POLONIA: Tribunalul Constituțional se pronunță în favoarea libertății de conștiință

10.07.2019  |    Mapamond Crestin  |   69  |     2 mi

Pe 26 iunie 2019, Tribunalul Constituțional al Poloniei a confirmat că furnizorii de servicii și proprietarii de întreprinderi au dreptul să-și desfășoare afacerile conform convingerilor proprii, fără riscul de a li se aduce acuzații penale.

Decizia tribunalului a invalidat o hotărâre anterioară a Curții Supreme a Poloniei, de a-i aduce acuzații penale unui tipograf din Łódź, care refuzase să tipărească materiale ce promovau un eveniment cu care nu era de acord. Nu a putut să promoveze ceva care era împotriva conștiinței lui și a fost condamnat, convingerile religioase nefiind considerate un motiv întemeiat al faptului că nu și-a oferit serviciile.

„Nimeni nu ar trebui forțat să aleagă între profesie și credință. Astăzi, Tribunalul Constituțional a decis să susțină dreptul la liberă conștiință a proprietarilor de întreprinderi. Dreptul la libertatea de conștiință, protejat de toate tratatele majore pentru drepturile omului, trebuie să includă și să protejeze dreptul la a acționa în consecință. Decizia de azi confirmă acest drept fundamental, afirmând că indivizii au dreptul de a-și trăi viețile acasă și la locul de muncă în conformitate cu convingerile lor”, a spus Alice Neffe, consultant legal pentru ADF International la Bruxelles, care a inițiat intervenția ADF Internațional în acest caz.

Tribunalul a declarat, printre altele, că termenii „fără motiv întemeiat” nu pot fi definiți clar. Prin urmare, „penalizarea refuzului de a furniza servicii fără un motiv întemeiat constituie o interferență cu libertățile furnizorului de servicii, în special cu libertatea contractuală, dreptul la exprimarea opiniilor, sau de a acționa în conformitate cu propria conștiință”. Judecătorul-raportor a adăugat că lupta împotriva discriminării nu poate fi făcută cu prețul acestor libertăți. În consecință, Tribunalul a hotărât că Articolul 138 din Codul Ofenselor este neconstituțional.

Condamnări criminale din cauza trăirii conform conștiinței

În 2015, un tipograf polonez a refuzat să-și folosească afacerea pentru a promova materiale care nu se aliniau cu conștiința și credința lui. O organizație LGBT îi ceruse să tipăreasscă un banner pentru un eveniment, iar el a refuzat cererea. Rezultatul a fost o serie de acțiuni în instanță care au culminat la Curtea Supremă, care a menținut acuzarea. Judecătorii l-au declarat vinovat de a fi refuzat ilegal să-și ofere serviciile fără „un motiv întemeiat” și i-au impus sancțiuni. Conform Curții, convingerile religioase nu ar fi constituit „un motiv întemeiat”.

Drept rezultat, o revizie constituțională a legii, inițiată de ministrul Justiției, Zbigniew Ziobro, care denunțase anterior legea drept „un abuz la adresa libertății”, fiindcă „obligă cetățenii să furnizeze sevicii care contravin convingerilor personașe. Statul nu ar trebui să pună presiuni asupra oamenilor, obligându-i să adopte un asemena comportament”. ADF International a depus o intervenție la Tribunalul Constituțional în 20 iunie 2018.

În Europa, drepturile la conștiință se află în pericol

Recent, drepturile la conștiință au fost contestate regulat în diferite state ale Europei………………

Sursa: ADF

https://alfaomega.tv/stiri/mapamond-crestin/10836-polonia-tribunalul-constitutional-se-pronunta-in-favoarea-libertatii-de-constiinta

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.