Închide

Andrei Caramitru și hulele împotriva Fecioarei Maria

Andrei Caramitru și hulele împotriva Fecioarei Maria
Andrei Caramitru ne urează la mulți ani de Sfânta Maria printr-o serie de hule și blasfemii la adresa Sfintei Fecioare Maria.
Noul Vadim Tudor al PLUSR-Rezist ne spune că Fecioara Maria nu e altceva decât cultul lui Isis, mama lui Horus, „reîncarnat” în creștinism. El își demonstrează teza elucubrantă prin două poze – una a lui Isis-Horus, și o icoană bizantină a Fecioarei Maria cu pruncul Iisus în brațe.
– Șmecheria din spatele tezei lui Andrei Caramitru poate să fie demontată foarte ușor dacă ne uităm chiar la poza cu care își ilustrează acesta scamatoria. Statuia lui Isis-Horus seamănă cu icoana bizantină doar privită dintr-un anumit unghi; din alte unghiuri (de exemplu, din față), statuia aceea nu aduce deloc cu respectiva icoană bizantină; gestica e diferită, la fel e și poziția corpurilor personajelor, a mamei în raport cu copilul, semnificația gesturilor e cu totul alta, etc.
– Cultul lui Isis-Horus nu are nici o legătură cu venerarea în bisericile apostolice a Fecioarei Maria. Isis îl învie pe soțul ei mort, Osiris, după ce acesta fusese tăiat în bucăți de Set; Isis este, în același timp, și fratele lui Osiris; Isis și Osiris sunt asociați cu abundența vegetației și cu fertilitatea solurilor inundate de Nil, și sunt zeități imanente, adică aparțin lumii acesteia. Horus este moștenitorul lui Osiris și rivalul lui Set. Horus ar fi rădăcina dinastiei faraonilor care au domnit în Egipt. În alte tradiții, mama lui Horus nu este Osiris, ci zeița Hathor (simbolizată printr-o vacă); zeița Hathor îi este, în același timp, și mamă, și soție lui Horus.
– Ce legătură au aceste zeități ale vegetației, aflate în relații incestuoase unele cu altele, cu o tânără evreică fecioară și evlavioasă, aflată în rugăciune, care acceptă de bunăvoie planul și lucrarea lui Dumnezeu? Ce legătură au aceste zeități care aparțin planului imanent al lumii acesteia cu miracolul întrupării transcedentale a Celui necuprins, Acela care a făcut cerul și pământul? Ce legătură are Horus, care este strămoșul faraonilor din Egipt, cu Hristos, care spune foarte explicit că „Împărăția Mea nu este din lumea aceasta”? Cele două figuri sunt cum nu se poate mai diferite – în fapt, sunt radical opuse.
– Cultul Fecioarei Maria nu a fost „inventat” de Sf. Ambrozie, așa cum scrie Calamitru Jr. Cultul Fecioarei Maria are rădăcini solide în Evnaghelii. Arhanghelul Gavriil îi aduce din cer Fecioarei Maria mesajul divin, zicându-i „bucură-te ceea ce ești plină de har!”. Elisabeta, verișoara sa, o întâmpină, la rândul ei, rostind „binecuvântată ești tu între femei!”. O femeie din popor, minunându-se de frumusețea pildelor rostite de Iisus, exclamă spontan: „Fericit este pântecele care Te-a purtat și sânii la care ai supt! Când Mântuitorul Hristos se afla pe Cruce, nu numai că Acesta nu o uită în pofida chinurilor și durerilor dramatice. Ci îi acordat o atenție specială, încredințând-o ucenicului iubit, prin cuvintele: „Fiule, iată pe mama ta!” – cu alte cuvinte, „să ai grijă de ea ca de propria mamă”. În plus, pe Fecioara Maria o regăsim în toate prorocirile mesianice ale Vechiului Testament: firul mesianic care prevestește întruparea Mântuitorului este mereu împletit cu cel care prorocește despre lucrarea Fecioarei Maria.
– Iar Mircea Eliade nu susține perspectiva evoluționistă asupra istoriei, așa cum crede Calamitru Jr. Mircea Eliade vorbește despre mituri și miteme care se găsesc în toate culturile lumii; cum este mitul unui potop universal, care se regăsește până și la civilizațiile de aborigeni din Australia. Dar nu spune că aceste mituri și miteme „evoluează” unele din altele; ci acceptă ipoteza că ele ar putea să aibă o cauză sau o origine comună (de exemplu, chiar să fi existat un potop universal de pe urma căruia să fi rămas aceste mituri).
– Încă o dată, acest truc „evoluționist” poate să îți iasă doar dacă privești lucrurile dintr-un anumit unghi care dă o anumită iluzie optică. Și dacă expediezi totul într-o postare de cinci rânduri, în care nu intri în nici un fel de detalii. Pentru că dacă intri fie și un pic în detalii, iluzia prestidigitatorului se prăbușește.
În sfârșit, dacă tot vorbim de Evanghelii, aș pune mai degrabă postarea lui Andrei Caramitru pe baza acestor versete din Apocalipsa Apostolului Ioan: „Iar când a văzut balaurul că a fost aruncat pe pământ, a prigonit pe femeia care născuse pruncul” (11:13); „Și balaurul s-a aprins de mânie asupra femeii și a pornit să facă război cu ceilalți din seminția ei, care păzesc poruncile lui Dumnezeu și țin mărturia lui Iisus.” (11.17); „Și și-a deschis [fiara] gura sa spre hula lui Dumnezeu, ca să hulească numele Lui și cortul Lui și pe cei ce locuiesc în cer.” (13. 6). Știm, așadar, că Fecioara Maria va fi o țintă predilectă a acestor hule, și că aceste hule vor fi pline de multă răutate și viclenie.
Iar dacă pentru Calamitru Jr. Fecioara Maria este doar o Isis, adică o zeitate care nu există, de ce face atâtea spume la gură și se obosește atâta să o hulească? După se preface viclean că urează la mulți ani celor care îi poartă numele Sfintei Maria?
PE ACELAȘI SUBIECT

