AO News 21-22 mai 2019

1. Alegeri europarlamentare. Factorul care poate da peste cap jocurile pentru Bruxelles.

Tot mai puţini oameni – mai mult de jumatate din electorat nu se prezinta la vot, o proporţie in mod particular spectaculoasa in est, dar care afecteaza şi ţarile fondatoare ale Uniunii Europene, noteaza AFP.

Dupa 1979, cand au avut loc primele alegeri europarlamentare, absenteismul a sporit constant, ajungand la 57,4% la alegerile europarlamentare din 2014.

In mod paradoxal, absenteismul a crescut in acelaşi timp cu sporirea puterilor Parlamentului European. Acesta, care avea prerogative extrem de limitate in 1979, este co-legislator de pe o poziţie egala cu Consiliul Uniunii Europene.

In septembrie 2018, doar 48% dintre europeni aveau sentimentul ca vocea lor conteaza in Uniunea Europeana, faţa de 62% in propria ţara, conform celui mai recent sondaj Eurobarometru al Parlamentului European.

La scrutinul din 23-26 mai, in cinci ţari membre votul este obligatoriu – Belgia, Grecia, Bulgaria, Cipru şi Luxemburg.

2. Decizie radicala: Volodimir Zelenski, noul preşedinte al Ucrainei, anunţa ca va dizolva Parlamentul de la Kiev

Volodimir Zelenski, noul preşedinte al Ucrainei, a anunţat saptamana aceasta ca va iniţia procedura de dizolvare a Radei Supreme, legislativul unicameral de la Kiev, subliniind necesitatea convocarii de alegeri legislative anticipate, informeaza agenţia de ştiri UNIAN.

Noul lider de la Kiev a facut anunţul privind dizolvarea Parlamentului intr-un discurs dupa ceremonia de investire in funcţia de preşedinte.

„Dizolv cea de-a 8-a Rada Suprema. Glorie Ucrainei”, a afirmat Zelenski. Anterior, presa a dezvaluit existenţa unui proiect de decret pregatit pentru noul preşedinte care prevede dizolvarea Parlamentului şi convocarea de alegeri anticipate.

Totodata, noul lider de la Kiev a cerut Radei sa reinstituite raspunderea penala pentru imbogaţire fara justa cauza şi modificarea legislaţiei electorale.

3. Partidul Brexit domina in Marea Britanie. Ce rezulate se preconizeaza inainte de euroalegeri

Partidul Brexit continua sa ia fata in sondajele de opinie conservatorilor si laburistilor, cu o saptamana inainte de alegerile europarlamentare. Potrivit unui sondaj de opinie, realizat de institutul Opinium, formatiunea politica, condusa de Nigel Farage, se mentine in topul preferintelor britanicilor.

34 % dintre cetatenii Marii Britanii ar vota Partidul Brexit pentru euroalegerile din 23 mai, care au loc din cauza faptului ca Regatul Unit nu a reusit sa paraseasca Uniunea Europeana conform calendarului stabilit initial la sfarsitul lunii martie. Termenul s-a mutat pentru 31 octombrie, ca urmare a refuzului Parlamentului britanic de a aproba acordul negociat pentru Brexit dintre premierul Theresa May si reprezentantii Uniunii Europene.

4. Batrane, pompieri şi preoţi, printre sutele de europeni arestaţi pentru ca au ajutat migranţi

Sute de europeni au fost arestaţi, anchetaţi sau ameninţaţi cu inchisoarea, in ultimii cinci ani, sub legi care „criminalizeaza solidaritatea“ faţa de migranţi, iar in ultimele 18 luni, cazurile s-au inmulţit vertiginos, scrie Adevarul.ro.

O noua statistica intocmita de openDemocracy, website de ştiri cu sediul la Londra, dezvaluie cum cetaţeni din toata Europa au fost arestaţi pentru ca au oferit hrana, adapost, transport şi alte lucruri de prima necesitate migranţilor. Cele doua state cu cel mai mare numar de cazuri, Italia şi Franţa, au la putere partide de extrema-dreapta, la niveluri naţionale şi regionale.

Mai multe stiri crestine gasiti pe site-ul https://alfaomega.tv/

 

https://alfaomega.tv/stiri/mapamond-crestin/10630-ao-news-21-22-mai-2019

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.