VEGHETOR, TURN DE VEGHE.

download-1

VEGHETOR, TURN DE VEGHE. Termenul veghetor este traducerea cuvintelor ebr. sopehşi somer, sau gr. phyulax şi teron; turn de veghe este în ebr. mispa, migdal şi bahan. Turnurile de veghe erau folosite pentru două scopuri diferite în vremurile biblice: (1) Turnurile au fost construite din cele mai vechi timpuri (cf. Geneza 35:21) pe păşuni pentru a proteja vitele şi oile de animalele sălbatice şi de hoţi (cf. 2 Cronici 26:10; Mica 4:8). Este posibil ca asemenea turnuri să fi fost ridicate în vii şi în câmpuri de cereale pentru a apăra de hoţi (cf. Isaia 27:3). (2) Turnuri cu o structură mai complexă erau construite în sistemul de apărare al cetăţilor mai mari. Cel mai vechi turn israelit de acest gen cunoscut până în prezent a fost excavat de W. F. Albright la Tell el-Ful, citadela lui Saul. Este un turn cu colţuri, care formează o parte a zidului cazematei.

Este importantă şi descoperirea lui Albright la Tell beit Mirsim, în S Palestinei, constând din poarta unui turn şi o curte dreptunghiulară. Din această curte se putea intra în şase camere pavate, probabil pentru musafiri (*ARHITECTURĂ). Excavaţiile de la Tell en-Nasbeh arată că turnurile erau construite în zidul de apărare a cetăţii la intervale de 30 m şi ieşeau în afară cam 2 m. Turnuri pătrate au fost construite în perioada israelită veche, dar mai târziu au fost preferate turnurile rotunde. Irod a ridicat în *Ierusalim trei turnuri masive, numite Hippicus, Phasael şi Mariamne. Baza aşa-numitului „turn al lui David” este probabil ca să fie inclusă în turnul Phasael (8 m x 40 m). Citadelele migdal şi millo’(Judecători 9:6,20; 2 Samuel 5:9; 1 Împăraţi 9:15) erau un fel de acropolă într-o cetate întărită cu ziduri. Citadela era folosită ca un ultim loc de refugiu când cetatea era cucerită. Un exemplu bun de migdal a fost excavat la Bet-Şean (cf. C. Watzinger, Denkmaler, 2, 1935, foto 19-21).

În turnurile de veghe stăteau veghetori care aveau sarcina să observe acţiunile oştile împotriva cetăţii. Turnurile erau folosite de asemenea pentru a anunţa pe rege despre apropierea cuiva de zidul cetăţii (de ex. 2 Samuel 18:24-27; 2 Împăraţi 9:17-20). În vreme de ostilitate apropierea pericolului pe timp de noapte era un lucru de temut şi veghetorii aşteptau cu nerăbdare zorii zilei (Isaia 21:11). (*FORTIFICAŢII ŞI TEHNICA ASEDIERII.)

F.C.F.

http://dictionarbiblic.blogspot.com/2013/04/veghetor-turn-de-veghere.html

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.