Politicile familiale ale Ungariei (de Katalin Novàk)

Katalin Novàk este ministrul ungar al Familiei și Tineretului, responsabilă pentru administrarea politicilor familiale în țara sa. Aceasta este traducerea discursului „Politicile familiale în Ungaria în spiritul Humanae Vitae și Veritatis Splendor,” rostit pe 21 mai 2018 la conferința organizată la Roma pe tema „Viața umană și familia și splendoarea adevărului: Daruri ale lui Dumnezeu.” Conferința a fost organizată de Academia Ioan Paul al II-lea pentru Viața Umană și Familie. 

Legea fundamentală (Constituția Ungariei) conferă o importanță specială familiei, protejează instituția căsătoriei și afirmă că familia are la bază căsătoria și relația părinte-copil; totodată declară că Ungaria încurajează alegerea de a avea copii.

O precondiție pentru dezvoltarea socială pe termen mediu și lung și pentru sustenabilitatea Ungariei o reprezintă o schimbare de durată în trendurile demografice. Obiectivul poate fi atins printr-o politică stabilă, complexă, bine direcționată și flexibilă a familiei, care se poate adapta la nevoile și condițiile în curs de schimbare.

Actualii și viitorii părinți trebuie să aibă stabilitate de lungă durată și o situație financiară sigură. În această privință, locul de muncă și echilibrul între profesie și obligațiile familiale au o importanță majoră. De aceea, încercăm cât de mult putem să ajutăm părinții să armonizeze cariera cu creșterea copiilor.

Actuala politică familială din Ungaria beneficiază de instrumente complexe pentru a oferi un astfel de ajutor familiilor. Un obiectiv prioritar este implementarea unei schimbări de durată în tendințele demografice; de aceea, se depun eforturi pentru a oferi tot ajutorul în a garanta că toți copiii care sunt doriți sunt și născuți.

Secretariatul de Stat pentru Problemele Familiei și ale Tinerilor din cadrul Ministerului Capacităților Umane este responsabil cu controlul profesional al politicilor familiale. După alegerile generale din 2014, în noua perioadă guvernamentală, problemele familiale au fost separate de cele sociale, întrucât conexiunea dintre cele două domenii dădea impresia că a avea copiii înseamnă sărăcie.

În Ungaria, susținerea oferită familiei este remarcabilă: Ungaria alocă 4,8% din PIB pentru astfel de scopuri, în comparație cu media de 2,55% a OCDE.

Formele de susținere familială sunt ori universale (oferite pe baza unui drept subiectiv) ori condiționate de deținerea unei slujbe înainte de nașterea copilului.

Sprijinul pentru maternitate, oferit într-o singură tranșă la nașterea copilului, este acordat pe baza unui drept subiectiv. Părinții au dreptul la concediu de trei ani pentru îngrijirea copilului tot pe baza unui drept subiectiv.

Vă recomandăm

Magazin Anacronic

Citește și: Ungaria: Creșterea numărului de căsătorii și a veniturilor familiei, reducerea avorturilor – efectele politicilor pro-familie ale guvernului Orban

Pachetul suplimentar oferit pentru îngrijirea la domiciliu a copilului (GYED), introdus în 2014, oferă susținere semnificativă și a marcat o schimbare conceptuală. Obiectivul său este de a asigura că părinții nu sunt excluși de pe piața muncii și că mamele cu copii nu vor fi forțate să decidă dacă vor să rămână acasă cu copiii lor sau să se angajeze.

În 2017, aproape 90.000 de părinți au avut acces la GYED Extra (dintre care 39,491 de părinți au primit beneficiul după mai mult de un copil și 847 de părinți au beneficiat de GYED pentru studenți).

Emblematic pentru sistemul de asistență familială al Ungariei este beneficiul fiscal generos pentru familii, oferit în mod treptat din ce în ce mai multor cetățeni în ultimii ani. Cu toate acestea, cea mai mare mai mare alocație bugetară este indemnizația pentru familie, oferită pe baza unui drept subiectiv și pentru fiecare copil în parte;

Ungaria alocă aproximativ 1,1% din PIB în acest scop. Din ianuarie 2011, părinții care-și așteaptă primul copil au dreptul la beneficiu începând din ziua când fătul are 91 de zile.

Situația financiară a familiilor a fost îmbunătățită în mod considerabil odată cu micșorarea cheltuielilor generale (costul gazului, al încălzirii centralizate, al electricității, al apei și al tratării apei, al curățării coșurilor și al colectării deșeurilor), introdusă în mod treptat.

Între 2010 și 2017, câștigul mediu al familiilor din Ungaria a crescut cu 63.8% datorită reducerii taxelor pentru familii. Un părinte cu un copil câștigă în medie cu 13% mai mult decât un adult fără niciun minor.

Deținerea unei locuințe este promovată printr-o subvenție nerambursabilă (indemnizația de locuință pentru familii), împrumuturi cu dobândă subvenționată și programe de economisire pentru locuințe.

Din 1 iulie 2015, subvenția pentru locuințe sociale este înlocuită cu subvenția pentru prima casă pentru familii care le este oferită acum unui număr mai mare de beneficiari pentru a promova îndeplinirea obiectivelor legate de locuință a familiilor care cresc copii.

