20 MAI 2019 · 9:15
Card. Burke: Dumnezeu nu face guvernul mondial „drept și legitim”
(Roma,17mai 2019 LifeSiteNews)
Cardinalul Raymond Burke a declarat că patriotismul este impus de legea naturală și că Dumnezeu, „în acord cu ordinea scrisă în inima omului, nu face drept și legitim un guvern unic mondial”.
În aceasta dimineața, Cardinalul Burke s-a adresat Forumului pentru Viață din Roma, într-o cuvântare intitulată „Pietatea filială și patriotismul național ca virtuți esențiale ale cetățenilor cerului, aflați la muncă pe pământ”(textul integral, în engleză, în articolul original).
Discursul său apare într-un moment în care există un îndemn, nu doar al autorităților seculare, ci și al liderilor de vârf din cadrul Bisericii, la constituirea, din punct de vedere juridic, a unui organism supranațional, care să implementeze politicile legate de „schimbarea climatică” și să impună obiectivele ONU de dezvoltare durabilă în întreaga lume.
Spre finalul cuvântării, cardinalul a notat că „legea divină” ne permite să vedem faptul că un guvern mondial unic ar fi unul „totalitar”.
„În fruntea provocărilor din zilele noastre, sunt cele care propun și lucrează pentru un singur guvern mondial, adică pentru eliminarea guvernelor naționale individuale, astfel încât toată omenirea să fie sub controlul unei singure autorități politice. Celor care sunt convinși că singura modalitate de a obține binele comun este concentrarea tuturor guvernelor într-o singură autoritate, iar loialitatea față de patrie sau patriotismul a devenit un rău”, el le-a spus:
„Autoritatea divină, în acord cu ordinea scrisă în inima omului, nu face drept și legitim un guvern unic mondial. De fapt, legea divină ne luminează mințile și inimile pentru a vedea că un astfel de guvern ar fi, prin definiție, totalitar, asumându-și autoritatea divină asupra guvernării lumii”, a adăugat el.
Cardinalul a spus că „mândria păcătoasă care inspiră realizarea unui guvern unic mondial e asemănătoare cu mândria strămoșilor noștri, după Potop, care au crezut că ar putea uni cerul cu pământul doar prin propriile lor forțe, construind Turnul Babel.“ „Dimpotrivă, Dumnezeu se preocupă de noi și orânduiește viețile noastre pentru binele în familia și patria noastră.”
Burke și-a început discursul introducând conceptele înfrățite ale pietății/evlaviei și patriotismului. Relația noastră cu patria noastră „cere ca noi să practicăm acea parte a evlaviei numită patriotism”, a spus el. Iubirea față de propria țară nu este un păcat, a spus Cardinalul, e chiar inclusă în Porunca a IV-a, care zice să-i iubești pe mama ta și pe tatăl tău. Sfântul Toma de Aquinas a reflectat această relație atunci când a învățat că „omul este dator, după Dumnezeu, în principal, față de părinții săi și de țara sa. De aceea, așa cum ține de religie să te închini lui Dumnezeu, tot așa face parte din evlavie, în al doilea rând, să te închini părinților și țării”.
De aici, Burke a tras concluzia că patriotismul este impus de legea naturală. El a citat din Noua Enciclopedie Catolică pentru a ilustra modul în care „practica patriotismului este o formă a carității prin care trăim pe deplin adevărul ființei noastre în relație cu Dumnezeu și cu restul creației Sale„.
Privind relația istorică dintre pietate/evlavie și patriotism, Cardinalul a observat cum adjectivul latin „pius” atribuit eroilor romani, indică în cuvintele lui Anthony Esolen „datoria față de tată și mamă, față de bătrâni, de zeii casei, de oraș și stat și față de marii zei”. Cardinalul a declarat că această virtute păgână, veche, e perfecționată acum prin „harul lui Cristos”:
„Prin harul lui Cristos, pietatea lumii păgâne este înălțată și perfecționată pentru a fi un răspuns dat lui Dumnezeu, Creatorul și Răscumpărătorul nostru, care a dorit să ne aducă la viață în Cristos, într-o familie și într-o țară”, a spus Burke .
