Escatologie : Interpretarea cartii Apocalipsa

download - Copie (2)

Pagina de Discuţii de pe Forum

Escatologie : Interpretarea cartii Apocalipsa

luni, 3 septembrie 2007, 12:54:49

Autor: Ioan Basa
Subiect: Interpretarea cartii Apocalipsa
Postat: 03 Sep 2007 la 09:54

Frate „Diogene”

Va rog sa continuati expunerea dumneavoastra.

cu deosebit respect

ioan basa rob al lui Isus Hristos

PS-poate va ajuta urmatoarele informatii (luate de pe internet ?) cu care eu nu sunt neaparat de acord….eu cred ca autorul acestei analize „teologice”, nu stie ce vorbeste, asa ca m-as bucura daca  nu-i vom urma  logica lui deviata de la Invatatura Sfintelor Scripturi.

Puncte de vedere

Exista patru puncte de vedere de a interpreta Apocalipsa. Unele dintre aceste puncte de vedere nu pot fi acceptate pentru ca nu numai mentin elemente contradictorii unul cu altul, ci de asemenea cu invataturi clare in alta parte din Scripturi. Indiferent de punctele de vedere sau metoda de interpretare, daca orice metoda contrazice orice invatatura simpla, aceasta metoda trebuie respinsa.

PRETERISTA-

 Toate evenimentele Apocalipsei, cu exceptia sfarsitului (Apoc. 20.11-22.5) au fost indeplinite in timpul perioadei Imperiului Roman.

ISTORICA

(sau istorica – continua) – Apocalipsa este o panoramia a istoriei bisericii de la epoca apostolilor pana la dizolvare.

IDEALISTA

– Apocalipsa nu este o reprezentare a evenimentelor actuale, ci este mai degraba o prezentare simbolica a luptei dintre bine si rau.

FUTURISTA

– Incepand cu cap. 4 Apocalipsa descrie evenimente viitoare care se vor petrece la sfarsitul epocii.

Sunt multe perspective in abordarea preterista. Pe de o parte, unii resping inspiratia Apocalipsei de Dumnezeu. Pe de alta parte, altii accepta inspiratia, dar cred ca Apocalipsa nu are o semnificatie pentru cititorii de astazi.

Abordarea idealista preda ca Apocalipsa nu este o carte de istorie si ca simbolurile descrie numai conflictul intre bine si rau.

Totusi, Apocalipsa este o carte profetica (1.3; 22.19).

Punctul de vedere „istoric continuu” mentine ca Apocalipsa este o carte de istorie si ca profeteste anumite evenimente istorice de dupa imperiul roman. Ea afirma de exemplu, ca fiara a fost imperiul roman, dar o alta indeplinire va avea loc in viitor. Problema este faptul ca interpretarea trebuie sa fie scrisa iar si iar cu trecerea timpului. In timpul lui Napoleon, oamenii au interpretat ca fiara a fost imparatul, o suta de ani mai tarziu, Adolf Hitler, si acum Saddam Hussein. Cine va fi urmatorul personaj istoric considerat ca fiind fiara o suta de ani in viitor?

Vreau sa ne concentram asupra abordarii futuriste. Cea mai comuna interpretare a Apocalipsei este punctul de vedere futurist care spune ca totul din capitolele 4-22 va fi indeplinit in viitor, adica, timpul imediat inainte de venirea a doua a lui Cristos in sfarsit. Interpretarea „futurista” afirma  ca bisericile din capitolele 1-3 reprezinta probabil, sapte epoci istorice ale bisericii universale si ca evenimentele capitolelor 4-19 vor fi indeplinite peste sapte ani dupa inaltarea secreta a bisericii la cer. De exemplu, unele denominatiuni, sustin ca numerele au o valoare literala in loc de o valoare simbolica.

 Martorii lui Iehova predau ca vor fi numai 144.000 de oamenii in cer (Apoc. 7 si 14). Multi oameni cred ca Cristos va domni o mie ani intr-o Imparatie pamanteasca.

Urmatoarele sunt o schita pentru punctul aceasta de vedere:

Planul lui Dumnezeu pentru Imparatia Sa n-a reusit pentru ca evreii nu L-au acceptat pe Isus din Nazaret ca Mesia. In loc de aceasta Imparatie neizbutita Dumnezeu a stabilit biserica ca o pauza in istorie, cunoscuta ca „vremea neamurilor”, pentru ca majoritatea din biserica au fost si sunt dintre neamuri. Aceasta lucrare se va sfarsi atunci cand biserica va fi rapita la cer

(o interpretare gresita (?!)  a scrisorii 1 Tes. 4.13- 15 si a Matei 24.36-44)

Cei necredinciosi vor trece prin Marele necaz  timp de sapte ani (Apoc. Capitolele 7-15 cu Matei 24.15-28) si vor primi o alta sansa de a-L accepta pe Isus ca Mesia.

Saptamana a saptecezea din Daniel 9.24-27 ,despre care vorbea si Domnul Isus Hristos in MATEI 24:15-35, va lua loc in aceea perioada apocaliptica,

 In timpul primelor trei ani si jumatate (Dan 9. 27; Apoc. 13) evreii se strang in Palestina si vor face un legamant cu anticristul sa reconstruiasca Templul (capitolul 11) si sa restabileasca sistemul de sacrificiu din Vechiul Testament si sa converteasca multi la iudaism. E interesant, un autor american a scris o serie foarte populara despre sfarsitul timpurilor, numita „Lasat in urma”. In o carte din serie identifica antihristul cu fiind un roman numit Nicolae, (acesta fiind de asemnea si numele cartii!)

Intr-o a doua perioada de trei ani si jumatate (mijlocul saptamanii a saptezecea sau 42 de luni, Apoc. 13.5), anticristul va incalca acordul acesta, va pretinde  inchinare si ii va persecuta pe cei ce nu i se inchina (acesta fiind parte din  Marele necaz).

 Futuristul descrie acest Mare necaz ca fiind gasit in Apocalipsa in capitolele 7-16.

In aceasta perioada de sapte ani, fiara sau antihristul va domnia si va pune „un semn” (o marca; o pecete;sau poate un microcip)   pe cei care-l vor urma

(Apocalipsa 13.16-18). Cei care nu vor avea semnul satanic, nu vor putea sa cumpere sau sa vanda, deoare-ce nu vor mai exista bani ca obiect de schimb

(toate tranzactiile se vor face computerizat prin microcipul implantat pe mana sau pe fruntea celor ce vor adera la sistemul satanic al fiarei).

Perioada aceasta se va sfarsi in batalia de la Armagedon in care Antihristul va strange o forta mare impotriva statului Israel (Apocalipsa 16.16). Cristos va veni cu sfintii ingeri ca sa lupte si sa invinga dusmanul (Apocalipsa 17-20). Cristos va stabili o imparatie  si-o domnie de o mie de ani.

Domnul  Isus Hristos, va avea resedinta (capitala ) la Ierusalim  unde va sta pe tronul  al lui David (Apoc. 20.4-6).

La a doua venire a lui Hristos ,va avea loc Invierea sfintilor,(1 Corinteni 15: 51-52)  cand El ii va ridica pe cei neprihaniti din moarte; Aceasta va fi prima inviere a mortilor (Apoc. 20.4).

In aceasta perioada de 1000 de ani ,Cristos va fi singurul stapanitor peste tot pamantul. La sfarsitul celor o mie de ani, va avea loc o alta rebeliune sub conducerea Satanei, dar va fi oprita si toti oamenii cei rai vor fi inviati din moarte ca sa fie judecati (Apoc. 20.5-15).

Obiectii:

1) Punctul acesta de vedere renunta la puterea lui Dumnezeu de a stabili Imparatia si de a ierta pacatele prin sangele lui Isus.

2) Isus n-a intentionat deloc sa stabileasca o imparatie pamanteasca. A respins ispita la inceputul slujbei atunci cand Satana l-a ispitit (Matei 4.7-10), in mijlocul slujbei atunci cand oamenii au incercat sa-L faca sa fie Rege peste El prin forta (Ioan 6.15) si la sfarsitul slujbei atunci cand Petru a rezistat cu sabia (Ioan 18.10, 11). Isus i-a spus lui Pilat in acelasi capitol ca Imparatia Sa nu este o parte din lume (Ioan 18.36) si nu va domnii de pe tron literal. Cristos n-a intentionat sa forteze pe oameni sa asculte de El prin teame sau necaz. Daca Cristos nu domneste acum la dreapta lui Dumnezeu asupra Imparatiei Sale, biserica, atunci nu a infrant niciodata Imparatia Satanei (Mt. 28.18; F. A. 2.34-36; 1 Cor. 15.24, 25; Col. 1.13-18; Evr. 2.14). Cand Isus a venit in cer, a plecat sa domneasca in cer, nu sa bata darabana cu degetele timp de milenii. Imparatia exista (Col. 1.13; Evr. 12.28; Apoc. 1.5)

3) Invatatura Futurista neaga faptul ca Cristos a unit evreii si neamurile intr-un singur trup si ca amandoi trebuie sa fie numiti crestini (FA. 11.26; Ef. 2.14; 3.6; Gal. 3.28; Col. 3.11). Israelul nu este centrul istoriei – Cristos si mantuirea pe care o ofera tututor oamenilor, nu doar evreilor, este scopul istoriei. Si doar a folosit natiunea Israel ca intermediul prin care Mesia a venit in aceasta lume.

 Biserica este Israelul – spiritual (Rom. 2.28, 29).