Începând din ianuarie 2016, familiile care cresc în prezent trei sau mai mulți copii sau care se angajează să crească trei sau mai mulți copii în viitor (printre care copiii pe care îi au deja) ar putea să primească în mod uniform o susținere oferită într-o singură tranșă de 10 milioane de forinți (32.260 de euro) atunci când își construiesc sau își cumpără o proprietate nouă. În plus, aceste familii au dreptul de a primi un credit rezidențial de 10 milioane forinți cu subvenționarea ratei dobânzilor de către stat. Din iulie 2015 până în februarie 2018, aproape 70.000 de familii au beneficiat de pe urma acestei măsuri, primind în total 197 miliarde forinți (635,5 milioane de euro), adică o medie de aproximativ 2,8 milioane forinți (9.000 de euro) în subvenții per familie.

În 2015 au fost introduse subvențiile fiscale pentru cuplurile nou-căsătorite, o facilitate pentru a scădea baza impozabilă. Prin această măsură se intenționează încurajarea cuplurilor tinere de a se căsători: un cuplu nou-căsătorit are dreptul la o subvenție fiscală de 5.000 de forinți (16 euro) pe lună, cu condiția să fie prima nuntă a măcar unuia dintre ei. Până la sfârșitul lui 2015, 21,5 de mii de cupluri și-ar putea scădea baza impozabilă cu un total de 1,6 milioane de euro. Subvenția introdusă în 2017 are noul beneficiu pentru cupluri, de a continua să aibă dreptul la această subvenție pentru o perioadă de maxim doi ani.

Părinții au șansa de a economisi bani pentru copiii lor cu sprijinul statului. Garanția pentru copii (administrată în prezent de Trezoreria de Stat) reprezintă o sumă formată din alocația de 137 de euro depozitați de stat pentru fiecare copil născut, dintr-o sumă depusă opțional de către părinți și dintr-o valoare creditată anual de către stat în fiecare lună pentru primele două plăți (10% din suma lor, cu un maxim de 19,35 euro) colectate pe contul de titluri Start deschis la Trezorerie. Suma depozitată pe o obligațiune cu scadență de 19 ani.

Guvernul a introdus Programul de vacanță socială pentru a se asigura că cei cu dificultăți financiare primesc oportunități de vacanțe. În fiecare an, grupul țintă principal cuprinde pensionarii, familiile mari, pensionarii cu dizabilități și copiii.

În 2017, mai mult de 100.000 de copiii au beneficiat de tabere de vacanță pentru un cost nesemnificativ.

Guvernul a extins oportunitatea pentru îngrijirea copiilor gratuită sau subvenționată. Din 1 septembrie 2015, numărul copiilor care au dreptul la mese gratuite în grădiniță a crescut de aproape trei ori. În anul școlar 2016/7, 467.000 de copiii au primit mese gratuite.

Din anul școlar 2016/2017, copiii din clasele 1-4 primare au acces în mod gratuit la manuale. În același timp, manualele continuă să le fie oferite gratuit copiilor cu dificultăți (ex. copiilor care trăiesc în familii mari sau copiilor cu dizabilități). Din anul 2017/2018, Guvernul a mărit numărul de manuale pentru fiecare elev din școlile primare.

Din ianuarie 2018, Guvernul a suspendat restituirea datoriilor împrumuturilor pentru studenți în primul trimestru de sarcină pentru femeile care nasc primul copil, a achitat 50% din datoriile de la împrumuturile pentru studenți pentru femeile cu doi copii, iar pentru femeile care au trei sau mai mulți copii, guvernul a achitat datoria în întregime.

Perioada indemnizației plătite pentru îngrijirea copilului a fost extinsă pentru studenți până când copilul ajunge la vârsta de doi ani.

Datoriile familiilor cu trei copii care au credite ipotecare sunt reduse cu 1 milion de forinți și, dacă au mai mulți copii, cu încă 1 milion; statul va plăti aceste sume în locul lor.

Guvernul Ungariei a extins subvenția de naștere pentru mamele maghiare care trăiesc peste graniță, care au fie cetățenie maghiară, fie certificat de naștere maghiar (în cazul în care legea statului de reședință interzice cetățenia duală). Garanția pentru copii a fost mărită de asemenea din ianuarie 2018 și condițiile de eligibilitate sunt aceleași ca în cazul subvenției pentru naștere.

Programul „Femeia 40”, introdus de la 1 ianuarie 2011, acordă pensie de limită de vârstă pentru femeile care au o perioadă de activitate de 40 de ani, indiferent de vârstă. Scopul acestei măsuri este de a recunoaște mulțimea de sarcini care cad pe umerii femeii, cât și implicarea lor, și a le da o șansă bunicilor de a-și ajuta copiii în mod activ, cu precădere în îngrijirea nepoților lor. 27.713 femei au primit pensii preferențiale în 2017, așa că numărul beneficiarelor a depășit 220.000 de la introducerea sa (2011).

Politicile familiale ale Ungariei (de Katalin Novàk)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.