Studiu privind limitarea dreptului la libertatea religioasă

marți, 26 iunie 2018

download

Acum 2,000 de ani, Biblia ne spune că Isus din Nazaret a fost crucificat pentru că ar fi încercat o răsturnare de putere în Iudeea. Au trecut două milenii, însă omenirea încă nu a reușit să eradicheze persecuția religioasă. De fapt, recent a fost făcut public un index conform căruia libertatea religioasă este tot mai amenințată.

Centrul american de cercetare Pew Research evaluează obstacolele în calea respectării dreptului libertății religioase din două perspective: prima se bazează pe evaluarea constituției țărilor și a doua pe rapoartele guvernelor și a organizațiilor ce apără drepturile omului. Prin urmare sunt analizate într-un index, pe de o parte, legile și politicile care limitează exprimarea convingerilor religioase în baza restricțiilor impuse prin guvern, iar pe de altă parte, în alt index, violența și alte forme de intimidare din partea societății. Toate restricțiile, luate împreună, sunt surprinzător de ridicate: studiul le clasifică ca fiind „ridicate” sau „foarte ridicate” în 1/4 din cele 198 de țări supuse studiului. Mai mult decât atât, situația devine din ce în ce mai alarmantă: atât indicatorii legați de guvern, cât și cei sociali, arată că libertatea religioasă s-a înrăutățit din anul 2015.

Restricțiile impuse de către stat cu privire la libertatea cultelor este ridicată în Orientul Mijlociu și America de Nord, leagănele credințelor avraamice. În aceste regiuni, 95% din guverne sunt acuzate de hărțuială și de aplicare a forței împotriva grupurilor religioase, politicile din Egipt fiind cele mai aspre în acest sens. Pe de altă parte, țările europene, inclusiv acolo unde există cele mai liberale democrații seculare, se arată și ele a fi intolerante la capitolului libertății religioase. Centrul de cercetare Pew a depistat 200 de cazuri de constrângere religioasă din partea guvernului nu doar în Rusia (țară care interzice unele forme de practicare publică a religiei), dar și în Franța, țară unde există o prohibiție cu privire la acoperirea feței în spațiile publice.

Indicatorii sociali clasificați în index au, în mare parte, legătură cu violențele mob (răscoale, tulburări a maselor). În India au fost înregistrate 561 de incidente în primele 10 luni a anului 2015 care au generat conflicte fizice din cauza motivelor religioase și care s-au soldat cu 90 de decese și 1,689 de răniți. Deși astfel de incidente sunt mult mai rare în Europa, acestea au loc din ce în ce mai des. Studiul a numărat 17 incidente de tipul violenței mob pe continentul european în anul 2015, iar de atunci numărul acestora a crescut cu siguranță.

https://www.stiricrestine.ro/2017/04/19/studiu-privind-limitarea-dreptului-la-libertatea-religioasa/?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.