Truța Ioan 1900 – 1973, din Curtici

download-1

Truța Ioan 1900 – 1973, din Curtici

S-a născut în 12 aprilie 1900 în localitatea  Curtici, jud. Arad, din familie de credincioși baptiști, de naționalitate română.

A absolvit 4 clase primare și cursurile Seminarului Teologic Baptist din București.

 A de­pus mărturia credinţei personale prin botez, la vârsta de 16 ani, în ziua de 16 octombrie 1916,  mărturie păstrată cu dem­nitate până la ultima suflare a vieţii sale, de 73 de ani. A fost botezat de fr. Gh. Vărşendan.

În ziua de 25 aprilie 1927, a doua zi de Paște, tineretul baptist din Curtici a făcut o serbare în două părți. A doua parte a fost condusă de tânărul frate, elev al Seminarului Teologic Baptist din București.

În ziua de 4 iunie 1928 se căsătorește în localitatea Pecica cu sora Livia și Domnul i-a binecuvântat cu 4 copii: Ionel născut în 1930, Lidia 1932, Viorel 1934 și Estera 1939.

Simțind chemarea sfântă de a vesti Evanghe­lia lui Isus Hristos, a împărtăşit aceasta Bi­sericii din care făcea parte, iar Biserica după ce s-a rugat Domnului, l-a trimis la Seminarul Teologic Baptist din Bucureşti, pentru a fi cât mai bine pregătit pentru această măreaţă sluj­bă. A urmat cursurile Seminarului Teologic între anii 1926—1928, după care a fost ordi­nat ca pastor al Bisericii Arad-Șega, de către frații: Mihai Munteanu, Ioan Moţ și Berbecar Vasile, conform învățăturii Noului Testament, slujind această Biserică timp de 15 ani.

Fratele TRUTA IOAN s-a bucurat de pres­tigiu în lucrarea Domnului, pe care a slujit-o ca păstor între anii 1928—1960 în mai multe localităţi din Comunitatea Timişoara, cât şi în diferite însărcinări în slujirea Comunităţii bisericești fără întrerupere, timp de 45 de ani. A condus în calitate de preşedinte, fosta co­munitate de Arad-Pârneava și Școala Dumini­cală, a administrat literatura Comunităţii în acea vreme.

Pe toiagul său de păstor se putea citi blândețe, îngăduinţă cu cei slabi, bunătate, credincioşie şi multă răbdare. A făcut cu multă bucurie lucrarea pe care zice poetul că „în­gerii cu drag ar face“, iar în această lucrare s-a caracterizat prin prietenie, amabilitate cu toţi, dovadă fiind oamenii care au venit să-l sa­lute la despărţire. Avea un suflet mare şi fin,  era de principiul său să nu jignească pe ni­meni şi de acest principiu s-a ţinut toată via­ţa. Întrunea în mod fericit cele două calități: râvna pentru lucrarea Evangheliei şi pricepe­rea. Era larg și tolerant cu credincioșii din alte culte, dar neclintit în convingerile sale. Imita, parcă, pe marele Apostol Pavel în slujire şi renunţare, nefolosindu-se de drepturile sale.

A fost modest şi harnic, răbdător şi resemnat în purtarea sa zilnică.

In ziua de 29 septembrie 1973 a încetat din viață fratele Truța Ioan, dându-și sufletul în mâna Creatorului său.

Serviciul de înmormântare a fost condus de fr. Cocean Marcel, pastorul Bisericii Baptiste din Arad-Sega, unde fr. Truţa Ioan a fost mem­bru, în fața unei mari mulțimi de credincioși, prieteni, rude și cunoscuți. Au luat cuvântul frații: Mârza Ilie, Mircu Cocariu, Mara Cornel, Marcu Nichifor, Stanca Ioan și fr. Găvăgină Irimia, vicepreședinte al Uniunii. La serviciul ce a avut loc la cimitir au luat cuvântul frații : Românu Nicolae, Chiu Mihai, Bâcu Ioan.

Serviciul funebru a fost împodobit de cântări melodioase.

Surse:

Cocean Marțian

Daniel Stoica

Găvăgină  Irimia

Glasul Tineretului Baptist

Îndrumătorul Creștin Baptist

https://wordpress.com/read/feeds/94707255/posts/2343479198

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.