De fapt, crestinii inceputurilor erau evreii. Dumnezeu n-a intentionat niciodata ca vor fi doua clase de oameni. Un evreu etnic de astazi, cel care urmeaza Tora, trebuie sa fie crestin pentru ca Tora a vorbit despre Mesia si Isus a indeplinit toate profetiile despre Mesia. Nu toti evreii l-au respins pe Isus. Trei mii, inclusiv cei care voiau ca El sa fie crucificat, L-au acceptat in ziua Cincezecimii si mii de mii multi ani mai tarziu (Fa. 2.41; 4.4). Conducatorii evreilor (fariseii) L-au respins ca Mesia si au avut de suferit pentru respingere in 70 d. Cr. Atunci cand Ierusalim a fost distrus de catre romani (Isus a profetit acest lucru in Mt. 24.1-35; Luca 19.41-44) si l-a avertizat pe Marele preot (Mt. 26.64, 65). Majoritatea crestinilor din cele sapte biserici din Asia erau gentili

4) A restabili sistemul de sacrificiu din Vechiul Testament inseamna ca sangele lui Cristos nu este suficient pentru a ierta si a mantui omul (Evr. 10.4). Scopul cartii Evrei (cititi din nou scrisoarea catre Evrei) este de a arata ca jertfa lui Cristos a indeplinit toate jertfele Vechiului Testament. A fost perfecta. Nu mai exista nevoia de alte jertfe animale (Evrei. 10.10-18). Prin implicatie, punctul de vedere futurist afirma ca sangele lui Cristos nu este suficient si „va lua cel ce va calca in picioare pe Fiul lui Dumnezeu, va pangari sangele legamantului, cu care a fost sfintit, si va batjocori pe Duhul harului” (Evr. 10.29). De fapt, cei care revin la legea lui Moise s-au despartit de Cristos; au cazut din har (Gal.5.4).

5) Nu va fi o „rapire la nouri” (1 Tes. 4.13-18) si Isus vine numai o data. Va fi numai o singura inviere (omul acesta nu stie ce spune) si o singura judecata generala (Ioan 5.28, 29). Sfintii cu care Isus va veni sunt ingerii,  (Mt. 25.31; 2 Tes. 2.7; Iuda 14). Toata lumea Il va vadea si Il va auzi „strigatul, glasul unui arhanghel si trambita lui Dumnezeu” si (Mt. 25.31, 32; 1 Tes. 4.16; 1 Cor. 15.52, FA. 1.11; Apoc. 1.7).

Punctul acesta de vedere aceasta face cartea sa para irelevanta pentru nevoile crestinilor de la sfarsitul primului secol care au primit scrisoarea aceasta de la Ioan. Nevoia lor este indemnare de a se pocai si mangaiere de a indura persecutie severa. Daca totul este in viitor, la multe secole departare, ce semnificatie exista pentru ei? Ioan spune iar si iar ca profetiile din scisoare vor „intampla in curand” (1.1) si ca Cristos vine in curand (22.7). Nu se poate sa nege referintele istorice mentionate in capitolele 1-3.

6) Nici cuvantul „antihrist, nici conceptul antihristului modern nu se afla in Apocalipsa, fara sa mai vorbim de toata Biblia. 1 si 2 Ioan mentioneaza antihristul, dar exista doua lucruri: 1) sunt multi antihristi; 2) Ei lucrau deja in acel timp. Vedeti lectiile lui Daren din 2 Tesaloniceni 2:1-7 , pentru discutie despre „omul faradelegii” (2.3) pe care oamenii il identifica cu antihristul.

Mai degraba, sa alegem o alta metoda. Sa folosim metoda „fundal-istoric” de interpretare. Este o parte din metoda preteristului, dar vrem s-o despartim. Aceasta metoda este loiala contextului istoric al Apocalipsei. Adica, o intelege ca o scrisoare istorica a lui Ioan din Patmos catre cele sapte biserici istorice din Asia in 95 d. Cr. Ioan scrie in timpul persecutiei severe pentru a-i avertiza ca vremuri dificile vin inainte si ii indeamna sa ramana credinciosi pentru ca vor fi victoriosi daca sunt de partea a lui isus. Metoda aceasta tine minte semnificatia scrisorii pentru cititorii originari si pentru citiorii de astazi

Aceasta metoda este loiala contextului literar al cartii. Autorul a scris in limbaj simbolic strict acele lucruri care el vrea sa ramana ascunse audientei neintentionate. Deoarece Apocalipsa a fost scrisa intr-un limbaj simbolic in general, regulile normale de interpretare nu se aplica. Iata regula: trebui sa intelegem cuvintele si frazele in intelesul lor clar si simplu daca nu exista un motiv pentru care trebuie sa le intelegem in mod figurativ. Pentru Apocalipsa, opusul este adevarat, trebuie sa intelegem cuvintele si frazele in mod figurativ daca nu exista un motive pentru care sa nu le intelegem asa. „Interpretul care incepe sa inteleaga Apocalipsa, literal, incepe in directie proasta si cu cat mai departe inainteaza in directia aceasta, cu atat mai putin intelege cartea” (Summers 48).

Deci, sa luam metoda aceasta si incepem studiul nostru al scrisorii Apocalipsa.

Rezumatul celor patru perspective asupra Apocalipsei.

Escatologie : Interpretarea cartii Apocalipsa

vineri, 31 august 2007, 18:35:36

Autor: Diogene
Subiect: Interpretarea cartii Apocalipsa
Postat: 31 Aug 2007 la 15:35

FRATE BASA, am fot plăcut impresionat de propunerea dumneavoastră. Chiar aşa doream să fie colaborarea dumneavoastră cu mine. M-am gândit mult la un plan de studiu… Şi acum am să vă împărtăşesc ceea ce gândesc:

Când am sosit aici am găsit forumul aproape mort. Eu cred însă că vom avea din ce în ce mai mulţi vizitatori şi chiar noi membrii. Şi scriu aici nu numai pentru dumneavoastră ci pentru toţi care trec pe aici. De aceea trebuie ca „ieslea” să fie aşa fel potrivită încât să ajungă toţi la ea… În general se spune că profeţiile nu pot fi înţelese pentru că nici teologii nu pot să le înţeleagă destul de bine şi de aceea se contrazic unii cu alţii. Ei bine, eu vreau să dau curaj membrilor de rând ai bisericii să studieze profeţiile, pentru că Apocalipsa nu este descoperirea lui Isus pentru „TEOLOGII SĂI” ci pentru „ROBII SĂI” (Ap. 1:1)

Deci dacă am urma planul dumneavoastră, s-ar putea să sugerăm cititorilor că am pornit la drum cu idei preconcepute pe care le-am adunat de-alungul anilor, nu din Biblie, ci din cărţi scrise de diferiţi teologi. Sau ei ar putea spune: „Apocalipsul?” Nu este pentru mine… Nu vezi că trebuie să ai multe cunoştinţe din profeţii mai înainte de a porni la drum ca să faci un asemenea studiu?”

De aceea m-am hotărât să studiem câteva profeţii ca şi când am fi doi membri simpli ai bisericii lui Hristos, care nu au nici un fel de cunoştinţe din profeţii decât ceea ce s-a scris mai sus la acest topic. Şi de fapt aşa şi trebuie să ne prezentăm în faţa Cuvântului lui Dumnezeu – ca un copil care vrea să fie învăţat ceea ce nu ştie… Teologii se încred prea mult în intelectul şi în cunoştinţele lor. Duhul lui Dumnezeu nu-i poate călăuzi, pentru că ei nu sunt dispuşi să se lase învăţaţi, sau nu cred că au nevoie să fie învăţaţi.

Considerând deci că suntem doi membrii simpli, ce pregătiri trebuie să facem ca să putem porni la drum? Să avem o Biblie şi o concordanţă cât mai completă, sau o Biblie electonică, pentru ca să putem căuta versetele care ne răspund la întrebări sau ne explică o anumită idee. (Căutarea în Biblia electonică românească se poate face şi pe internet.)

Şi mai trebuie ceva: Să ştim precis care este ţinta aventurii noastre în profeţia biblică. Vom compara ce spune Biblia cu ceea ce învaţă Futurismul şi Preterismul despre Anticrist. Pentru aceasta vom studia pe rând pasajele biblice care vorbesc despre Anticrist.

Câte o dată se întâmplă însă că începe să ne „mănânce” ceva pe burtică. Aceasta înseamnă că un purice a început să sugă sângele nostru. Noi ne scărpinăm, şi atunci puricele stânjenit de scărpinare lasă treaba neterminată şi se mută într-un alt loc. Noi ne scărpinăm din nou şi el îşi lasă din nou treaba neterminată ca să se mute iarăşi… Şi aşa mai departe… Cu numai două zile în urmă am scos din biblioteca mea câteva cărţi de ale lui Grant R. Jeffrey şi am vrut să văd cum prezintă el pe Anticrist. Ca să vedem dacă Futurismul se armonizează cu Biblia, trebuie să avem câteva cunoştinţe generale despre ceea ce spune el despre Anticrist, nu este aşa? Ei bine, acest autor a procedat cu mine, ca cititor al său, exact la fel ca şi puricele care se mută din loc în loc… A citat dint-un pasaj biblic un verset rupt de context, apoi a lăsat acolo treaba neterminată şi s-a mutat la un alt pasaj, unde din nou a citat un verset rupt din context, şi fără să se ocupe mai departe de cel de al doilea pasaj, el a sărit la al treilea…. Şi aşa mai departe… În felul acesta el a forţat Biblia să spună ceea ce EL vroia ca ea să spună. Dar aceasta este o pervertire a Bibliei şi o inducere în eroare a cititorilor… Noi nu vom face însă aşa…

Iată două exemple concrete: Preterismul spune că acel corn mic din Daniel 7 este Nero sau Antioh Epifanul, care s-au purtat foarte crud cu poporul lui Dumnezeu. Noi însă nu ne vom muta la un alt pasaj biblic până nu vom scoate în evidenţă TOT ce spune capitolul acela despre identificarea cornului cu cei doi persecutori… În afară de această caracteristică, pasajul rtespectiv ne mai dă alte zece caracteristici ale cornului, care deasemenea trebuie aplicate TOATE la cei doi împăraţi… Abia atunci vom şti cu siguranţă dacă interpretarea Pretersimului este corectă sau nu.

