Pagina de Teologie / Este Duhul Sfânt o persoană sau o putere? Caius Obeada vs Marinaru

download-1

Pagina de Teologie

În acest număr:

  Ce este credinţa? [prima pagină]
  Este Duhul Sfânt o persoană sau o putere? [pe această pagină]

Este Duhul Sfânt o persoană sau o putere (forţă)?

În acest număr vă prezentăm parte a unei discuţii începute pe tema referitoare la persoana Duhului Sfânt, discuţie care apare pe Forumul nostru, la secţiunea de Teologie. Numele de la începutul fiecărei postări este al persoanei care şi-a exprimat părerea în această discuţie precum şi răspunsurile primite.

Marinaru – Postat – 07/06/06

–––––––––––––––––––––––––––

Cateva intrebari pentru cei care cred ca Spiritul Sfant este o persoana…

Unde spune Biblia ca Spiritul Sfant este Dumnezeul Atotputernic?

De ce nici Intr-o viziune biblica Spiritul Sfant nu este prezentat ca o persoana, cum este Tatal si Fiul? (vezi Fapte7: 55,56; Isaia 6:1,2; Apocalipsa 4:2).

De ce vorbeste Biblia de Spiritul Sfant ca fiind Spiritul lui Dumnezeu si Spiritul lui Cristos (Romani 8:9) daca Spiritul Sfant este o persoana distincta de ei, si nu o manifestare a lor (Ioan 15:26).

De ce Biblia vorbeste de relatia de intimitate si afectiune dintre tatal si Fiul insa nu si de relatia cu Spiritul Sfant?

De ce apostolul Ioan vorbeste de partasia cu Tatal si cu Fiul dar nu si cea cu Spiritul Sfant?

De ce in Biblie gasim rugaciuni la Tatal si la Fiul insa nicaieri in Biblie nu gasim rugaciuni adresate Spiritului Sfant?

Stim numele Tatalui si stim numele Fiului dar care este numele Duhului Sfant ?

De ce Spiritul Sfant apare ca un porumbel sau ca limbi de foc si nu apare ca un om daca este o persoana ?

Caius Obeada – Postat – 09/06/06

–––––––––––––––––––––––––––

Parintii Bisericii Primare au aparat doctrina Trinitatii. De 2000 de ani scrieri si explicatii se pot gasi in toate limbile in tratarea subiectului Duhului Sfint.. Defapt este greu sa gasesti o scuza sa nu fi gasit destule materiale.

Nu lipsa de materiale ne face sa nu intelegem subiectul, ci lipsa de Duhul Sfint. Lipsa intelegerii dumnezeirii Duhului Sfint se datoreaza nu capacitatii intelectuale ci a capacitatii spirituale.

Coram Deo!

Marinaru – Postat – 09/06/06

–––––––––––––––––––––––––––

Caius Obeada cu siguranta nu te referi la invataturile apostolice pentru scriptura nu contine nici un argument pentru doctrina Trinitatii. Doar pe speculatii se ajunge la aceasta doctrina nici nu e de mirare ca prima idee apare in 325 si crezul asa cum este in ziua de azi doar in 382. Din punctul meu de vedere Spiritul Sfant este o taina. Nu pot sa spun nici ca este forta nici ca este persoana. Probabil ca inclin totusi spre „suflare” mai ales din interpretarea literala a…

Ioan 20:22 Dupã aceste vorbe, a suflat peste ei si le-a zis: „Luati Duh Sfânt!

Caius Obeada – Postat – 10/06/06

––––––––––––––––––––––––––-

Draga Marinaru,

Cea ce pentru unii dintre noi este o certitudine, pentru tine sunt niste speculatii. Se pare ca ai niste cunostinte limitate referitor la argumentul trinitatii, insa pe care te-ai hotarit sa nu le accepti. Nu este obligatia sau insarcinarea mea sa te fac sa intelegi Cuvintul lui Dumnezeu. Daca Duhul Sfint nu o poate face, cum as putea sa o fac eu????

Dar pentru ca nu crezi in existenta Trinitatii, cea ce ne ramine este sa discutam la un nivel intelectual despre niste opinii personale.

Cea ce face ca Duhul Sfint sa fie o Persoana, este relatia care exista in Dumnezeire intre cele 3 Persoane, Tatal, Fiul si Duhul Sfint. Unitatea celor 3 si modul in care lucreaza impreuna este descrisa pe paginile Bibliei, indiferent daca vrem sa acceptam sau nu.

