Prezbiterii în bisericile baptiste – idee examinată la conferinţă – de Gary D. Myers.

download

Prezbiterii în bisericile baptiste – idee examinată la conferinţă – de Gary D. Myers.

Retragerea Baptiştilor Sudici din Alianţa Mondială Baptistă

Poziţia Batiştilor Sudici faţă de BWA de neschimbat la strigătul mondial
de Greg Warner

NASHVILLE (ABP) – În ciuda rugăminţilor numeroşilor lideri baptişti din lume, există o şansă mică ca liderii Baptişti Sudici să-şi schimbe sau să-şi amâne planul lor de a retrage Convenţia Baptistă Sudică (SBC) din Alianţa Mondială Baptistă (BWA), comunitate internaţională veche de 99 ani ce i-a ajutat să se formeze.

Morris Chapman, preşedintele Comitetului Execitiv al SBC şi al comitetului de studiu care a propus ruperea alianţei, a refuzat să prezică dacă cei 9 membrii ai comitetului se vor răzgândii. „Voi ridica problema la o discuţie în cadrul unei conferinţe cu comitetul ce va avea loc în următoarele două săptămâni,” a declarat pentru Associated Baptist Press într-un interviu prin e-mail pe 15 Ianuarie. Dar, a adăugat Chapman, „din poziţia pe care am luat-o va fi foarte dificil să amânăm sau să ne retragem propunerea.”

În câteva e-mailuri către lideri BWA de peste ocean, Chapman a reiterat intenţia comitetului de a folosi banii trimişi de SBC către BWA – recent suma de 450 000 $ – pentru a forma o organizaţie alternativă în frunte cu SBC care va fi condusă de Comitetul Executiv.

Alţi câţiva membrii ai comitetului de studiu – incluzând preşedinţii pe denominaţiuni Paige Patterson şi Jimmy Draper – nu au putut fi contactaţi pentru comentarii. Propunerea comitetului va fi prezentată Comitetului Executiv al SBC in Februarie şi dacă este aprobată, va fi prezentată şi Convenţiei Baptiştilor Sudici din Iunie.

Propunerea comitetului de studiu din 17 Decembrie a produs obiecţii imediate de la Baptiştii de pe cele 6 continente, incluzând lideri din Indonesia, Australia, Africa de Sud, Cile, Sri Lanka, România, Rusia şi Norvegia.

Chapman a luat cunoştinţă de critici, de asemenea şi de sprijin, dar a spus că comitetul nu se va grăbi în a oferii un răspuns.  „Trebuie să aştept destul de mult pentru a oferii ocazia tuturor celor care doresc să scrie să o facă, pentru ca orice evaluare va face comitetul să fie bazată pe o bună secţiune de răspunsuri pro şi contra,” a declarat pentru ABP. „…Mă simt obligat să tratez întreaga problemă cât se poate de serios. Aceasta înseamnă să trăiesc cu criticile conducerii Baptiştilor Sudici până când vom avea ceva de spus care să fi fost bine gândit înainte a-l face public.”

Liderii Baptişti Mondiali protestează atât împotriva retragerii planificate a SBC cât şi acuzaţiilor de liberalism despre care SBC afirmă că ar justifica acţiunea luată.  „Noi declarăm de neacceptat acuzaţiile de liberalism aduse de comitet,” afirmă liderii Baptişi din America Latină în una din declaraţiile cele mai puternice. „Noi deplângem recomandarea acestui comitet,” continuă declaraţia, „şi cerem Comitetului Executiv şi adunării SBC –ului să o respingă categoric, ca această minunată organizaţie să poată rămâne membru BWA şi să se poată continua sprijinul ei financiar.”

Declaraţia oficială a fost semnată de şapte lideri din America Latină, din patru ţări, ce-i includ pe Fausto Aguiar de Vasconcelos din Brazilia, preşedintele uniunii Baptiste din America Latină, şi doi vicepreşedinţi BWA.