Preterismul calculează numele lui Nero şi anunţă că rezultatul este 666 [Apoc. 13]. Noi însă vom spune: Stai puţin! 666 este semnul fiarei. El este amintit tocmai la sfârşitul pasajului profetic. Înaintea lui 666 sunt alte zece caracteristici ale fiarei. Profeţia a amintit 666 la sfârşitul pasajului, ca un fel de verificare ca să avem siguranţa unei interpetări corecte. Deci ia să vedem dacă acele zece caracteristici se potrivesc TOATE cu identificarea lui Nero….

In concluzie, noi vom verifica în lumina Bibliei ceea ce spun Futurismul şi Pretersimul despre Anticrist, dar nu sărind ca puricele de la un verset rupt din context la altul… Şi vom începe cu cele mai uşoare pasaje biblice care ne vorbesc despre Anticrist.

Deci frate Basa, eu cred că următorul pas ar trebui să fie alcătuirea unei liste cu idei spuse pe scurt despre ceea ce învaţă Pretersimul despre Anticrist şi despre ceea ce învaţă Futurismul despre Anticrist. Lista aceasta este necesară pentru că pe măsură ce vom înainta cu cercetarea Bibliei despre Anticrist, noi vom compara mereu descoperirile profetice cu ceea ce este scris în lista aceea.

De exemplu Futurismul învaţă:

1.    Anticrist este un singur individ.

2.    El este un individ care va apare cândva în viitor.

3.    Anticristul este un talentat politician

4.    El va desfiinţa jertfele de la Templul lui Dumnezeu.

5.    Etc., etc….

Frate Basa, dacă vreţi să mă ajutaţi la alcătuirea acestei liste, ajutorul dumneavoastră este binevenit.

Domnul să binecuvinteze prietenia şi colaborarea noastră.

Escatologie : Interpretarea cartii Apocalipsa

vineri, 31 august 2007, 18:32:11

Autor: Diogene
Subiect: Interpretarea cartii Apocalipsa
Postat: 31 Aug 2007 la 15:32

POATE FI ÎNŢELEASĂ CARTEA LUI DANIEL?

[1] Ce profeţie găsim în cartea lui Daniel cu privire la înţelegerea cărţii sale?

„Tu, însă, Daniele, ţine ascunse aceste cuvinte, şi pecetluieşte cartea până la vremea sfârşitului. Atunci mulţi o vor citi, şi cunoştinţa va creşte.”Daniel 12:4

NOTĂ: Cartea lui Daniel avea să fie pecetluită (sau neînţeleasă) dar nu pentru totdeauna, ci “PÂNA la vremea sfârşitului. “ATUNCI” – spune profetul – “MULŢI o vor citi, şi cunoştinţa [ei] va creşte” Noi trăim în timpul sfârşitului şi de aceea cartea lui este acum desigilată. Acum ea poate fi înţeleasă pentru că profetul spune: “ATUNCI”, adica în timpul sfârşitului, “MULŢI” vor citi profeţiile lui Daniel şi astfel cunoştinţa din cartea lui “va creşte”.

 [2] Cine sunt cei care pot înţelege profeţiile din cartea lui Daniel?

“El [îngerul] a răspuns: „Du-te, Daniele! Căci cuvintele acestea vor fi ascunse şi pecetluite PÂNĂ la vremea sfârşitului. Mulţi vor fi curăţiţi, albiţi şi lămuriţi; cei răi vor face răul, şi niciunul din cei răi nu va înţelege, dar CEI PRICEPUŢI VOR ÎNŢELEGE.” Daniel 12:9.10

NOTĂ: Apocalipsa a fost scrisă pentru “robii” lui Dumnezeu, ca să-i avertizeze cu privire la evenimentele din timpul sfârşitului şi să ştie astfel cum să se pregătească pentru ele. (Ap. 1:1). În timpul sfârşitului – spune Daniel – “MULŢI vor fi curăţiţi, albiţi şi lămuriţi.” Aceasta face parte din pregătirea “robilor Săi” pentru evenimentele finale. Ei sunt puşi aici în contrast cu “cei răi” care nu vor fi “curăţiţi” de păcat, ci vor continua să facă “răul”. Şi profetul spune mai departe că “niciunul din cei răi nu va înţelege” profeţiile din cartea sa.

Cine sunt însă cei PRICEPUŢI care vor înţelege cartea lui Daniel? Pentru înţelegerea adevărurilor lui Dumnezeu – inclusiv profeţiile – Biblia recomandă o anumită metodă de studiu şi cei PRICEPUŢI sunt aceia care se încred in acea metodă şi o folosesc pentru descifrarea simbolurilor profetice.

[3] Cum se referă apostolul Pavel la acea metodă specială pe care o folosesc “cei pricepuţi” în înţelegerea adevărurilor divine?

“Şi vorbim despre ele [lucrurile lui Dumnezeu] nu cu vorbiri învăţate de la înţelepciunea omenească, ci cu vorbiri învăţate de la Duhul Sfânt, întrebuinţând o vorbire duhovnicească pentru lucrurile duhovniceşti”. – 1 Cor. 2:13

NOTĂ: Deci Biblia (inclusiv profeţiile ei) nu se explică întrebuinţând comentarii ce izvorăsc din “înţelepciunea omenească”. “ÎNTREBUINŢÂND O VORBIRE DUHOVNICEASCĂ PENTRU LUCRURILE DUHOVNICEŞTI” înseamnă să foloseşti versete inspirate pentru explicarea altor versete inspirate. Cu alte cuvinte, Biblia se explică comparând verset cu verset.

Mulţi au pervertit însă această metodă, folosind pentru comparaţie versete rupte din contextul în care au fost puse. Aşa s-a născut babilonia de crezuri şi interpretări profetice care există în zilele noastre. Un exemplu clasic în această privinţă ar putea fi acesta: “Iuda a aruncat arginţii în Templu, şi s-a dus de s-a spânzurat.” (Mat. 27:5) ”Du-te de fă şi tu la fel”, i-a zis Isus.” – (Luca 10:37) Ar fi foarte ridicol să susţin pe baza acestor două versete că Isus ne-a sugerat să ne spânzurăm… Acest fel de interpretare “ridicolă” este totuşi ceva foarte obişnuit în cărţile care explică profeţiile cu privire la timpul sfârşitului. Nu cumva de aceea a apărut zicala care spune că fiecare interpretează Biblia în felul lui?

[4] Cum a aplicat Isus metoda “duhovnicească” atunci când a explicat ucenicilor profeţiile Vechiului Testament?

“Şi a început de la Moise, şi de la toţi proorocii, şi le-a tâlcuit, ÎN TOATE SCRIPTURILE, ce era cu privire la El.” – Luke 24:27

NOTĂ: “De la Moise” înseamnă de la cele cinci cărţi scrise de Moise. “De la TOŢI proorocii” înseamnă de la scrierile tuturor profeţilor din Biblie. Concluzia este că Isus a scos din TOT Vechiul Testament, TOATE versetele care se refereau la subiectul ce era încă neînţeles ucenicilor Săi. Apoi El le-a “TÂLCUIT” Scripturile comparând verset cu verset.

[5] Ce a spus Isus despre înţelegerea cărţii lui Daniel?

“De aceea, când veţi vedea „urâciunea pustiirii”, despre care a vorbit proorocul Daniel, „aşezată în locul sfânt” – cine citeşte să înţeleagă!” – Matei 24:15

Nota: “Cine citeşte să înţeleagă”! De ce? Pentru că profeţia lui Daniel poate fi înţeleasă. Şi vă rog să observaţi că Isus a folosit modul imperativ: “Cine citeşte să înţeleagă!”

Acum, după ce am prezentat ce spune Biblia despre înţelegerea cărţilor Apocalipsa şi Daniel, este numai normal să aşteptăm cu toţii un exemplu de interpretare clară a profeţiilor din Biblie, un exemplu care să arate că profeţiile au fost date pentru toţi membrii bisericii lui Hristos şi nu numai pentru teologii din ea.

De aceea m-am hotărât să VERIFICĂM cu Biblia ce învaţă Preterismul şi Futurismul despre ANTICRIST. De ce? Iată motivele:

(a)            Preterismul învaţă că toate profeţiile s-au împlinit în trecut, mai ales în jurul anului 70 d.Hr. Pe de altă parte Futurismul crede că împlinirea profeţiilor escatologice va avea loc în viitor. Este evident că cele două sisteme de interpretare se exclud reciproc, şi cum Biblia este una singură şi Dumnezeu nu se contrazice pe Sine, logica ne spune că una din cele două este o mare eroare. Este adevărat că a doua venire a lui Isus a avut loc la numai câteva zeci de ani după înălţarea Sa la cer, sau venirea Lui este încă în viitor? Este adevărat că Anticrist a fost Nero sau Antioh Epifanul? Sau Anticrist este un misterios personaj ce va apare în viitor? Eu mă minunz cum este posibil ca şcolile teologice să înveţe despre aceste două sisteme de interpretare, fară să precizeze care este bună şi care este o eroare…

(b)            Pretersimul nu este un sistem unitar de interpretare, pentru că circulă în protestantism sub diferite variante. Deşi Preterismul a mai câştigat ceva teren în ultimul timp, Futurismul este mult mai răspândit. Totuşi şi Futurismul are variantele sale. Faptul că cei care promovează aceste două sisteme nu sunt uniţi în interpretările profeţiilor trezeşte bănuieli serioase… De ce se întâmplă aceasta dacă Biblia este una singură şi Spiritul Sfânt a inspirat să se scrie asigurarea că profeţiile Bibliei pot fi înţelese? De ce există această situaţie în Protestantim, dacă Isus a promis că Duhul Sfânt ne va călăuzi în înţelegerea adevărului divin şi ne va descoperi lucrurile viitoare? (Iona 16:13)

Aşadar, ce învaţă Biblia, Futurismul şi Preterismul despre Anticrist?

