Charles Haddon Spurgeon- BIOGRAFIE

26166405_528164660901519_2122504651006353946_n

Charles Haddon Spurgeon (1834-1892) a fost cel mai cunoscut predicator englez din a doua jumatate a secolului  al XIX-lea. In 1854, la abia patru ani dupa convertirea sa, Spurgeon, pe atunci avand 20 de ani, a devenit pastorul faimoasei biserici londoneze New Park Street (pastorita inainte de cunoscutul teolog baptist John Gill). Comunitatea in scurt timp a depasit capacitatea cladirii, s-au mutat in Exter Hall si apoi in Surrey Music Hall.  In aceste adunari, Spurgeon adeseori predica unei audiente ce numara mai mult de 10,000 – toate acestea in zilele dinainte de a dispune de tehnica amplificarii sunetului. In 1861 comunitatea s-a mutat permanent in noua constructie Metropolitan Tabernacle.

“Capodopera domnului Spurgeon, The Treasury of David (Comoara lui David), care a ocupat mai mult de douazeci de ani din viata aglomerata a autorului, e mult prea cunoscuta pentru a necesita o descriere. Comentariile si expunerile abunda in remarci bogate, sugestive si pline de viata, purtand marca expunerilor sale homiletice si practice, cu care domnul Spurgeon obisnuia sa isi delecteze publicul, in timp ce citea din Sfanta Scriptura. Autorul n-ar fi fost drept fata de sine insusi daca ar fi incercat sa-si ascunda credinta puternica si aprobarea deplina fata de marile idei ale ortodoxiei calviniste. Introducerile scurte sunt foarte bine realizate, aparatul critic e din abundenta, lista sutelor de scriitori din Psalmi, a caror meditatii au contribuit la imbogatirea lucrarii, toate acestea au facut din acest comentariu unul din cele mai voluminoase din cate exista. In orice ocazie, volumele vor fi o enciclopedie de referinta.” [Revista British Quarterly]

“Suntem convinsi ca domnul Spurgeon aduce un serviciu inestimabil Bisericii prin realizarea operei sale. Va veni vremea cand, ca si predicator, el va reprezenta o traditie, iar bunicii le vor povesti nepotilor vizitele pe care le-au facut la Metropolitan Tabernacle , stilul si caracteristicile serviciului, impresia facuta de acel om si de multimea de ascultatori, depanandu-se istorisirea nu isi va pierde din farmec; dar aceasta faima incetul cu incetul va scadea si cu siguranta va dispare printre posibilele idei principale neclare. Va fii imposibil pentru generatiile viitoare sa estimeze influenta pe care Spurgeon, ca un om al cuvantului si al faptei,  a exercitat-o in vremea sa, desi vor fi nenumarate volume de predici indelung discutate, care vor continua sa apara in ciuda controverselor iscate, prezentand  mijloacele prin care poate fi facuta o judecata critica asupra vigurozitatii sale mentale. Domnul Spurgeon, ca orice mare om, e mai mult decat scrierile sale; dar credem ca lucrarea sa Comoara lui David , va face mai mult decat sa castige admiratia generatiilor viitoare, si va sustine reputatia autorului mai mult decat oricare din multele lucrari pe care mainile sale le-au pregatit. Aceasta va trai. Nu exista nimic ca si ea in limba engleza, si implineste un deziderat pe care multi slujitori l-au simtit. Noi credem ca domnul Spurgeon va fi crutat si in deplina putere pentru a implini ceea ce privim cu admiratie a fi capodopera sa.” [The English Independent].

http://www.monergism.ro/index.php/istoria-bisericii/istoria-baptistilor/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.