De ce Israel? Raportarea creștinilor la evreii de azi – editorial de Sorin Pețan

Un articol pentru creștinii români sceptici cu privire la relevanța Israelului pentru creștinism azi, despre raportarea noastră, a creștinilor, la Israel și poporul evreu. 

Multă lume, inclusiv evreii, au crezut că, datorită alegerii lor ca popor de către Dumnezeu, evreii sunt speciali iar restul popoarelor sunt inferioare. Poate aceasta să fi fost una din cauzele antisemitismului. Însă Dumnezeu a ales evreii pentru noi, pentru a ne binecuvânta pe noi, lumea întreagă, nu i-a ales (doar) pentru ei înșiși. Toată lumea a fost vizată, de la începutul legământului cu Avraam, să fie binecuvântată prin intermediul evreilor. Iar apogeul acestei binecuvântări a lumii întregi, prin evrei, a venit sub chipul lui Isus. Chiar El spune „Mântuirea vine de la iudei” (Ioan 4:22), dar versetele următoare arată că ea depășește cadrul iudaic.

Istoria dintre creștini și evrei e lungă și a fost marcată de suspiciune și rezervă, de ambele părți. Evreii nu s-au purtat foarte bine cu creștinii din Biserica Primară, deși primii creștini erau evrei. Nici noi, creștinii, din păcate, nu le-au rămas datori după aceea. Și totuși, cu bune sau rele, chiar Pavel, cel care a fost principalul promotor al includerii Neamurilor în Noul Legământ, scrie clar în Romani că noi, creștinii, suntem altoiți în rădăcina Israelului, iar aceștia sunt temporar într-o stare de orbire spre beneficiul nostru, dar nu permanent. De aceea, noi vă îndemnăm să susțineți pe evrei, sunt (încă) parte din planul lui Dumnezeu.

Au toate acestea legătură cu statul modern secular Israel, care uneori are politici controversate? Da, există o legătură. După Holocaust, a devenit evident pentru întreaga lume nevoia unui stat care să-i protejeze pe evrei, sau măcar să le dea dreptul să se apere când sunt atacați, cum a fost cazul decretului lui Haman pe vremea Esterei, în Biblie.

Israelul este o minune modernă, o țară de doar 71 de ani! România are o istorie mai lungă ca stat, și nu are vecini care și-au jurat să o șteargă de pe hartă, dar această țară mică este înaintea României, ca dezvoltare, atitudine, inovare, ca deschidere. Au fost un popor care literalmente a făcut deșertul să înflorească, precum profeția din Isaia 35, prin muncă asiduă și tehnologie, dar și având un sentiment al chemării și al timpului împlinit.

Isus a indicat renașterea Israelului ca fiind un semn al vremurilor de pe urmă (Matei 24:32-35). Israelul a fost o țară care a luat naștere „într-o zi”, ca profeția din Isaia 66. În prima zi de existență, statul Israel a fost atacat de absolut toți vecinii, porniți să-i „arunce în mare” pe evrei. De atunci, cam tot la 10 ani, Israelul a fost în război. Și azi Iranul își dezvoltă tehnologia nucleară și cântă același refren: distrugerea Israelului. Iar escatologiile iudeo-creștină și respectiv islamică vorbesc straniu de similar despre evenimente ce țin de sfârșitul vremurilor, localizate în Israel și Ierusalim. Dar acești 71 de ani fac vizibilă o mână divină care protejează Israelul.

site: www.alfaomega.tv/intelegereavremurilor/israel

https://alfaomega.tv/intelegereavremurilor/israel/10574-de-ce-israel-editorial-de-sorin-petan#axzz5oqlcbdbi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.