https://www.activenews.ro/stiri-politic/Andrei-Caramitru-si-hulele-impotriva-Fecioarei-Maria-

Un gând despre “Andrei Caramitru și hulele împotriva Fecioarei Maria

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi sus
Tinerețe în cuvânt

„Nimeni să nu disprețuiască tinerețile tale!”

Ana-Maria Negrilă

Universul între paginile unei cărți

Nervi de Sezon

Blog Filozofic

POPAS PENTRU SUFLET

Cristian Ionescu

Agora Christi

Blog evanghelic de teologie publica

Alteritas

cu Dănuț Jemna

Pagina creștină

Simion Ioanăș

Danut Tanase

E viată pe pamânt!

danielmiclea

Inca un gand

Aradul Evanghelic

... pentru arădeni şi despre arădeni...şi nu numai!

barzilaiendan.wordpress.com/

Un Barzilai izvorât din Dan - O anagramare pentru Daniel Branzai

Nickbags

Har si Pace

Vrăbiuțe

Cip! Cip!

Bogdan DUCA

Pentru ca în viitor nu vreau să se spună "Acele timpuri au fost întunecate pentru că până și el a tăcut"...

ARMONIA MAGAZINE - USA

Locul in care te intalnesti cu CREDINTA.

Mana Zilnica

Mana Zilnica

Life Mission

"Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui"

Ciprian I. Bârsan

...din inima pentru tine

Informatii si mesaje

Pecetea Dumnezeului Celui Viu primită de către Maria Divinei Milostiviri în mesajele de la Sfânta Treime și Fecioara Maria

Bucuresti Evanghelic

A topnotch WordPress.com site

Misiunea Genesis

Susținem misionari și proiecte de misiune peste tot în lume

Marius Cruceru

...fără cravată

Cu drezina

de Teofil Stanciu

Semnele vremurilor

Lumea contemporana in lumina profetiilor

Miere și migdale

Luați cu voi ... puțin leac alinător și puțină miere, mirodenii, smirnă, fisticuri și migdale - Geneza 43:12

Noutati Crestine

Ca sa stii!

PERSPECTIVE CRESTINE

Gânduri către o altă lume...

Creştinul azi

Revista Uniunii Bisericilor Creştine Baptiste din România

Persona

Blog of Danut Manastireanu

Revista ARMONIA - Saltmin Media

Hrană pentru minte și lumină pentru suflet

Moldova Creștină

Răspunsuri relevante și actuale din Biblie

EvangheBlog - Un blog din suflet, pentru suflet

„Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El, să nu piară, ci să aibă viața veșnică.” (IOAN 3: 16) „Dacă cred că există Dumnezeu şi El nu există, n-am pierdut nimic. Dar dacă nu cred că există şi El există cu adevărat, atunci am pierdut foarte mult.” (BLAISE PASCAL, filosof, matematician și fizician creștin francez)

%d blogeri au apreciat: