Operație efectuată asupra unui bebeluş nenăscut pentru a corecta o malformaţie congenitală

   04-03-2019 20:16:55download

Bethan Simpson se afla la mijlocul sarcinii şi aştepta cu emoţie ziua când îşi va întâlni fiica pentru prima dată.

Aceasta mămică din Marea Britanie a auzit bătăile inimii bebeluşului şi a văzut-o crescând în timpul ecografiilor care le făcea periodic. A început chiar să o simtă când se mişca în burtică şi a început să se gândească și la un nume potrivit.

Însă în timpul unei ecografii de rutină din a 20-a săptămână, o veste a căzut ca un trăsnet peste Simpson: bebeluşul pe care îl purta în burtică avea o malformaţie congenitală numită spina bifida, un defect al tubului neural caracterizată prin lipsa sudurii complete a arcului vertebral, astfel încât măduva spinării rămâne neprotejată.

Doctorii care i-au dat vestea i-au spus şi ce opţiuni are: poate să pună capăt sarcinii sau ar putea aduce pe lume un bebeluş care va avea nevoie de tratament pentru a vindeca leziunea. Sau ar putea alege să treacă printr-o operaţie – prin care doctorii vor interveni asupra bebeluşului aflat în burtica mamei – operaţie care a fost realizată de puţine ori în Marea Britanie.

Pe timpul operaţiei, chirurgii londonezi vor tăia abdomenul lui Simpson, vor reface leziunea de la măduva spinării bebeluşului, vor închide abdomenul la loc şi vor aştepta ca bebeluşul să vină pe lume la termenul normal de naştere.

Simpson s-a decis pentru operaţie. „Nu puteam să concep să pun capăt sarcinii. Simţeam cum copilul loveşte în burtică şi că totul pare atât de normal,” a declarat ea pentru ziarul Washington Post.

„Dacă copilaşul nu este tratat înainte de naştere, atunci el poate rămâne paralizat în partea de jos,” a declarat Scott Adzick, un medic care este şi fondatorul Spitalului pentru Tratament şi Diagnostic Fetal din Philadelphia. „Mai mult, pot exista leziuni la creier şi hidrocefalie, care pot cauza probleme privind respiraţia şi la înghiţire.”

Conform lui Adzick, chirurgia fetală nu vindecă toate complicaţiile cauzate de spina bifida, însă rezultatele înregistrate arată că operaţia îmbunătăţeşte dramatic situaţia pacienţilor care suferă de această condiţie.

După mai multe analize, Simpson şi bebeluşul ei au fost supuşi operaţiei pe 8 ianuarie la Spitalul Universitar din Londra. Câteva zile mai târziu, Simpson anunţa pe Facebook: „Operaţia a fost un succes.”

 „Leziunea a fost de mici dimensiuni. Am ceva dureri însă atâta vreme cât ea e bine asta e tot ce contează.”

La peste o lună de la operaţie, Simpson a declarat pentru Washington Post că nu ştie ce îi rezervă viitorul. Nu ştie încă dacă fetiţa ei va avea nevoie de tratament sau alte operaţii. Însă ea ştie că există speranţă.

„Simt cum loveşte cu picioruşele zi şi noapte. O văd cum se mişcă în timpul ecografiilor. E dificil să nu ştii care va fi rezultatul final.”

Cum se va numi bebeluşul? Simpson spune că s-a gândit la Elouise, cuvânt care înseamnă „sănătos”.

„Ce-i drept, i se cam potriveşte!”, a mai spus Simpson.

Sursa: Washington Post

https://www.stiricrestine.ro/2019/03/04/operatie-efectuata-asupra-unui-bebelus-nenascut-pentru-a-corecta-o-malformatie-congenitala/?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.