea mai are de-a face cu persoanjul real care a trăit cu multe secole în urmă. Deci, de unde provine personajul mistic pe care îl știm noi azi, cel care aduce cadouri și nuiele?

În tradiţiile româneşti, Moș Nicolae are alte atribuții decât cele ale episcopului: apare pe un cal alb, aluzie la prima zăpadă care cade la începutul iernii, păzeşte soarele care încearcă să se strecoare pe lângă el spre tărâmurile de miazănoapte pentru a lasă lumea fără lumina şi căldură, este iscoada lui Dumnezeu, ajută văduvele, orfanii şi fetele sărace să se mărite.

Moș Crăciun și Moș Nicolae au fost unul și același până la un punct. Ambii sunt reprezentați ca fiind oameni în vârstă, cu burtă și barbă. Ambii vin noaptea în casele oamenilor cu un sac în spate plin cu jucării și dulciuri și împart cadouri copiilor care au fost cuminți. (Click aici pentru a afla mai multe despre legenda lui Moș Crăciun)

Simbolurile specifice în seara de Moș Nicolae sunt cizmulițele în care se pun cadourile și nuielile pentru copiii care nu au fost cuminți.

Iată 4 lucruri care sunt greșite la această sărbătoare:

1. Minciuna

Poate că niciodată nu ți s-a părut greșit, ca și părinte, să le spui copiilor că Moș Nicolae este cel care aduce cadouri. Chiar dacă este o minciună mai „inocentă”, pentru a întreține „atmosfera de sărbători”, tot minciună se numește.

Biblia este foarte clară în privința acestui lucru. A noua poruncă este „Să nu mărturisești strâmb, să nu minți!”

Efeseni 4:25 „De aceea, lăsaţi-vă de minciună: „Fiecare dintre voi să spună aproapelui său adevărul”, pentru că suntem mădulare unii altora.”……………………………….

2. Dezamăgirea copiilor la aflarea adevărului

Articol de Mihaela Niță

https://alfaomega.tv/crestinulsisocietatea/alte-religii-filosofii/7969-este-gresit-sa-l-sarbatorim-pe-mos-nicolae

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.