Discutii diverse : Fumatul – o problema demonica?

marţi, 28 august 2007, 18:15:51

Autor: Diogene
Subiect: Fumatul – o problema demonica?
Postat: 28 Aug 2007 la 15:15

Am apreciat că până aici aţi făcut o lucrare bună. De aceea am intervenit şi eu în discuţia voastră. Totuşi nu trebuie să vă opriţi aici. Trebuie mers mai departe…

Fumatul este o SINUCIDERE lentă şi de aceea este păcat. Un om păcătos a căzut într-o prăpastie adâncă şi are un picior şi o mână fracturate. El este tocmai fumătorul de care aţi vorbit până acum. Îl putem asemăna cu omul căzut între tâlhari, din parabola lui Isus. Voi şi cu mine venim din când în când până la marginea prăpastiei şi căutăm să-l convingem că este în primejdie de moarte şi că trebuie să iasă urgent din acea prăpastie, lăsându-se de fumat. După aceea, mulţumiţi că am dat o avertizare bună ne îndepărtăm grăbiţi spre treaba noastră (Poate chiar ne îndreptăm spre slujba de la biserică…). Eu mă întreb dacă nu cumva noi suntem preotul şi levitul din parabola cu samariteanul milos…

Trebuie să iasă din prăpastie? El o ştie foarte bine… Nu mai are nevoie de argumente în această privinţă… Necazul este că nu poate să iasă din prăpastie, adică să se lase de fumat…

Noi venim din nou până la marginea prăpastiei ca să-l “sfătuim” să iasă din prăpastia în care a căzut. Eu mă aplec spre el şi-i strig: “Nu ai voinţă… Dacă ai vrea, tu ai ieşi din această prăpastie…” Şi omul începe să se sforţeze din răsputeri, în timp ce repetă la nesfârşit în gând: “Vreau!… Vreau… Vreau!… După un timp însă, renunţă să mai lupte, pentru că vede zădărnicia apelării la voinţa sa.

Apoi Laurenţiu încearcă reţeta lui: “Tu nu ai destulă credinţă… Totul este cu putinţă celui ce crede… Dacă ai avea credinţă cât un bob de muştar, ai putea să muţi şi munţii de la locul lor…” Şi omul nostru încearcă din nou. El îşi încordează muşchii şi face o nouă încercare disperată, în timp ce repetă în minte cuvintele: “Eu cred! Eu cred! Cred… Cred… Cred…” Dar totul este zadarnic şi el cade în descurajare…

Acum Viorica spune: “Lăsaţi-mă să încerc şi eu”… “Măi omule, tu trebuie mai întâi să te pocăieşti şi apoi să te naşti din nou şi să ai relaţie zilnică cu Isus… Altfel te înghite focul”… Si el răspunde: “Cum ai zis? Pocăinţă? Naşterea din nou? Relaţie cu…? Ce sunt alea?”

Noi folosim aici vocabularul de la biserică, dar dacă el este un fumător creştin, trebuie să fim conştienţi că nu prea este dus la Biserică… El nu cunoaşte cum să experimenteze ceea ce noi îi spunem. Chiar şi pentru noi aceste cuvinte şi-au mai pierdut o parte din adevărata lor însemnătate…

Noi vorbim aici despre păcătosul de fumător, dar sunt multe alte păcate care au înrobit pe cititorii noştri… Şi sunt păcate care ne-au înrobit pe noi… Poate mândria şi dorinţa de a fi apreciat…  Poate plăcerea de a bârfi sau de a asculta bârfe… Poate invidia… Dacă Isus ar trăi astăzi printre noi, probabil că ne-ar scrie şi păcatele noastre pe nisip, ca să le citim şi să le recunoaştem…

Deci cum putem ajuta pe un om căzut în păcat? Mai întâi trebuie să identificăm locul unde ne aflăm şi de unde trebuie să pornim cu el pe drumul spre mântuire. Locul acela este numit “VÂNDUT ROB PĂCATULUI” şi este indicat de versetele care urmează:

a)      Între ei eram şi noi toţi odinioară, când trăiam în poftele firii noastre pământeşti, când făceam voile firii pământeşti şi ale gândurilor noastre, şi eram DIN FIRE COPII AI MÂNIEI, ca şi ceilalţi. Ef. 2:3

b)      Voi eraţi MORŢI ÎN GREŞELILE ŞI ÎN PĂCATELE voastre Ef. 2:1

c)      măcar că eram MORŢI ÎN GREŞELILE NOASTRE, ne-a adus la viaţă împreună cu Hristos (prin har sunteţi mântuiţi). Ef. 2:5

d)      Fiindcă umblarea după lucrurile firii pământeşti este VRĂJMĂŞIE ÎMPOTRIVA LUI DUMNEZEU, căci ea NU SE SUPUNE Legii lui Dumnezeu, şi nici nu poate să se supună. Rom. 8:7

e)      Şi umblarea după lucrurile firii pământeşti este MOARTE, pe când umblarea după lucrurile Duhului este viaţă şi pace. Rom. 8:6

f)        Deci, cei ce sunt pământeşti, NU POT SĂ PLACĂ LUI DUMNEZEU. Rom. 8:8

g)      În adevăr, cei ce trăiesc după îndemnurile firii pământeşti, UMBLĂ DUPĂ LUCRURILE FIRII PĂMÂNTEŞTI; pe când, cei ce trăiesc după îndemnurile Duhului, umblă după lucrurile Duhului. Rom. 8:5

h)      Dacă trăiţi după îndemnurile ei, VEŢI MURI; dar dacă, prin Duhul, faceţi să moară faptele trupului, veţi trăi. Rom. 8:13

i)        Toţi am ajuns ca nişte necuraţi şi TOATE FAPTELE NOASTRE BUNE SUNT CA O HAINĂ MÂNJITĂ. Toţi suntem ofiliţi ca o frunză, şi nelegiuirile noastre ne iau ca vântul. Isaia 64:6

j)        CUM AR PUTEA SĂ IASĂ DINTR-O FIINŢĂ NECURATĂ UN OM CURAT? NU POATE SĂ IASĂ NICIUNUL. Iov 14:4

k)      Dar omul firesc NU PRIMEŞTE LUCRURILE DUHULUI LUI DUMNEZEU, căci, pentru el, sunt o NEBUNIE, şi nici NU LE POATE ÎNŢELEGE, pentru că trebuiesc judecate duhovniceşte. 1 Cor. 2:14

l)        Eu sunt viţa, voi sunteţi mlădiţele. Cine rămâne în Mine, şi în cine rămân Eu, aduce multă roadă; căci, despărţiţi de Mine, NU PUTEŢI FACE NIMIC. Ioan 15:5

m)    Poate un Etiopian să-şi schimbe pielea, sau un pardos să-şi schimbe petele? Tot aşa, aţi putea voi să faceţi binele, voi, care sunteţi deprinşi să faceţi răul? Ieremia 13:23 Aici se subintelege raspunsul negativ.

n)      Ştim, în adevăr, că Legea este duhovnicească: dar eu sunt pământesc, VÂNDUT ROB PĂCATULUI. Rom. 7:14

CONCLUZIE: Aceasta multime de martori ne uneste pe toti in acelas adevar biblic.

1.    Omul pacatos traieste in pacat pentru ca nu poate altfel.

2.    Viata lui este o continua vrajmasie impotriva lui Dumnezeu.

3.    Finalul vietii sale păcătoase este moartea. Rom 6:23

4.    Intrebarea logica este daca exista vreo solutie de slavare pentru el din aceasta situatie.

Care este următorul pas pe care trebuie să-l facem cu omul nostru pe drumul spre mântuirea din păcat? Sau să presupunem că eu sunt omul acela… Vreţi să-mi explicaţi în mod concret care este primul pas pe care trebuie să-l fac spre mântuire? Dar vă rog, nu-mi aruncaţi un cuvânt din vocabularul de la biserică şi după aceea să treceţi mai departe, mulţumiţi că nu sunteţi în situaţia mea… Aşezaţi-vă lângă mine, şi explicaţi-mi cum pot să fiu mântuit…

Escatologie : Interpretarea cartii Apocalipsa

marţi, 28 august 2007, 18:02:31

Autor: Ioan Basa
Subiect: Interpretarea cartii Apocalipsa
Postat: 28 Aug 2007 la 15:02

Frate „Diogene”

Cred ca propunerea dumneavoastra  este corecta, „ANTICRISTUL” fiind unul din elementele cheie ale profetiilor escatologice atat in cartea profetului Daniel ; in Matei 24; 2 Tesaloniceni 2 ; cat si in cartea Apocalipsei.

Dar daca vorbim de „anticrist” va trebui sa tinem cont de profetiile care vorbesc despre „omul anticrist” si profetiile care se refera la  „sistemul anticrist”; confundandu-le unul cu altul, vom avea doar dureri de cap.

Iar in „sistemul anticrist” poate ca ar trebui sa intelegem si „babilonul economic” si „babilonul spiritual” elemente esentiale ale acestui sistem diabolic.

Si asa cum spuneati, cred ca este corect ca sa determinam si sa delimitam in primul rand adevarurile pe care Sfintele Scripturi le dezvaluie cu privire la „anticrist”, iar celelante elemente escatologice se vor evidentia si lamuri  de la sine, ele fiind interdependente si corelate cu acest element cheie.