Cardinalul a vorbit și de onoarea datorată conducătorilor civili, ca fiind „în strânsă legătură cu onoarea datorată părinților și păstorilor Bisericii”, și atestată în scrisorile Sf. Petru și Pavel. Catehismul Conciliului de la Trent a explicat cum „onoarea acordată conducătorilor civili este în esență legată de onoarea pe care o datorăm mai presus de toate lui Dumnezeu”, a spus Burke.
Dar acest Catehism recunoaște de asemenea că unii conducători civili sunt răi, și subliniază faptul că onoarea arătată lor nu e pentru greșelile lor, ci pentru „autoritatea pe care o au de la Dumnezeu”. De asemenea, afirmă că poruncile conducătorilor civili, nu trebuie respectate, dacă ele încalcă legea morală.
Cardinalul Burke a reflectat că în ziua de azi multe guverne, ne recunoscând că autoritatea lor vine de la Dumnezeu, fac legi contrare legii morale: „În vremea noastră, multe guverne nu reușesc sau refuză să recunoască faptul că autoritatea lor provine de la Dumnezeu și, prin urmare, fac legi care violează direct și grav legea morală; de exemplu, cu privire la respectul datorat întregii vieți umane, de la concepție până la momentul morții naturale; în ceea ce privește integritatea sexualității umane ordonată căsătoriei și familiei; și exercitarea liberă a religiei în sine”, a spus Cardinalul.
„În multe societăți domină o cultură anti-viață, anti-familie și anti-religie, în răzvrătire deschisă față de buna ordine cu care Dumnezeu ne-a creat”.
Acest fapt a iscat o provocare pentru patriotism, a declarat cardinalul: „cum să arătăm respectul față de patria și guvernul nostru și în același timp să refuzăm să ne conformăm legilor nedrepte„. El a lăudat creștinii care trăiesc cu curaj, în ciuda unor mari suferințe, și a spus că cetățenii creștini sunt „frecvent” chemați în prezent la martiriu: ”Astăzi Cetățeanul creștin trebuie să îndeplinească cerințele patriotismului adesea prin martiriu, care de multe ori e alb, dar uneori și roșu„, a spus Burke. „Mărturia față de adevărul legii morale se întâlnește adesea cu martiriul alb al indiferenței, al ridiculizării și al persecuției, și în anumite circumstanțe, chiar și cu martiriul roșu al morții”.
Catehismul din 1992 al Sfântului Ioan Paul al II-lea a vorbit despreîndatoririle autorităților civile, ale cetățenilor și chiar ale imigranților în noile lor țări, a remarcat Cardinalul. Autoritățile civile trebuie să protejeze drepturile omului date de Dumnezeu (care nu includ nimic în afara ordinii morale); cetățenii trebuie să plătească impozite, să voteze și să-și apere țara, iar imigranții trebuie să „respecte cu recunoștință patrimoniul material și spiritual al țării care îi primește, să se supună legilor țării și să participe la sarcinile civice”.
După ce a repetat normele divine împotriva ascultării ordinelor imorale venite din partea autorităților civile, Burke a pus problema rezistenței armate față de un guvern nedrept, care este permisă în anumite circumstanțe. El a revenit apoi la subiectul patriotismului, spunând că acesta ne învață să recunoaștem „condiția noastră naturală de membri ai unei familii și cetățeni ai unei țări”.
„Identitatea noastră personală vine în principal de la familie, dar și de la patrie, deoarece familia se dezvoltă în societate. Această condiție naturală ne definește drepturile și obligațiile ca cetățeni”, a spus el.
Cardinalul a afirmat, că patriotismul conduce la o iubire a aproapelui, dar aceasta respectă iubirea față de propria patrie și tradițiile unice: „E clar că noi și patria noastră avem responsabilități în cadrul comunității internaționale, dar aceste responsabilități pot fi îndeplinite numai printr-o viață sănătoasă în familie și în patrie„, a spus el.
„Patriotismul promovează, de fapt, virtutea carității, care cuprinde în mod clar cetățenii altor națiuni, recunoscând și respectând identitatea lor culturală și istorică distinctă”.
LIFESITENEWS.COMCdl. Burke: God doesn’t make one-world government ‘just and legitimate’