Cuvinte Binefăcătoare

download

Adăugat De Arise For Christ

Mare parte din viață o petrecem vorbind cu oamenii și ascultând pe cei cu care venim în contact, fie chiar citind spusele și ceea ce ei au scris. Unele cuvinte rămân în amintirea noastră și ne fac plăcere atunci când le reactivăm, pe când unele ne-au întristat, ne-au demoralizat, ne-au rănit… au avut poate urmări negative mai mult sau mai puțin în viața noastră.

Nu vom putea niciodată controla ce spun și scriu alții, dar putem decide noi fiecare ce vom produce prin cuvintele noastre. În Efeseni 4:29 apostolul Pavel spune: ,,Nici un cuvânt stricat să nu vă iasă din gură; ci unul bun pentru zidire, după cum e nevoie, ca să dea har celor ce-l aud.

Ca și credinciosi nu avem voie să rostim cuvinte stricate (”putrezite” în original), ci numai cuvinte bune (benefice) pentru zidire. Acest cuvinte benefice dau har (sau putere) celor care intră în contact cu ele. A zidi comportă ideea de a-i ajuta pe alți să crescă în cele bune, în cele spirituale. O vorbire murdară poate fi atunci când se folosesc cuvinte deșănțate, cu subînțelesuri dubioase, din această categorie pot face parte bancurile deplasate, înjurăturile, ironiile, apelativele referitoare la anumite persoane (sau poreclele înjositoare), poveștile cu conținut imoral, conversațiile lipsite de conținut și ușuratice, bârfa, vorbirea de rău, defăimarea, calomnia, cearta în care se folosesc cuvinte jignitore și cuvinte aspre într-un mod obraznic care afectează demnitatea celuilalt… poate fi limbajul urât, frivol, suburban, pevers, fals (fariseist), lingușitor, disprețuitor, obscen și murdar la care Pavel se referă și în Efeseni 5:4.

Noi îl reprezăntăm pe Dumnezeu și prin vorbirea noastră, iar aceasta ar putea să-L onoreze sau să-L dezonoreze. Trebuie să folosim Cuvântul lui Dumnezeu care are putere spirituală de a produce efecte miraculoase în viața oamenilor. Nu mai contează dacă alții ne vorbesc de rău sau folosesc cuvintele pentru a produce rău, noi întotdeuna să fim gata să vorbim ca niște creștini maturi care se aseamănă cu Hristos, zidind și dând har celor ce ne ascultă!

Pavel ne îndeamnă să ne debarasăm de orice vorbire nefolositoare și să avem o vorbire edificatoare pentru toți oamenii, adecvată oricărei situații, aducând har. Apoi tot Pavel ne îndeamnă în Coloseni 3:8 ,,Dar acum lăsați-vă de toate aceste lucruri: de mânie, de vrăjmășie, de clevetire, de vorbe rușinoase care v-ar putea ieși din gură.” Un creștin nu poate să aibă astfel de obiceiuri urâte.

Ce cuvinte își vor aminti oamenii în urma noastră? Apostolul Iacov atrage atenția asupra ,,limbii” umane cu care putem face bine, dar și rău (Iacov 3:9-10). Sunt multe alte pasaje biblice care ne învață despre vorbire: Proverbe 12: 8, 15:28,15:4, 28, 16:24, 25:11, 31:26 etc.

Cuvintele lasă urme adânci, inclusiv tonul este important când comunicăm, la fel și limbajul trupului, (a gesturilor).

Trebuie să ne gândim la cuvintele care ne ies pe gură, nu ne vom permite libertatea de a ne da drumul la gură chiar sub presiunea unor situații neplăcute crezând că totul se uită. Dacă totuși am făcut-o, este necesar să ne cerem iertare de la cei cărora le-am greșit și să continuăm pocăința venind în fața Domnului.

Ne vom exprima prin cuvinte curate și sănătoase izvorâte din înțelepciune pentru a încuraja, prin care să arătăm înțelegere pentru ceilalți și atunci când greșesc sau ne greșesc, chiar dacă atunci, intenționați bine le transformăm în cuvinte de mustrare, dar călăuzite de dragoste.

Nu-i vom desconsidera pe ceilalți, nu-i vom demoraliza, ci îi vom ajuta să persevereze în creștere, mai ales cea spirituală, alegându-ne cu grijă cuvintele. Motivația care stă în spatele cuvintelor noastre este importantă pentru că ea poate scoate la iveală adevărul și scopul din spatele cuvintelor pe care le exprimăm.

Avram Sabou

http://ariseforchrist.com/blog/articles/16/cuvinte-binefacatoare-273?u

https://ardeleanlogos.wordpress.com/articole/cuvinte-binefacatoare/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.