Poate doriti sa dezvoltam un plan de analiza a subiectului „anticrist” ?!

Ca de exemplu:

-OMUL ANTICRIST  (referintele biblice)

-SISTEMUL ANTICRIST (referintele biblice)

-CAND VA APAREA „ANTICRIST” PE SCENA MONDIALA A LUMII

-CE-L OPRESTE ACUM CA SA NU SE POATA INCA DA PE FATA ?

-PRIN CE „ACTIUNE” ISI VA FACE EL DEBUTUL IN LUME ?

-CA FEL DE CONDUCATOR VA FI ACEST ANTICRIST ?

-CELE PATRU FAZE ALE LUCRARII LUI ANTICRIST

-ATITUDINEA LUMII FATA DE ANTICRIST

-ATITUDINEA EVREILOR FATA DE ANTICRIST

-ATITUDINEA SFINTILOR FATA DE ANTICRIST

-RAPORTUL DINTRE ANTICRIST SI BISERICA APOSTATA

-LUCRAREA LUI ANTICRIST SI SCOPUL EI.

-ASUPRIREA SI NIMICIREA POPORULUI SFINTILOR….

-MARTIRAJUL

-LUCRAREA SISTEMATICA DE NIMICIRE A LUMII…

-LUCRAREA ANTICRISTULUI IN PRIMA JUMATATE A SAPTAMANII PROFETICE DIN DANIEL 9:27

-LUCRAREA ANTICRISTULUI IN A DOUA  JUMATATE  A SAPTAMANII PROFETICE DIN DANIEL 9:27

-REFERINTELE DIN PROFETIILE LUI DANIEL; EVANGHELII; EPISTOLE SI APOCALIPSA REFERITOARE LA INTRAREA LUI ANTICRIST IN TEMPLUL LUI DUMNEZEU ;( IN CARE TEMPLU VA INTRA ANTICRISTUL SI-N CARE TEMPLU NU VA INTRA )?

-CAND VA INTRA ANTICRISTUL IN ACEST TEMPLU ?

-CUM VA INTRA EL IN TEMPLU (METODELE FOLOSITE)

-FALIMENTUL LUCRARII LUI ANTICRIST

-NIMICIREA SI PEDEPSIREA SISTEMULUI LUI ANTICRIST

Aceste puncte sunt doar o sugestie personala, dar daca doriti, dumneavoastra puteti  discuta acest subiect folosind orice alte metode.

cu deosebit respect

ioan basa rob al lui Isus Hristos

Escatologie : Interpretarea cartii Apocalipsa

luni, 27 august 2007, 18:54:06

Autor: Diogene
Subiect: Interpretarea cartii Apocalipsa
Postat: 27 Aug 2007 la 15:54

Frate Basa, şi eu simt şi cred că după pledoaria pe care am prezentat-o cu privire la înţelegerea profeţiilor, nu numai dumneavoastră ci şi oricare dintre cititorii care trec pe aici aşteaptă un exemplu concret cu privire la interpretarea lor. Topicul deschis aici se referă însă la o discuţie generală cu privire la interpretarea Apocalipsei. Este posibil ca subiectul care va fi pus în discuţie să depăşească hotarele topicului de aici. Probabil că va trebui să ne mutăm la un alt topic. La acest topic eu voi mai adăuga însă versetele care arată că şi cartea lui Daniel poate fi înţeleasă.

În ceea ce priveşte metoda de interpretare a profeţiilor, în general noi suntem de acord, şi anume că trebuie să ne bazăm pe contextul general al Bibliei. Totuşi şi contextul local este foarte important şi de obicei el este ignorat. Aceasta este desigur o cauză majoră a confuziei care există astăzi în lumea creştină cu privire la înţelegerea profeţiilor.

Pentru exemplificarea care este aşteptată, am ales un subiect ce necesită o cercetare foarte atentă: Cele două sisteme de interpretare – Preterismul şi Futurismul – se exclud reciproc. Logica ne spune ca nu pot fi biblice amândouă. Una dintre ele trebuie să fie o mare eroare. Dar care? Subiectul acesta este imens, dar noi ne vom concentra numai asupra unui singur detaliu – ANTICRIST. Deci vom cerceta pe rând pasajele biblice care se referă la anticrist şi vom compara mereu descoperirile Bibliei cu învăţătura celor două sisteme. În felul acesta sistemul care se va contrazice cu Biblia va începe să fie bănuit ca fiind o apostazie.

Acum în ceea ce priveşte metoda de desfăşurare pe forum a acestui subiect am nevoie în prealabil de acordul dumneavoastră. Eu cred că este mai bine să facem împreună o cercetare “ÎN ECHIPĂ”. Aceasta înseamnă că se va stabili precis câte un pasaj biblic (câteva versete, sau un capitol) şi vom căuta în el ce spune Biblia cu privire la anticrist. Apoi rezultatul acestei căutări va fi comparat cu ceea ce spun Preterismul şi Futurismul în acea privinţă. Cu alte cuvinte, vom înainta împreună pas cu pas, comunicându-ne mereu opiniile cu privire la ceea ce descoperim în Biblie în armonie sau dezacord cu vreunul dintre cele două sisteme de interpretare. Când vom intra în lumea simbolurilor, vom căuta să stabilim în prealabil versetele cheie care descifrează simbolul respectiv, şi numai după aceea vom compara învăţătura Bibliei cu învaţatura Futurismului sau a Preterismului.

În concluzie, dacă dumneavoastră sunteţi de acord cu metoda aceasta “frăţească” de cercetare a Bibliei, eu voi fi gata imediat să vă pun în mână capătul de fir pe care îl vom urmări împreună în profeţia biblică. Va fi o adevărată aventură în domeniul profetic al Bibliei!

Pacea lui Isus să fie cu dumneavoastră!

Escatologie : Interpretarea cartii Apocalipsa

duminică, 26 august 2007, 01:19:14

Autor: Ioan Basa
Subiect: Interpretarea cartii Apocalipsa
Postat: 25 Aug 2007 la 22:19

Frate „Diogene”

In urma cu cativa ani de zile , eu am inceput un studiu personal, din Cartea Apocalipsei si metoda mea de-a cerceta si analiza aceste taine , a fost in primul rand sa inteleg CE SPUNE TOATA SCRIPTURA despre profetiile

escatologice, apoi am citit si aprofundat multa literatura crestina din dorinta de-a intelege ce spun si altii pe marginea acestui subiect….

dar in mod deosebit, l-am rugat pe Domnul sa-mi deschida mintea sa pricep profunzimile acestor taine pe care le  cercetam.

Pana la un anumit punct, toti comentatorii profetiilor escatologice, merg paralel si spun cam aceleasi lucruri…

Divergentele de interpretare, apar  atunci cand acesti „teologi” , intra in subiectul profetic, si  incearca sa explice subiecte

ca:

1.)-ce se intampla cu „biserica” in perioada „necazului cel mare”

(ei nu sunt capabili sa explice unde a disparut biserica ?…..

pentruca despre ea nu se spune nicaieri ca ar fi fost rapita  ;  ea nu apare in cer…dar se pare ca nu mai este nici pe pamant….deci aici se ascunde o alta taina prea putin inteleasa….)

2.)-„teologii”   sunt inca impartiti asupra subiectului daca biserica il va vedea sau nu pe Anticrist.?!(adica daca biserica va fi rapita inainte de aparitia lui Anticrist, sau dupa aparitia lui….)

optam pentru  pretribulationist- middle sau post tribulationist?!

3.)-apoi, 1260 de zile inseamna  1260 de ani , sau doar 42 de luni ?!

4.)- cine sunt cei „doi martori” ?! avem 5 referinte ca sa-i identificam…dar inca nu ne putem hotara daca ei sunt:

moise si ilie ?

sau poate enoh si ilie ?

sau cum spun adventistii; vechiul si noul testament ?!

5.)-in care „templu” va intra Anticristul si se va da drept „dumnezeu” ?

6.)-ce reprezinta Babilonul cel Mare ?!(este vorba de babilonul economic….

si babilonul spiritual )

7.) 2 TESALONICENI 2:7 ce trebue sa fie „luat” din drumul tainei faradelegii pentru ca ea sa poata sa-si inceapa lucrarea?!

si multe alte subiecta de acest gen care divizeaza opiniile „cercetatorilor” si comentatorilor profetiilor escatologice….

Dar trebue sa recunosc ca inceputul prezentarii dumneavoastra este excelent….astept insa dezbaterea PROFETIILOR ESCATOLOGICE care asa cum spuneati, NU SUNT PECETLUITE  pentru Biserica lui Hristos.

cu deosebit respect

ioan basa rob al lui Isus Hristos

Escatologie : Interpretarea cartii Apocalipsa

sâmbătă, 25 august 2007, 16:13:22

Autor: Diogene
Subiect: Interpretarea cartii Apocalipsa
Postat: 25 Aug 2007 la 13:13
Noi am vazut împreună ca Apocalipsa îşi începe mesajul ei către biserică, asigurându-ne în mod insistent că nu este de loc o cartea neînţeleasă. Să vedem acum modul în care ea îşi încheie solia adresată bisericii lui Hristos:

[1] Unele dovezi ce au fost prezentate la începutul ei se repetă în ultimul capitol al cărţii. Oare nu înseamnă aceasta o accentuare prin repetare?

[2] Apoc. 22:6  Şi îngerul mi-a zis: „Aceste cuvinte sunt vrednice de crezare şi adevărate. Şi Domnul Dumnezeul duhurilor proorocilor, a trimis pe îngerul Său SĂ ARATE ROBILOR SĂI lucrurile, care au să se întâmple în curând.”