 1. Are un Nume: Mingiiatorul (EKEINOS) Ioan 16:13
 2. Este un alt Ajutor (PARAKLETOS, in greaca folosit todeauna ca o persoana): ….Si Eu voi ruga pe Tatal, si El va va da un alt PARAKLETOS (Ajutator), care sa ramina cu voi in veac…. (Ioan 14:16)
 3. Este trimis de Dumnezeu in numele lui Isus: ….Dar Mingaietorul, adica Duhul Sfint, pe care-l va trimete Tatal, in Numele Meu, va va invata toate lucrurile, si va va aduce aminte de tot ce v-am spus Eu…. (Ioan 14:26)
 4. Este trimis sa marturiseasca despre Hristos: …..Cind va veni Mingaietorul, pe care-L voi trimete dela Tatal, adica Duhul Adevarului, care purcede dela Tatal, El va marturisi despre Mine….. (Ioan 15:26)
 5. Este trimis sa dovedeasca lumea vinovata de pacat: …..Si cind va veni El, va dovedi lumea vinovata in ce priveste pacatul, neprihanirea si judecata…. (Ioan 16:8)
 6. Are calitatile necesare sa fie considerat o persoana:

 1. Aude; …ci va vorbi tot ce va fi auzit…. (Ioan 16:13)
 2. Vorbeste; …Dar Duhul spune lamurit ca in vremurile din urma…. (1 Tim. 4:1)
 3. Se intristeaza: ….Sa nu intristati pe Duhul Sfint al lui Dumnezeu… (Ef. 4:30)
 4. Proslaveste: ….El Ma va proslavi, pentruca va lua din ce este al Meu…. (Ioan 16:14)
 5. Descopera: …Tot ce are Tatal, este al Meu: deaceea am zis ca va lua din ce este al Meu, si va va descoperi…. (Ioan 16:15)
 6. Este un martor: …Insusi Duhyl adevereste impreuna cu duhul nostru ca sintem copii ai lui Dumnezeu…. (Rom. 8:16)
 7. Un mijlocitor: ….Dar insusi Duhul mijloceste pentru noi cu suspine negraite… (Rom. 8:26)
 8. O calauza: …Caci toti ceice sint calauziti de Duhul lui Dumnezeu sint fii ai lui Dumnezeu…. (Rom. 8:14)

….Atunci Isus a fost dus de Duhul in pustie…. (Mat. 4:1)

 1. Da inspiratie: …oamneii au vorbit dela Dumnezeu, minati de Duhul Sfint…. (2 Pet. 1:21)
 2. Duhul comanda: …Pe cind slujeau Domnului si posteau, Duhul Sfint a zis: Puneti-Mi deoparte pe Barnaba si pe Saul pentru lucrarea la care i-am chemat… (Fapt. 13:2)
 3. Duhul interzice sau permite: …Findca au fost opriti de Duhul Sfint sa vesteasca Cuvintul in Asia……se pregateau sa intre in Bitinia: dar Duhul lui Isus nu le-a dat voie…. (Fapt. 16:6-7)
 4. Duhul invata: ….ci cu vorbiri invatate de la Duhul Sfint, intrebuintind o vorbire duhovniceasca pentru lucrarile duhovnicesti…. (1 Cor. 2:13)

….. Duhul Sfint, pe care-l va trimete Tatal, in Numele Meu, va va invata toate lucrurile…… (Ioan 14:26)

 1. Duhul cerceteaza: …caci Duhul cerceteaza totul, chiar si lucrurile adinci ale lui Dumnezeu…. (1 Cor. 2:10)
 2. Duhul condamna: … Si cind va veni El, va dovedi lumea vinovata….. (Ioan 16:8)
 3. Duhul reveleaza: …Duhul Sfint il instiintase ca nu va muri inainte sa vada pe Hristos Domnul…. (Luca 2:26)
 4. Duhul ia decizii: …Caci s-a parut nimerit Duhului Sfint si noua, sa nu mai punem peste voi alta greutate decit ceeace trebuie…. (Fapt. 15:28)

Sper ca „suflarea” de care mentionezi sa te ajute putin in intelegerea Scripturilor.

Coram Deo!

Marinaru – Postat – 10/06/06

–––––––––––––––––––––––––––

admin Spiritul Sfant nu are un nume pentru ca „mangaietor” nu este folosit ca un nume mai ales ca este folosit doar odata. In schimb el nu este numit asa niciodata de apostoli. Mi-ai dat exemple unde Spiritul Sfant pare ca are sentimente dar daca ai sa citesti atent toate contextele ai sa vezi ca nu Spiritul Sfant are aceste sentimente ci oamenii care au Spirit Sfant au aceste sentimente. Mai mult de atat scriptura personalizeaza si intelepciunea cand spune ca are copii sau cand spune ca este langa Dumnezeu (proverbe 8:29,30), si pacatul si moartea cand spune ca ei vor fi regi, apa si sangele marturisesc si Dumnezeu este numit Stanca si Foc Mistuitor. Totusi noi nu tragem concluzia ca intelepciunea este o persoana sau Dumnezeu este o piatra.

Eu am citit toate aceste argumente cu privire la Spiritul Sfant care il fac poate „o persoana” dar am citit si faptul ca el boteaza, umple, unge, este omniprezent, este in mai multe persoane in acelasi timp lucruri pe care o persoana bine delimitata nu ar putea sa le faca. Asadar sunt cateva optiuni cu privire la Spiritul Sfant si anume:

 1. El este Spiritul Tatalui
 2. El este Spiritul Fiului.
 3. El este un Spirit Slujitor.
 4. El este si Spiritul Tatalui si al Fiului.
 5. El este o suflare, o forta.
 6. El este o persoana.