O declaraţie similară a fost făcută de alte şase grupuri regionale BWA, Federaţia Baptistă Europeană, care acoperă Europa şi Orientul Mijlociu. Comitetul Executiv al FBE a pledat cu Baptiştii Sudici să păstreze unitatea baptiştilor din toată lumea.  „Realizăm noi cât de mult va fi afectată mărturia noastră în lume când vom încerca să explicăm că suntem grupuri diferite de baptişti care nu pot lucra împreună?” au întrebat liderii europeni. Aceea tendinţă „este antiteza tradiţilor noastre baptiste,” care datorează mult misionarilor baptişti sudici, au spus italienii.

Într-o scrisoare separată către Chapman, Branko Lovrec, un vicepreşedinte BWA din Europa şi ex-preşedinte a Uniunii Baptiste din Croaţia, a spus: „Noi încercăm să dezvoltăm relaţii creştine cu evanghelici similari sau alţi creştini în anumite ţări şi în lume, iar dintr-o dată asemenea veşti cad ca o bombă…Îmi voi petrece timpul în rugăciune că Dumnezeu să intervină şi să rezolve problema ca astfel să nu fim de ruşine în faţa lumii necredincioase, care se va bucura de separarea noastră.”

Chapman, în răspunsul său către Lovrec, a spus că intenţia propunerii SBC nu este să distrugă relaţiile cu Baptişti din lume dar să se relaţioneze cu ei direct nu prin BWA.
„În timp ce Baptiştii Sudici cred cu adevărat că unul dintre obiectivele noastre trebuie să fie promovarea unităţii în trup, vrem de asemenea să ne concentrăm pe alte probleme critice ale bunei creşteri spirituale a fiecărei naţiuni din lume, inclusiv a noastră,” a spus liderul SBC.

Chapman a spus că evanghelizarea în lume este supremă.  „Dorinţa inimii noastre este alocarea fondurilor care mergeau la BWA pentru scopul de a organiza conferinţe în alte ţări, dacă şi când Domnul va călăuzi alţi lideri baptişti să ne invite,” a scris Chapman. „În misiunile noastre, organizaţiile editoriale, seminarii educaţionale, avem o mulţime de oameni pregătiţi să conducă conferinţe într-o varietate de teme, inclusiv studiu biblic, evanghelizare, creşterea bisericii, etc.”

Într-un interviu cu ABP, Chapman a spus „nu a fost discutat nici un plan întâmplător” când comitetul a adoptat propunerea.  „Comitetul de studiu SBC/BWA nu a decis să recomande retragerea din BWA ca o tactică de a atinge o ţintă nedeclarată de schimbare în BWA,” a explicat el. „Recomandarea este o expresie sinceră a concluziilor atinse în unanimitate de comitet. Ultimul lucru dorit este să fim înţeleşi ca deja luând decizia cu privire la recomandare ca un mijloc de discuţii şi concesii.

„Membrii comitetului au luat o decizie bazată pe mai mult de cinci ani de apeluri în diferite moduri către conducerea BWA de a ne asculta îngrijorările,” a continuat el. „Au ascultat dar nu au auzit. Am simţit că nu avem o altă alternativă, de teamă să nu devenim o problemă pentru organizaţie, ceea ce nu vrem să se întâmple. Ca rezultat, din poziţia pe care am luat-o, este foarte dificil să amânăm sau retrage propunerea noastră.”

Propunerea comitetului de studiu sugerează crearea unei noi reţele mondiale de „Creştini evanghelici conservatori”. Unele corpuri baptiste mai conservatoare din jurul lumii şi-au exprimat deja interesul în noua organizaţie condusă de SBC, a spus comitetul, ridicâd posibilitatea competiţiei mondiale a organizaţiilor baptiste.

Dar Baptiştii din America Latină, un grup tradiţional conservativ au declarat că ei se consideră „fraţii mai tineri ai SBC” din cauza lucrării evanghelistice a misionarilor baptişti sudici, dar nu vor să aibă nimic în comun cu noua organizaţie.  „Ne luăm lidertatea să punctăm fraţiilor noştri mai în vârstă că, nu numai că nu vrem – sub nici o circumstanţă – să ne alăturăm efortului de a crea o nouă, paralelă organizaţie faţă de BWA,” a spus liderii. „Ba mai mult respingem categoric această posibilitate.”