Vezi mai sus, analiza pe care am făcu-o celor declarate in Apoc. 1:1. Acolo am arătat ce ne sugerează cuvintele „să arate” „robilor Săi” şi „lucrurile, care au să se întâmple în curând.” Repetarea acestor cuvinte întăreşte concluzia că Apocalipsa nu este o carte ce nu poate fi înţeleasă.

[3] Apoc. 22:7 „Şi iată, Eu vin curând! Ferice de cel ce PĂZEŞTE cuvintele proorociei din cartea aceasta!” Cum ai putea să „păzeşti” sau să te conformezi instrucţiunilor date în această carte, dacă nici măcar nu le înţelegi? Nevoia urgentă de a face acest lucru este însă accentuată de declaraţia lui Isus, care ne asigură că El vine „în curând”.

[4] Apoc. 22:9 „Dar el (îngerul) mi-a zis: „Fereşte-te să faci una ca aceasta! Eu sunt un împreună slujitor cu tine, şi cu fraţii tăi, proorocii, şi cu CEI CE PĂZESC CUVINTELE din cartea aceasta. Închină-te lui Dumnezeu.” Cuvintele „cu cei ce păzesc cuvintele din cartea aceasta” ne arată în mod evident ca există o grupa de creştini care „păzesc” instrucţiunile date în această proorocie, deoarece ei mai întâi le-au studiat şi le-au înţeles.

[5] Apoc. 22:10 „Apoi mi-a zis: „SĂ NU PECETLUIEŞTI CUVINTELE proorociei din cartea aceasta. Căci VREMEA ESTE APROAPE.” Oare poate exista o declaraţie mai clară decât aceasta cu privire la faptul că Apocalipsa poate fi înţeleasă? Şi totuşi… Dacă vă duceţi la aceia care învaţă în mod oficial religia pe creştini şi îi întrebaţi: „Ce părere aveţi dspre ultima carte din Biblie? Este bine s-o studiem?” vi se va răspunde în mod sigur: „Să n-o citeşti, taică… te rătăceşti… Este o carte sigilată.”… Oare cine are interesul să arunce în mod sistematic şi continuu o măhramă pe ochii şi pe mintea noastră şi ne îndepărteze de la acestă carte despre care Isus spune că în ea găsim lucrurile pe care trebuie să le PĂZIM în vremea sfârşitului?

[6] Apoc. 22:18 „Mărturisesc oricui aude cuvintele proorociei din cartea aceasta că, dacă va adăuga cineva ceva la ele, Dumnezeu îi va adăuga urgiile scrise în cartea aceasta.” Vedeţi? Nu este necesar să se mai adauge ceva la această carte pentru ca astfel să poată fi înţeleasă. În cele mai multe cazuri adăugirile omeneşti ale teologilor ne aruncă într-o mare confuzie. Ea trebuie lăsată aşa cum este… Oare nu tocmai comentariile omeneşti ale teologilor au distorsionat soliile pe care Dumnezeu le-a pus în ea pentru noi?

Urmează o scurtă incursiune in cartea lui Daniel,

căutând răspunsul la aceiaşi întrebare:

Pot profeţiile lui Daniel să fie înţelese cu claritate?

Escatologie : Interpretarea cartii Apocalipsa

joi, 23 august 2007, 18:11:58

Autor: Diogene
Subiect: Interpretarea cartii Apocalipsa
Postat: 23 Aug 2007 la 15:11
APOC. 1:3 – Ferice de cine citeşte, şi de cei ce ascultă cuvintele acestei proorocii, şi păzesc lucrurile scrise în ea! Căci vremea este aproape!

[a] “Ferice de CINE CITEŞTE, şi de CEI CE ASCULTĂ cuvintele acestei proorocii…” Vă rog să observaţi deosebirea dintre “cine citeşte” (singular!) si “cei ce ascultă (plural!) cuvintele” proorociei. Isus a poruncit lui Ioan: “Ce vezi, scrie într-o carte, şi trimite-o celor şapte Biserici: la Efes, Smirna, Pergam, Tiatira, Sardes, Filadelfia şi Laodicea.” (Ap. 1:11). Deoarece nu se descoperise înca tiparul, cum a fost posibil ca acest document atât de important sa ajungă la fiecare creştin din timpul acela? Apostolul Pavel ne explică aceasta în Col. 4:16:  “După ce va fi CITITĂ această epistolă la voi, faceţi aşa ca să fie CITITĂ şi în Biserica Laodicenilor; şi voi, la rândul vostru, să CITIŢI epistola care vă va veni din Laodicea.” Revenind acum la Ap. 1:3, este evident ca liderul bisericii trebuia să citească cu glas tare cartea Apocalipsei iar adunarea bisericii era “numai ochi şi urechi” – ei trebuia să asculte cu atenţie…

Da? Apocalipsa nu poate fi înţeleasă? Atunci vă rog să vă imaginaţi această scenă: Conducătorul bisericii convoacă toată adunarea, anunţând ca Isus le-a trimis prin servul Său, Ioan, o carte foarte importantă… Credincioşii sunt in culmea bucuriei… Aşa cum mărturiseşte Ioan în primul capitol din Apocalipsa, acela era un timp de persecuţie. Ioan scrie că era “părtaş” cu ei la “necaz” (v.9). Bisrica creştină avea mare nevoie de incurajarea lui Isus…

Vă puteţi imagina bucuria şi totodată graba cu care ei s-au adunat să asculte mesajul de speranţă de la Isus? Deodată se face tăcere… Tăcere deplină… Aproape că puteai să auzi bătăile inimii celui de lângă tine… Toţi ascultă cuvintele lui Isus cu adâncă emoţie, ba chiar cu răsuflarea întretăiată… După un timp conducătorul vede ceva foarte straniu pe faţa ascultatorilor săi… Totuşi el continuă să citească… Când termină însă “citania” tăcerea din sală este foarte apăsătoare… Nici un cuvânt de laudă… Nici un cuvânt de mulţumire pentru Isus… Într-un târziu cineva sparge tăcerea şi spune ceea ce gândeşte: “Aceasta este  încurajarea pe care ne-a trimis-o Isus? Voi aţi inteles ceva din ea? Eu nu numai că n-am înţeles, dar mă aflu într-o mare confuzie… Eu credeam ca Isus face întotdeauna lucrurile perfecte, dar acum văd că…”

Dragii mei, eu cred ca aici orice comentariu este de prisos, aşa că trecem la urmatorul punct.

Ioan a promis: “FERICE” de cine citeşte şi de cei ce ascultă cuvintele Apocalipsei. Cuvântul “ferice” este exact cuvântul pe care l-a folosit Isus când a rostit acele “fericiri” de pe munte, şi care sunt raportate în Matei 5. În limba greacă acest cuvânt exprima o burie interioară foarte adâncă, o fericire supremă… Vă puteţi imagina “fericirea” pe care au experimentat-o creştinii din zilele lui Ioan, când au ascultat “citania” aceia neînţeleasă, căreia i se zice “Apocalipsă”? Ce să mai vorbim de creştinii din zilele noastre, care de “fericiţi” ce sunt au renunţat aproape complet să mai ia în consideraţie această carte…. Da? Apocalipsa este o carte ce nu poate fi înţeleasă? Oare n-ar trebui să vă intrebaţi dacă nu cumva Ioan îşi pierduse deja inspiraţia Duhului Sfânt atunci când, începând să scrie Apocalipsa, a promis ca va fi FERICE de cei care o citesc sau o ascultă?… Cum ai putea fi fericit ascultând o citanie pe care nu o înţelegi???

 [c] Dacă mai citim încă o dată versetul 3, vom observa că Ioan mai aminteşte o a treia categorie de “fericiţi”: cei ce “PĂZESC lucrurile scrise în” Apocalipsă. De fapt aceasta este cauza principală de fericire la care se referă Ioan. Noi trăim în timpul sfârşitului şi ştim ca venirea lui Isus şi evenimentele premegătoare ei sunt aproape. Isus ne dă în această carte instrucţiuni precise pe care trebuie să le PAZIM. Dar cum poţi să “păzeşti” ceea ce nici măcar nu înţelegi?

 Iata de exemplu o instrucţiune pe care Isus a spus că trebuie s-o “păzim”: Revelation 14:9.10 –  “Apoi a urmat un alt înger, al treilea, şi a zis cu glas tare: „Dacă se închină cineva fiarei şi icoanei ei, şi primeşte semnul ei pe frunte sau pe mână, va bea şi el din vinul mâniei lui Dumnezeu, turnat neamestecat în paharul mâniei Lui.” Deci cum ai putea să PĂZEŞTI această instrucţiune însoţită de o ameninţare aşa de teribilă, dacă în realitate nici nu înţelegi despre ce este vorba? De aceea este foarte evident că Apocalipsul POATE şi TREBUIE să fie înţeles.

 Chiar şi cei care cred că Apocalipsa nu poate fi înţeleasă, recunosc că Ioan a fost inspirat când a scris aceste cuvinte. Ciudat! Foarte ciudat! De ce oare a fost nevoie de inspiraţie pentru scrierea unei cărţi care nu poate fi înţeleasă? Nostradamus a scris nişte profeţii cu adevărat încâlcite, şi cei care încearcă sa le comenteze fac multe speculaţii ca sa poată scrie ceva şi să ia nişte bani de la cei creduli… Comentatorii lui Nostradamus se contrazic între ei tocmai pentru că profeţiile lui sunt foarte obscure… Înţelegeţi? Nu ai nevoie de inspiraţia Duhului Sfânt ca să scrii profeţii confuze… Atunci de ce l-a mai inspirat Spiritul Sfânt pe văzătorul de pe Patmos? Dacă Ilie ar mai coborî încă o dată din cer, eu sunt sigur că ne-ar scrie pe forum exact aceleaşi cuvinte pe care le-a spus pe muntele Carmel: “Până când vreţi să şchiopătaţi de amândouă picioarele?” 1 Împ. 18:21. Deci hotarâţi-vă odată: Ori e înţeleasă, ori e neinspirată…

 [e] Dacă v-aţi hotărât pentru inspiraţia lui Ioan, atunci gândiţi-vă la cuvintele cu care Ioan ne impulsionează să studiem Apocalipsa ca să ştim ce trebuie să PAZIM. El spune: “Căci vremea este aproape!” (1:3). Impulsionarea aceasta nu şi-ar mai avea rostul dacă Apocalipsa nu poate fi înţeleasă, nu este aşa? Ioan însă ştie că ceea Isus i-a poruncit să scrie pentru biserică poate fi înţeles şi de aceea, in prologul său, el îi impulsionează pe creştini cu aceste cuvinte care arată nevoia urgentă de a studia această carte: “Căci vremea este aproape!”

