Legea anti-evanghelizare din Rusia: tot mai multe sancțiuni pentru creștinii evanghelici

Legea anti-evanghelizare din Rusia: tot mai multe sancțiuni pentru creștinii evanghelici

După ce Rusia a interzis Martorilor lui Iehova să activeze în țară, protestanții evanghelici sunt acum grupul cel mai penalizat sub controversata lege „anti-misionară” a țării.

Mai mult de jumătate din toate cazurile de așa numite încălcări ale acestei legi au fost atribuite creștinilor evanghelici. Conform Forumului 18, un serviciu de știri care acoperă probleme legate de libertatea religioasă din Rusia și din țările învecinate, din cele 159 de persoane sau organizații acuzate de faptul că și-au demonstrat credința în public, 50 au fost de origine penticostală iar 39 de origine baptistă.

Anul acesta până în prezent, autoritățile ruse au întrerupt un serviciu de închinare al unei Biserici Baptiste și pastorul bisericii, în vârstă de 71 de ani a fost acuzat în aprilie de activitate misionară ilegală. În ianuarie, doi baptiști au fost amendați pentru că au discutat despre credința lor într-o stație de autobuz.

Așa numitele legi Yarovaya din 2016 interzic rușilor să cheme oameni să se alăture credinței lor, inclusiv în mediul online și în propriile case, dacă nu dețin un permis din partea guvernului printr-o organizație religioasă înregistrată la stat, și chiar și atunci, nu li se permite să facă evanghelizare numai în biserici sau locuri special desemnate.

Creștinii evanghelici din fosta țară sovietică spun, că dacă creștinii care nu fac parte din biserica ortodoxă rusă, care este afiliată la stat, sunt acuzați de încălcarea acestei legi, persoanele fizice pot fi amendate cu 5000 de ruble (aprox. 75 de dolari) iar organizațiile cu cel puțin 50000 de ruble (750 de dolari).

„Credincioșii se tem să propovăduiască Cuvântul lui Dumnezeu în masă, deoarece se tem de amenzi”, a declarat avocatul Uniunii Penticostale, Vladimir Ozolin pentru Forum 18. „Agențiile de aplicare a legii presupun din start că orice activitate bisericească este o activitate misionară.”

Pentru unii creștini protestanți, reglementările nu oferă nici o posibilitate de ieșire: O prevedere a legii cere afișarea întregului nume al organizației, însă acest lucru a fost considerat o încălcare a altei legi. Anul trecut, un pastor baptist din regiunea Perm a fost găsit vinovat de faptul că a agățat un semn cu următoarele cuvinte: „Casă de rugăciune a Consiliului Internațional de Biserici Creștine Evanghelice Baptiste, serviciu de închinare în fiecare duminică de la ora 10”.

„Plasarea sugerează că pârâtul desfășoară activități misionare menite să propage informații despre credința bisericii printre alte persoane care nu sunt membre”, a conchis verdictul. (Marea majoritate a congregațiilor protestante se întâlnesc pe proprietăți destinate utilizării rezidențiale, deoarece legile limitează capacitatea bisericilor de a închiria sau de a cumpăra terenuri pentru ele însele.)

Într-un final Rusia a decis să emită o decizie de clarificare în martie anul trecut, după ce mai multe biserici au fost sancționate pentru distribuirea de informații de bază propriilor membri.  Curtea Constituțională a decis că anunțurile privind servicii de închinare, ceremonii sau alte evenimente încalcă legile anti-misionare, numai dacă indică faptul că misiunea va fi o „trăsătură definitorie” a adunării.

Cu toate acestea, evanghelicii nu au reușit să evite sancțiunile. Luna trecută, autoritățile au întrerupt serviciul de închinare de duminică dintr-o biserică de lângă Novorossiisk, de pe coasta Mării Negre. Conform rapoartelor, corul a încetat să cânte pentru ca pastorul Yuri Korniyenko să poată discuta cu oficialii. Două zile mai târziu, pastorul a fost citat pentru activitate misionară ilegală.

Yevgeny Kokora, un bătrân din congregația de 50 de persoane, a declarat pentru Radio Europa Liberă că au început să primească apeluri săptămânale de la investigatori cerând rezumate ale prediciilor lui Korniyenko și informații despre numărul participanților la închinare. Între timp, și vecinii lor din Novorossiisk au avut de suferit în urma represiunilor recente. În martie, autoritățile au oprit o întâlnire „neautorizată” penticostală, au interzis întâlnirile adventiștilor de ziua a șaptea și au deportat doi misionari mormoni înapoi în SUA.

Raportul anual al Comisiei Americane privind Libertatea Religoasă Internațională (USCIRF), lansat săptămâna trecută, a scos în evidență încălcările ce au loc în Rusia: „Comunități religioase cât și alte asociații sunt puse pe o listă neagră și lichidate din punct de vedere financiar, iar persoanele fizice pot fi puse în urmărire penală pentru faptul că au ofensat sensibilitățile religoase ale altor persoane pe rețelele de socializare.”

Rusia a apărut pe lista USCIRF pentru prima dată în anul 2017, în mare parte datorită restricțiilor adoptate în anul precedent legate de evanghelizare.

Ambasadorul SUA în Rusia, John Huntsman, s-a referit la starea de libertate religioasă din Rusia ca fiind „foarte dificilă și foarte tulburătoare”.

„Nu numai că vedem cum organizații religioase își încetează activitățile sau se închid, ci vedem, de asemenea, cum membrii individuali sunt pedepsiți pentru credința lor, ceea ce contravine cu valorile pentru care se luptă SUA și o mulțime de alte țări din lume”, a spus el într-un interviu recent.

La începutul anului, în Ryazan, la sud-est de Moscova, doi baptiști au fost sancționați pentru că distribuiau materiale https://www.stiricrestine.ro/2019/05/11/legea-anti-evanghelizare-din-rusia-tot-mai-multe-sanctiuni-pentru-crestinii-evanghelici/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+StiriCrestine+%28STIRI+CRESTINE%29creștine într-o stație de autobuz. Sergei Roshchin și Valery Turkin au fost acuzați în ianuarie că nu aveau autorizație din partea unei grupări religioase pentru a desfășura activități misionare. Ei au insistat asupra faptului că împărtășesc numai convingeri personale, însă cazul lor a eșuat în instanță, judecătorul declarând că ei au invitat alți oameni la serviciile bisericii.

Potrivit Forumului 18, Rusia ia atitudine împotriva persoanelor care nu au autorizație religioasă, chiar dacă aparțin unei grupări religioase oficiale. „Aceasta este o problemă atât pentru baptiștii independenți, cât și pentru bisericile care fac parte din Consiliul Bisericilor Baptiste. Acestea din urmă refuză în principiu să accepte orice fel de înregistrare la stat”, a raportat site-ul.

În total, mai mult de 56 de organizații și 103 persoane au fost urmărite penal pentru încălcări ale legilor anti-misiune ale Rusiei anul trecut, mai puține decât în anul anterior, numai pentru că Martorii lui Iehova au fost declarați „grupare extremistă” și nu mai sunt activi în mod public în țară.

Sursă: Christianity Today

https://www.stiricrestine.ro/2019/05/11/legea-anti-evanghelizare-din-rusia-tot-mai-multe-sanctiuni-pentru-crestinii-evanghelici/?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.