Raportul comitetului de studiu SBC, ce a fost întocmit de Paige Patterson, acuză Alinţa Baptistă Mondială de „sprijinirea teologiilor aberante şi periculoase.” – specificând, îndoială în divinitatea biblică, promovarea femeilor ca pastori, şi dejucarea doctrinei mântuirii numai prin Isus.

Raportul de asemenea acuză un teolog german anonim de lepădare faţă de Marea Chemare, porunca lui Isus de a face ucenici din toate popoarele, în timpul întrunirii BWA din 1997.

Ian Chapman, preşedinte la grupului de lucru BWA cu educaţia teologică care a organizat întâlnirea, a spus că acuzaţia este „total falsă.” „Sunt de asemenea întristat de declaraţiile neadevărate cum [comitetul de studiu] s-a aliat împotriva BWA pentru a justifica plecarea SBC-ului.” a declarat Ian Chapman. „În ultimii 10 ani, am slujit ca preşedinte al grupului de lucru în educaţia teologică şi doctrinară şi în comisia cooperării între biserici. Nici măcar o dată în aceşti ani nu am auzit o doctrină centrală a credinţei creştine să fie provocată. Nu am auzit niciodată pe nimeni să se lepede de divinitatea lui Cristos, autoritatea şi inspiraţia Scripturii, mântuirea personală prin Cristos, sau lucrarea răscumpărătoare a lui Cristos de pe cruce. Acuzaţia de „liberalism” lansată împotriva BWA este total nefondată.”

Denton Lotz, secretarul general al BWA, a fost de acord că organizaţia – ce numără 43 de milioane de baptişti în lume – nu este liberală. „ De fapt teologii au demonstrat exact opusul, că BWA a este mai evanghelică ca niciodată,” a spus într-un editorial pe pagina web a BWA.

Între timp, câţiva lideri BWA – inclusiv preşedintele Billy Kim al Coreei de Sud- insistă că de fapt retragerea SBC este răspunsul nu statutului teologic al BWA dar permisiunii de membralitate a Comunităţii Baptiste Cooperative. CBC, care s-a desprins din SBC în 1991 după confruntarea cu acuzaţii similare de liberalism din partea SBC, a fost admisă în BWA în 2003 după un proces de 3 ani la obiecţiile reprezentanţiilor baptiştilor Sudici.

„Totuşi CBC nu este menţionată în documentul SBC ce subliniază motivul retragerii,” a adăugat Lotz. „Dintr-odată sunt făcute multe acuzaţii dar CBC nu este menţionată. Şi totuţi la Rio, liderii SBC au venit la noi spunând, – dacă ei (CBC) vin noi plecăm!”

În ciuda sprijinului masiv de la lideri din lume, Lotz a declarat către ABP că o acţiune oficială sau protest din partea organizaţiei cu baza în Virginia este puţin posibilă înainte ca Comitetul Executiv să se întrunească pe 16 Februarie. Comitetul executiv al BWA nu se va întâlnii decât în Martie, a spus el, iar o întâlnire specială e de neacceptat.

Atât Lotz cât şi Kim vor vorbi la o întâlnire în sprijinul Alianţei Baptiste Mondiale în 27 ianuarie la First Baptist Church în Plano, Texas.

Liderii BWA, au răspuns de asemenea la acuzaţiile comitetului SBC că Baptist World Aid, ramura de asistenţă şi dezvoltare, finanţează „afaceri îndoielnice”. „Fondurile sunt împărţite sub călăuziri atente cu înalte standarde de contabilitate şi cu mare grijă.”

„Că unele comunităţi baptiste sunt nemulţumite de BWAid sunt veşti pentru noi,” a spus Ricker, „ne pare rău că nu ni se vorbeşte despre asta, inclusiv de către mulţi din membrii SBC care au slujit de-a lungul anilor în conducerea BWA şi a comitetului executiv. Scriptura ne spune să mergem direct, nu prin poşta naşională şi internaţională.”

https://www.voxdeibaptist.org/Prezbiterii_in_bisericile_Baptiste.htm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.