                           Apocalipsa va continua sa ne asigure

ca ea este intr-adevar o DESCOPERIRE

Escatologie : Interpretarea cartii Apocalipsa

marţi, 21 august 2007, 08:34:23

Autor: Ioan Basa
Subiect: Interpretarea cartii Apocalipsa
Postat: 21 Aug 2007 la 05:34

Frate  „Diogene”

Pana aici, se pare ca avem aceeasi viziune. Astept plin de nerabdare sa continuati expunerea pe care ati inceput-o.

Domnul Hristos sa va binecuvinteze.

cu respect

ioan basa rob al lui Isus Hristos

Discuţii libere : Biserica in general

marţi, 21 august 2007, 00:18:12

Autor: hagios
Subiect: Biserica in general
Postat: 20 Aug 2007 la 21:18

IN CARTEA FILIPENI EXISTA UN INDEMN CARE SPUNE INDEMN PE EVODIA SI SINTICHIA SA FIE CU UN GAND IN DOMNUL.

CE VREA SA SPUNA CU ASTA?

UNII IL PREDICA PE HRISTOS CURAT FARA NICI REGULA TOTUL E PRIN HAR PRIN CREDINTA SI ACESTA NU ESTE DE LA VOI CI ESTE DARUL LUI DUMNEZEU.

ALTII IL PREDICA PE HRISTOS DAR MAI ADUGA LA HRISTOS REGULI NU LUA , NU GUSTA , NU AI VOIE SA FACI CUTARE LUCRU , PAVEL SPUNE CA ACESTE LUCRURI NU SUNT IN STARE NICI MACAR SA GADILE FIREA PAMANTESCA .

HRISTOS NE-A CHEMAT SA NE OMORAM FIREA SA O RASTIGNIM CUM DAR POT FI UN GAND IN DOMNUL CELE DOUA GRUPARI

Escatologie : Interpretarea cartii Apocalipsa

luni, 20 august 2007, 16:41:39

Autor: Diogene
Subiect: Interpretarea cartii Apocalipsa
Postat: 20 Aug 2007 la 13:41

Frate BASA, va multumesc pentru incurajare. Sunt bucuros ca pot sa va impartasesc ceea ce am primit de la Dumnezeu, studiind profetiile prin analiza si comparatie…

Cum se interpreteaza Apocalipsul? Intrebarea aceasta a starnit de-alungul anilor o babilonie de controverse intre crestini pentru ca in realitate ei se duieleaza de pe pozita ca aceasta carte este asa de complexa si incalcita incat practic nu poate fi inteleasa. Si atunci cum sa te intelegi unul cu altul cand fiecare se bazeaza in expunerea lui, nu pe Biblie, ci pe diferite carti neinspirate, scrise de oameni care bâjbâie in asa zisul labirint de neinteles al Apocalipsei?

La institutele teologice LUNI si MARTI se preda interpretarea preterista, Miercuri si JOI interpretarea futuirista, iar VINERI si SAMABATA cea istoricista… Acesta este desigur o ilustratie imaginara plina de umor care vrea sa spuna ca acolo se invata despre fundamentul fiecarui sistem de interpretare fara sa se specifice care este cel corect. Exista volume de comentarii care prezinta in paralel patru sisteme de interpetare a profetiilor (al patrulea fiind cel spiritual) dar fara sa se precizeze care este cel corect. Si de ce aceasta? Pentru ca in realitate exista opinia generala ca Apocalipsa nu poate fi inteleasa. Nu se stie care sistem este cel adevarat.

Acum sa coboram din cosmosul teologilor si sa vorbim pe intelesul tuturor cititorilor nostri. In lumea crestina exista parerea generala ca Apocalipsa este prea incalcita ca sa poata fi inteleasa de biserica si aceasta in ciuda faptului ca se recunoaste in mod deschis ca ea a fost scrisa tocmai pentru biserica. Culmea ironiei este insa faptul ca in timp ce majoritatea crestinilor sustin aceasta, Apocalipsa striga la ei cu glas te tunet: “Eu pot fi inteleasa!” si ecourile acestui strigat se aude pana departe in vaile internetului repetand: “inteleasă… asă…asă…asă…”

Sunt destul de multe versete in Apocalipsa care striga in felul acesta. Glas de tunet nu altceva!… Si totusi majortitatea crestinilor care stau cu Biblia in maini, pentru ca o iubesc, evita sa o studieze. De ce oare? Cine este interesat sa ne impiedice sa intelegem mesajul ei de avertizare despre ce trebuie sa intampinam in viitor si despre cum trebuie sa ne pregatim pentru acele evenimente?

Hai sa analizam impreuna primul dintre aceste strigate ale Apocalipsei: “DESCOPERIREA lui Isus Hristos, pe care I-a dat-o Dumnezeu, ca să arate robilor Săi lucrurile care au să se întâmple în curând. Şi le-a făcut-o cunoscută, trimiţând prin îngerul Său la robul Său Ioan.” Ap. 1:1

[a] Apocalipsa este “DESCOPERIREA” lui Isus Hristos. Noi n-am citit niciodata in acest verset ca  Apocalipsa este “TAINA” lui Isus Hristos. Atunci de unde vine indemnul: “Nu citi ca te ratacesti… Este o carte tainica”? Titlul ei ne spune ca nu este asa. (Cuvantul din limba greaca – tradus “Apocalipsa” – inseamna DESCOPERIRE).

Acum va rog sa observati ca aceasta carte ne-a fost trimisa de Dumnezeu, prin Isus Hristos si ca in ea gasim cuvintele lui Isus. Isus a spus lui Ioan ce sa scrie in aceasta carte. Observati acest lucru in primele trei capitole, desi exemplele pot fi mult mai multe. Acum un alt amanunt important: In capitolele 2 si 3 veti gasi sapte scrisori scrise catre sapte Biserici. Fiecare dintre aceste scrisori se incheie cu aceste cuvinte: “Cine are urechi, să asculte ce zice Bisericilor DUHUL.” In concluzie, Cine a trimis Bisericii aceasta scrisoare ce se numeste Apocalipsa? Dumnezeu Tatal, Dumnezeu Fiul si Dumnezeu Duhul Sfant. Corect?

 Acum ganditi-va la lovitura pe care noi am dat-o adesea inimii lui Dumnezeu… Noi vorbim cu atata maiestrie despre iubirea lui Dumnezeu care a DAT pe Fiul Sau pentru noi… Si cantam cu toata inima cantari care glorifica iubirea lui Isus, si ascultam predici care ne prezinta pe Prietenul si Mangaietorul nostru care ne iubeste si ne insoteste peste tot in umblarile noastre zilnice, adica Duhul Sfant… Dar cand este vorba de Apocalipsa, noi raspundem cu fermitate: “Nu, asta nu ma intereseaza pentru ca nu poate fi inteleasa”… Cum? O scrisoare atat de importanta, deoarece vine de la toate cele trei Persoane divine, nu te interesaza? Si… nu poate fi inteleasa? Vrei sa spui ca Sfanta Treime Si-a batut joc de noi trimitandu-ne o carte pe care nu o putem intelege? O, Doamne, iarta-ne pentru ca de-alungul anilor ai dorit sa ne vorbesti prin Apocalipsa si noi pur si simplu Ti-am intors spatele…

 [c] Sa vedem acum care este scopul Apocalipsei. Versetul nostru ne raspunde: “Ca sa ARATE…” Ei bine, daca Apocalipsa spune SA ARATE, de ce oare crestinii din zilele noastre citesc “CA SA ASCUNDA”…? Verbul “sa arate” este frate bun cu substantivul “descoperirea”  de la inceputul versetului, si eu cred ca nu ar fi o schimbare de sens daca am spune ca scopul Apocalipsului este sa “EXPLICE”…

[d] Cui sa arate? “Robilor Sai…” Intelegeti? Aici se vede interesul Trinitatii pentru viitorul credinciosilor crestini. Daca te socotesti “robul Domnului” atunci inseamna ca Apocalipsa este scrisa pentru tine personal. Cum ai putea oare sa gandesti ca ea este o carte pecetluita ca sa nu fie inteleasa si in acelas timp sa spui ca Dumnezeu a trimis-o bisericii Sale? In ce scop a trimis-o robilor Sai? Bataie de joc? Asta nu se poate.

 AAAA[f] Ce sa arate? “Lucrurile care au sa se intample in curand” De ce? Ca sa sti ce evenimente vor veni in lume si cum sa te PREGATESTI pentru ele. Este logic, nu? Dar cum sa te pregatesti pentru acele evenimente daca nici nu intelegi despre ce este vorba? Cuvintele acestea sunt fara sens daca Apocalipsa nu poate fi inteleasa.

 [g] “Si le-a facut-o CUNOSCUT (robilor Sai).” Oare ce mahrama vrajita este pusa pe ochii crestinilor din zilele noastre care-i determina sa citeasaca “Si le-a tainuit-o” robilor Sai? Cu ai cui ochelari citim Apocalipsa cand declaram asa siguri de noi ca ea nu poate fi inteleasa?