Pot fi mai mult decat una adevarata…

Daca ai timp si rabdare si raspunsuri poate ai sa te uiti putin si peste intrebarile care le-am scris mai sus…

Daca ar fi sa cred in existenta trinitatii ar trebui sa accept urmatoarele.

Trei adevaruri fundamentale alcatuiesc Trinitatea:

 1. Primul adevar: monoteismul, ce afirma ca exista Un Singur Dumnezeu
 2. Al doilea adevar: pluralitatea Dumnezeirii: In Dumnezeire exista Trei

Persoane

 1. Al treilea adevar: co-egalitatea si co-eternitatea Persoanelor, egale in

putere.

Noi nu putem sa alegem ce dorim si sa lasam ce nu dorim trebuie sa acceptam tot la pachet. Asadar daca tu crezi ca Dumnezeirea este o Trinitate atunci trebuie sa accepti cele 3 puncte de mai sus (ele fiind crezul Atanasian). Eu nu pot sa accept unele din aceste „trei adevaruri” pentru ca ele contrazic ce spune scriptura.

Caius Obeada – Postat – 12/06/06

–––––––––––––––––––––––––––

Subiectul pe care vrei sa-l tratam este destul de complex, avind in vedere ca amindoi avem pozitii diferite, iar scopul dezbaterei este mai mult ideological decit teologica. Am sa incep sa fac citeva corectari la cea ce ai scris:

 1. Ai scris ca MANGAIETOR nu este folosit ca un nume mai ales ca este folosit doar odata.

PARAKLETOS sau MANGAIETOR este folosit de 4 ori in Evanghelia lui Ioan: Ioan 14:16, 26, 15:26, 16:7.

In ce priveste numele: care este numele lui Dumnezeu? Cind Moise a intrebat pe Dumnezeu care este numele Lui, ce a raspuns Dumnezeu? Poate ca o sa te lamuresti singur in ce priveste importanta numelui Duhului Sfint.

Isus a identificat pe Duhul Sfint folosind doua pronume masculine: PARAKLETOS si EKEINOS. In Ioan 14, 15 si 16 gasesti folosirea acestor pronume.

 1. Mi-ai scris referitor la Duhul Sfint: „….o persoana bine delimitata nu ar putea sa le faca.”, referindu-te la omniprezenta.

Una din caracteristicile principale care il caracterizeaza pe Dumnezeu, sau il califica pe Dumnezeu sa fie Dumnezeu este omniprezenta. Daca Dumnezeu nu este omniprezent, El nu este Dumnezeu. A compara pe Dumnezeu cu calitatile si posibilitatile unei creaturi este a degrada capabilitatea Dumnezeirii.

 1. Referitor la intrebarile pe care le-ai pus se poate vedea nu numai opinia pe care o ai dar si lipsa de sinceritate de care dai dovada.
 2. Faci confuzie in intelegerea termenului de Dumnezeu Atotputernic. Termenul de Dumnezeu Atot puternic face referinta la Trinitatea Dumnezeirii incorporind Tatal, Fiul si Duhul Sfint.
 3. Ai scris ca Tatal si Fiul sunt prezentate ca o persoana in viziune Biblica. IN care viziune Tatal a fost vazut ca o persoana, cind Fiul a spus ca nimeni nu l-a vazut pe Tatal?
 4. Spiritul lui Dumnezeu si Spiritul lui Cristos denota unitatea Trinitatii.
 5. Intimitatea de care Noul Testament vorbeste in relatia de Tatal/Fiul este in contextul Planului de Mintuire in care Fiul devine pretul mintuirii alesilor lui Dumnezeu.
 6. NU am inteles despre ce vorbesti cind faci referinta la partasia cu Spiritul Sfint?????
 7. Rolul Duhului Sfint in Trinitate a facut ca prezenta Sa sa nu fie expusa asa cum este cea a Fiului. Cunoastem rugaciunea Tatal Nostru, insa care rugaciune este adresata Fiului, fara sa incorporeze pe Duhul Sfint????
 8. Cred ca am raspuns la intrebarea numelui Duhului Sfint……
 9. Duhul Sfint apare ca un porumbel, iar Tatal apare ca un sursur. Dece???? O sa ajungi sa cunosti raspunsul la aceasta intreabare cind o sa-l intrebi pe El.

Modul retoric in care ai pus intrebarile denota opinia pe care o ai. Nu esti primul si nu vei fi ultimul care sa continua o erezie a primului secol. Sper ca rindurile pe care le-am scris sa fie folositoare celor care citesc aceste rinduri.

Coram Deo!

http://publicatia.voxdeibaptist.org/teologie1_sept06.htm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.