 [h] Sa revenim acum la primele cuvinte din acest verset: “Descoperirea lui Isus Hristos”. Daca cititi numai primele trei captiole din Apoaclipsa, si daca numarati cate referiri se fac la Isus in mod direct sau prin pronume, veti spune cu hotarare: “Este clar. Cartea aceasta are ca personaj principal pe Isus Hristos.” Deci Apocalipsa nu este numai descoperirea DE LA Isus Hristos, ci ea este in acelas timp si descoperirea DESPRE Isus Hristos. In aceasta carte gasim amanunte alte portretului lui Isus pe care nu le gasim in alte parti ale Bibliei. Carturarii care cunosc greaca ne spun ca din punct de vedere gramatical, ambele traduceri sunt corecte. Deci Apocalipsa este descoperirea DE LA si in acelas timp DESPRE Isus Hristos.

 Ce se intampla cu mancarea pe care o mancam? Ea se transforma in sange, muschi, organe etc., adica devine parte integranta din corpul noastra. Ei bine, daca noi ne vom hrani mintile cu Apocalipsa in care personajul principal este Isus Hristos, oare nu va deveni El o parte integranta din fiinta noastra? Nu va incepe El sa-Si traiasca viata Sa neprihanita in noi? Observati ca tocmai lucrul acesta ne spune Petru ca se intampla in viata noasatra atunci cand studiem profetiile Bibliei. “Şi avem CUVÂNTUL PROOROCIEI făcut şi mai tare; LA CARE BINE FACEŢI CĂ LUAŢI AMINTE, ca la o lumină care străluceşte într-un loc întunecos, PÂNĂ se va crăpa de ziuă şi VA RĂSĂRI LUCEAFĂRUL DE DIMINEAŢĂ ÎN INIMILE VOASTRE.” 2 Petru 1:19. Cine este Luceafarul care va rasari in inimile celor care studiaza profetiile? Insusi Isus Hristos. Vezi Ap. 22:16.

 Va rog sa va ganditi: Daca Isus a fost facut pentru noi “INTELEPCIUNE” (1 Cor. 1:30) si daca rodul hranirii mintilor noastre cu persoana lui Isus Hristos este ca El “rasare” ca Luceafar in inimile noastre, adica incepe sa locuiasca in noi, nu vom avea oare intelepciunea Sa pusa la dispozitie ca sa intelegem Apocalipsa? O, El este foarte interesat sa ne-o explice pentru ca este cartea Lui. El ne-a trimis-o…

 Unii spun: “Sunt atat de multe lucruri infricosatoare in Apocalipsa… Numai urgii, catastrofe, razboaie, balaur si fiare hidoase, cutremure nemaipomenite… Pur si simplu mi-e frica s-o citesc”… Dragii mei, dati-mi voie sa va spun ca aveti o asemenea imagine despre Apocalipsa nu pentru ca ati studiat-o personal ci pentru ca va bazati pe ceea ce spun altii despre ea… Gasim in aceasta carte fiare, coarne, balaur, Anticrist, etc. ? Desigur, dar acestea sunt doar niste simboluri, si indiferent ce ar insemna aceste simboluri, este sigur ca in aceasta carte, incepand cu chiar primul verset al ei, noi Il gasim pe Isus Hristos, Mantuitorul nostru… Amin?

 Observati in cartea lui Daniel, care este sora geamana a Apocalipsei, ca Daniel si cei trei prieteni ai Sai nu au fost parasiti de Dumnezeu in captivitatea Babilonului. Chiar primul capitol din Daniel ne arata ca ei nu au trecut singuri prin marele lor necaz…  Dumnezeu a facut ca Daniel sa capete bunavointa… (v. 9). Dumnezeu a dat acestor patru tineri  stiinta, pricepere… (v.17). In capitolul 2 ei au fost scapati de Dumnezeu de la moarte… In capitolul 3 Isus a intrat cu ei in cuptorul de foc al persecutiei si i-a salvat… Si Daniel nu a fost parasit in groapa cu lei… Intelegeti? Isus a mers cu ei in necazul lor din Babilon si acelas Isus care a poruncit cu stapanire demonilor si a linistit cu porunca Sa furtuna si valurile marii, da, acelas Isus, merege cu noi prin evenimentele descrise in Apocalipsa… Mai inainte de a ne descoperi vreun eveniment din timpul sfarsitului, Apocalipsa (dupa prologul scris de Ioan) ne descopera pe Isus Hristos care lucreaza activ in folosul bisericii Sale. Cititi Ap. 1:10-2:1 si va veti convinge de lucrul acesta.

 

                             – Apocalipsa va continua sa ne asigure

                                ca este intr-adevar o DESCOPERIRE –

Escatologie : Interpretarea cartii Apocalipsa

luni, 20 august 2007, 08:41:16

Autor: Ioan Basa
Subiect: Interpretarea cartii Apocalipsa
Postat: 20 Aug 2007 la 05:41

>>-„Am sa incep curand sa-ti impartasesc felul cum studiez eu personal    Apocalipsul. Analizez si compar, analizez si compar”…

Frate „Diogene”

Sunt  un pasionat cercetator,  si un indragostit de scrierile profetice si in mod deosebit de Cartea Apocalipsei (respectiv Cartea Profetiilor lui Daniel).

Intelegand Glasul Profetiilor eu inteleg mai bine voia lui Dumnezeu si Planul Lui de Mantuire cu Sfintii, cu Israel si cu Lumea in general….

Asa ca si eu voi urmari cu deosebit interes expunerea dumneavoastra.

Din orice lucru, avem ceva de invatat…

Cu respect

ioan basa rob al lui Isus Hristos

PS- am studiat multa literatura pe teme escatologice,( printre altele si cartile Elenei White si cele ale „Turnului de veghere”)….dar tot Scrierile Sfintelor Scripturi raman temelia  Credintei noastre

Escatologie : Interpretarea cartii Apocalipsa

duminică, 19 august 2007, 19:09:22

Autor: Diogene
Subiect: Interpretarea cartii Apocalipsa
Postat: 19 Aug 2007 la 16:09

DRAGA LAURENTIU, nici eu nu scriu pentru polemica. Te vei convinge mai tarziu. Imi dau interesul totusi sa castig de partea Bibliei si a forumului pe toti cei care mi se adreseaza in scris. Parerea mea este ca interpretarile teologilor si cartile lor au produs aceasta mare confuzie prin biserici cu privire la Apocallipsa si cartea lui Daniel. Te rog urmareste-ma, chiar daca nu ai timp sa-mi raspunzi. Pentru inceput eu am doua tinte: [1] Sa arat ca Apocalipsa si Daniel striga la noi cu glas de tunet: „Studiaza-ma personal, caci poti sa ma intelegi.” [2] Cum trebuie sa studiem aceste carti ca sa le intelegem corect. Metoda este cea DUHOVNICEASCA, despre care vorbea fratele Basa, adica prin calauzirea Duhului Sfant, desi inca nu mi-am putut da seama cat de concret experimenteaza dansul aceasta metoda. In timp ce aceste carti sunt foarte incalcite pentru teologi, ele sunt extraordinar de simple pentru credinciosii umili care se simt dependenti de Dumnezeu si nu se incred in intelectul lor.

Am sa incep curand sa-ti impartasesc felul cum studiez eu personal Apocalipsul. Analizez si compar, analizez si compar… Contextul local si contextul general. Primul pas este sa te familiarizezi cu acste carti, chiar daca nu le intelegi. Aceasta te va ajuta foarte mult. Eu sper ca analiza pe care o voi face la cateva versete din Apocalips iti va da curaj sa mi te alaturi in cercetarea cartii. Daca prinzi secretul, este foarte simplu… Nu uita insa ca trebuie sa te bazezi pe Biblie,  nu pe cartile oamenilor. Prin comparatie intre texte Biblia se explica pe sine.

Pe curand

Escatologie : Interpretarea cartii Apocalipsa

Duminică, 19 august 2007, 18:12:09

Autor: Laurentiu
Subiect: Interpretarea cartii Apocalipsa
Postat: 19 Aug 2007 la 15:12

Ai scris mult Diogene…. Imi place. Iti dai interesul. Eu nu prea am timp sa raspund la tot, insa iti pot spune ca ceea ce ai scris tu este adevarat.

Multi sunt intr-o stare de complacere si o mare majoritate din biserici – aici ma refer la toate nu doar la una anume – sunt manipulati inspre ceva care in mod sigur nu este SFINTENIE.

Daca ar exista fonduri speciale, cred ca ar trebui ca acestea sa fie folosite pentru crearea unui IAD pentru persoanele care spun ca fac voia Domnului, cand de fapt ii trag si pe altii dupa ei, adica ii trag in iadul lor. Pentru ei exista rasplata si pedeapsa. Pentru noi cei care cautam fata Domnului si traim in sfintenie va exista tot o rasplata si o pedeapsa – fiecare isi va vedea roada care a semanat-o.

Urmeaza sa revin cu alte detalii.

Referitor la cartea Apocalipsa – aici nu are rost sa facem polemica, pentru ca exista nenumarate pareri si nenumarate interpretari. Adevarul e ca doar cei ce stau in LUMINA lui Dumnezeu vor primii si descoperirea divina cu privire la cele scrise aici – cartea Apocalipsa nu se interpreteaza rational, ci prin post, rugaciune, cautarea fetei Domnului. Cine a facut-o altfel fata de acest fel, a dus pe multi spre ratacire – nu-i de mirare ca multi sunt in drum spre nenorocire vesnica.

http://publicatia.voxdeibaptist.org/discutii_forum_sept07.htm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.